KASPERSKY I CHINA MOBILE NA CRNOJ LISTI AMERIKE: Pretnja za nacionalnu bezbednost, ali bez dokaza… | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KASPERSKY I CHINA MOBILE NA CRNOJ LISTI AMERIKE: Pretnja za nacionalnu bezbednost, ali bez dokaza…

Američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) dodala je Kaspersky Lab, China Mobile International USA i China Telecom na crnu listu kada su u pitanju komunikaciona oprema i servisi koji su pretnja nacionalnoj bezbednosti SAD.

 Kaspersky Lab i China Mobile na crnoj listi Izvor: Kaspersky Lab, China Mobile

Po zakonu iz 2019. godine FCC mora da objavi i redovno ažurira listu komunikacione opreme i servisa koji predstavljaju rizik i pretnju po nacionalnu bezbednost SAD. To je ona ista lista na kojoj se godinama nalazi Huawei, a samo prošle godine je na nju dodato pet kineskih kompanija.

Možda će vas zanimati

Od 25. marta 2022. godine lista je bogatija i za Kaspersky Lab, China Telecom i China Mobile International USA. U zvaničnoj izjavi FCC, lista je ažurirana u skladu sa širim planom vlade SAD, kako bi se ojačala nacionalna komunikaciona mreža protiv bezbednosnih pretnji. Ova komisija će i dalje nastaviti da ažurira listu, čim druga oprema i servisi ispune uslove koje je propisao zakon.

Ovo znači da se fondovi kojima raspolaže FCC, a koji služe za podršku telekomunikacionim servisima u ruralnim i drugim kritičnim oblastima, školama, bolnicama i bibliotekama ne može koristiti za kupovinu opreme i servisa od kompanija koje su na listi.

Sa sedištem u Moskvi, kompanija Kaspersky Lab se našla na udaru američkih zvaničnika nakon napada Rusije na Ukrajinu. SAD je još 2017. godine zabranila korišćenje Kaspersky antivirusa u federalnim mrežama, a ovo je bio dobar izgovor da se taj jaz još više produbi.

Nažalost i popularni HackerOne servis koji plaća hakerima kada pronađu softverske greške izbacio Kaspersky Lab sa svoje platforme.

Reagovanje kompanije Kaspersky

Kompanija Kaspersky je veoma razočarana odlukom Federalne komisije za komunikacije SAD (FCC) kojom je određenim podružnicama federalnih organa iz oblasti telekomunikacija zabranjeno korišćenje proizvoda i servisa kompanije Kaspersky. Ova odluka nije zasnovana na tehničkoj proceni proizvoda kompanije Kaspersky, za šta se kompanija kontinuirano zalaže – već je ova odluka doneta iz političkih razloga.

Kaspersky i dalje smatra da je zabrana koju je vlada SAD donela 2017. godine, a kojom se zabranjuje federalnim entitetima i njihovim dobavljačima da koriste Kaspersky proizvode i servise, neustavna i zasnovana na neobrazloženim optužbama kojima nedostaje bilo kakav zvaničan dokaz o bilo kakvoj krivici ili lošoj praksi kompanije. Kao što nikada nije bilo niti bilo kakvog zvaničnog dokaza kojim su opravdani potezi iz 2017. godine, tako se i preporuka FCC poziva na odluku Odeljenja unutrašnje bezbednosti SAD iz 2017. godine kao osnov. Kaspersky veruje da je ovo proširenje zabrane na dodatne entitete jednako nepotkrepljeno činjenicama i pre odgovor na geopolitičku klimu nego na sveobuhvatnu analizu i integritet Kaspersky proizvoda i servisa.

Kompanija Kaspersky će nastaviti da pruža svojim partnerima i klijentima potvrde o kvalitetu i integritetu svojih proizvoda, a ostaje spremna na saradnju sa vladinim agencijama SAD kako bi odgovorila na sve upite, dileme i pitanja koje ima FCC ili druge regulatorne agencije.

Kaspersky je kompanija koja svojim klijentima širom sveta pruža najnaprednije proizvode i servise kako bi bili zaštićeni od svih tipova sajber pretnji, i više je puta javno potvrdila da nema nikakve veze sa bilo kojom vladom, uključujući i vladu Federacije Rusije. Kompanija veruje u transparentnost i ostaje posvećena kontinuiranoj implementaciji konkretnih mera kako bi potvrdila integritet i zadobila poverenje klijenata.

Finalizacija plana za Kinu

Sa druge strane FCC je u oktobru 2021. već optužio China Telecom da je pod uticajem i kontrolom kineske vlade i povukao im dozvolu za rad u SAD, a predstavnici ove telekomunikacione kompanije nisu uspeli da ubede sud da je FCC pogrešio, pa su završili na crnoj listi.

Iako ni Kaspersky Lab ni kineske telekomunikacione kompanije nisu izdale zvanične izjave, napomenućemo da je kinesko ministarstvo trgovine početkom marta meseca oštro kritikovalo odluke FCC i naglasilo da će usvojiti recipročne mere, kako bi sačuvali legitimna prava svojih kompanija.

FCC je u martu 2021. godine na "crnu listu" dodala još pet kineskih kompanija: Huawei Technologies Co, ZTE Corp, Hytera Communications Corp, Hangzhou Hikvision Digital Technology Co i Dahua Technology Co.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gagi990

Americko smece, koristim Kaspersky godinama i nikada virusa. Kada je svima ulazio virus koji uradi enkripciju pa traze ds platis da otkljuca podatke, meni je kaspersky blokirao. Tako da koristicu Kaspersky i Huawei, jer ni jedna kompanija me nije izdala.