Konačno nova verzija! (FOTO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konačno nova verzija! (FOTO)

Jedan od omiljenih i najstarijih Windows programa dobiće novu verziju sa dosta unapređenja već na proleće.

  Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Prolećni remont Windows 10 operativnog sistema, čiji je trenutan radni naziv 19H1, predstaviće i novi Notepad. Ovaj program je već jednom dobio iznenadno ažuriranje, nakon čak 33 godine, od kada prepoznaje slova, znakove i ostale karaktere na kraju reda za Unix/Linux (LF) i Macintosh (CR). Podsetićemo vas da su tada uvedene su zum i “find/replace“ opcije, a o drugim poboljšanjima tadašnjeg ažuriranja čitajte na linku.

U sledećem izdanju Notepad ažuriranja, na vrhu prozora ispred imena fajla, javljaće se indikator, koji upozorava na novonastali sadržaj, koji nije sačuvan. Ova oznaka nestaje kada se minuli rad sačuva i momentalno se pojavljuje kada se kucanje nastavi.

Microsoft Notepad programu najnovijim ažuriranjem dodaje opciju otvaranja i čuvanja fajlova, čija je adresa duža od 260 karaktera, što je za programere bio veliki problem, a desiće se i određena poboljšanja u vezi sa UTF-8 kodiranjem, što je za obične korisnike manje važno, ali je programerima od izuzetne koristi.

Ovo ažuriranje sadržaće, naravno i nekoliko poznatih prečica za tastaturu - “Ctrl + Shift + Notvara novi Notepad prozor, “Ctrl + Shift + S“ pokrenuće “Save as“ funkciju, a “Ctrl + W“ kao i u drugim okruženjima će instant zatvoriti dokument.

Prolećni Windows 10 update izlazi u aprilu, kad bi trebalo da oživi i novi Notepad.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi