UKINULI LOZINKE ZAUVEK: Microsoft omogućio zaštitu naloga na nekoliko drugih načina | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UKINULI LOZINKE ZAUVEK: Microsoft omogućio zaštitu naloga na nekoliko drugih načina

Kompanija iz Redmonda želi budućnost bez lozinki i zaštitu naloga na drugačiji način.

 Microsoft ukinuo lozinke 4 Izvor: SmartLife / Microsoft

Kompanija Microsoft i zvanično je sredinom septembra ukinula lozinke kao do sada tradicionalan i primaran način zaštite naloga svojim korisnicima.

Ovo ne znači da su korisnicima izbrisane lozinke, nego da svako od postojećih i novih korisnika ima nekoliko novih načina na koji može da se uloguje na svoje Microsoft naloge pomoću drugih oblika zaštite, koji nisu lozinka.

Možda će vas zanimati

Passwordless Future“ je takoreći projekat kompanije Microsoft koji je u fokusu već neko vreme, posebno od pojave Windows 10 operativnog sistema.

Microsoft želi da sve više koristimo druge načine zaštite svojih naloga, jer su lozinke sve ranjivije na različite tipove napada, ali i da bi se unapredio sistem zaštite i ubrzao način korišćenja različitih usluga, servisa i softvera.

Umesto lozinke Microsoft sad nudi korisnicima da koriste:

  1. Microsoft Authenticator aplikaciju za autentifikaciju prijavljivanja preko telefona
  2. Otisak prsta na svim podržanim uređajima (telefon, tablet, računar, plejer…)
  3. Windows Hello sistem pomoću hardverski spremnih kamera
  4. Sigurnosne ključeve ili
  5. SMS, odnosno e-mail verifikaciju korisnika.

Pandemija virusa korona povećala je potrebu za korišćenjem digitalnih servisa, ali je istovremeno povećala i broj napada ostvarenih hakovanjem naloga sa slabim ili uopšte zaštićenih samo lozinkom, pa je kompanija odlučila da je sad pravi trenutak da se korisnicima ponudi opcija da lozinke u potpunosti izbace iz upotrebe i Microsoft usluge koriste na drugačiji način.

Microsoft tvrdi da korišćenje alternativa lozinkama povećava bezbednost i omogućava snažniju zaštitu, koja je u velikom broju slučajeva u dva koraka ili zahteva korišćenje dva uređaja za logovanje, što mogućnost zloupotrebe svodi na minimum. Iako ovo u nekim slučajevima nije brži put od lozinke svakako je značajno sigurniji.

Da biste ukinuli lozinke na svojim Microsoft nalozima i uslugama, a kompanija kaže da je gotovo 100% Microsoft-a već sad “passwordless“, potrebno je da instalirate Microsoft Authenticator aplikaciju i pratite uputstva nakon pokretanja. Par stvari ćete morati da kliknete i na account.microsoft.com pa budite spremni da skoknete i tamo.

Microsoft kaže da već preko 200 miliona ljudi koristi sistem bez lozinki, a slične opcije uskoro će omogućiti i kompanije Apple, Google i mnoge druge.

Šta vi mislite o sistemu bez lozinki?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ne vidim foru

pa 2FA postoji od 2000...