POMAŽU KOMPANIJAMA DA ŠPIJUNIRAJU SVOJE ZAPOSLENE: Novo ažuriranje koje stiže vam se neće svideti | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POMAŽU KOMPANIJAMA DA ŠPIJUNIRAJU SVOJE ZAPOSLENE: Novo ažuriranje koje stiže vam se neće svideti

Položaj zaposlenih u kompanijama uvek je bio kamen spoticanja za jednu i drugi stranu. Zaposleni traže više slobode, a poslodavci više kontrole. Izgleda da je Microsoft već odabrao stranu koju podržava...

 Špijuniranje Izvor: SmartLife / Pexels / Noelle Otto

Nekoliko novih ažuriranja koja Microsoft sprema za svoj 365 paket mogla bi da značajno da promene nivo kontrole koji poslodavci imaju nad svojim zaposlenima. Prema planu razvoja (roadmap), Microsoft sprema nešto što se zove "Microsoft 365 compliance center: Insider risk management -- Increased visibility on browsers."

Povećana vidljivost onoga što vi radite

Ako niste sigurni šta znači kad administrator dobije privilegiju koja se zove "povećanu vidljivost pregledača", u pitanju je mogućnost da vide šta zaposleni kucaju u svojim pregledačima (browserima). U konkretnom slučaju, Microsoft targetira "rizične aktivnosti" koje se detektuju metodama koje koristi "centar za usaglašenost". Na taj način administrator može da proveri da li se pregledači koriste za pristup osetljivim i manje osetljivim podacima u okviru organizacije.

Nastavak kontrole

Microsoft je u oktobru 2020. godine predstavio Productivity score alatku koja omogućuje poslodavcima da prikupe podatke o tome koliko zaposleni koriste njihove programe. Sistem potom ocenjuje produktivnost do ocene osamsto, i upoređuje sa rezultatima ostalih kompanija u istoj industriji, kako bi omogućili poslodavcima da se "bolje fokusiraju na pojedine zaposlene".

Možda će vas zanimati

Prema rečima predstavnika softverskog giganta, centri za usaglašenost nadgledaju fajlove koji se kopiraju na lične cloud servere, štampane na lokalnim ili mrežnim uređajima, prenošene ili kopirane sa mrežnog drajva ili kopirane na USB uređaje. I dok većina administratora u kompanijama ovo već može da nadgleda, Microsoft obećava veću kontrolu za poslodavce.

Veštačkom inteligencijom do procene rizičnog ponašanja

Drugo bitno ažuriranje nosi naziv: "Microsoft 365 compliance center: Insider risk management -- New ML detectors", u pitanju je korišćenje mašinskog učenja za otkrivanje neželjenog ponašanja. Tako jedna stranica u novom delu za upravljanje rizikom kaže da mašinsko učenje može da donosi odluke o vašem karakteru i pošalje mejl vašem šefu ukoliko misli da ste bezbednosni rizik po poslodavca.

Možda će vas zanimati

Ruku na srce, svaki poslodavac može regulisati nivo i oblasti koje se nadgledaju, pa na primer može ograničiti pristup mejlovima od nigerijskih prinčeva kojima treba pomoć da prebace novac u banku u Velikoj Britaniji ili vam prosto zabraniti pristup pornografskim sadržajima s posla.

Microsoft 365 Insider Risk Management
Izvor: YouTube / Microsoft Security

Koliko poslodavac zna o vama?

Dok Insider Risk Management ne ugleda svetlo dana ne možemo pričati o konkretnim stvarima koje će moći da kontroliše, ali nam se čini da je ovo jedan od alata sa kojim poslodavci vrlo lako mogu da naruše vašu privatnost, bez da vas pre toga obaveste o tome. Stoga ukoliko u firmi koristite Microsoft proizvode, velika je šansa da će vam uskoro stići nova ažuriranja, koja će omogućiti vašim poslodavcima da bolje i detaljnije prate vaše aktivnosti. Naravno, kako bi sprečili curenje podataka i bezbednosne rizike, ništa više od toga. Časna pionirska.

Uostalom, Bil Gejts je jednom prilikom izjavio: „Biram lenju osobu za težak posao, zato što će lenja osoba pronaći najlakši način da ga uradi”.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA