PRATE VAŠE ONLINE AKTIVNOSTI I ZNAJU KADA ĆETE DA DATE OTKAZ: Novi softver krši sve granice privatnosti! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRATE VAŠE ONLINE AKTIVNOSTI I ZNAJU KADA ĆETE DA DATE OTKAZ: Novi softver krši sve granice privatnosti!

Velika crvena sijalica upaljena je na kineskim društvenim mrežama kada su korisnici saznali da mnoge kompanije koriste softver koji predviđa kada zaposleni planiraju da daju otkaz na osnovu praćenja njihovih online aktivnosti.

 Zaposleni sedi ispred računara i drži se za glavu Izvor: Shutterstock / Roschetzky Photography

Softver je kreirala kompanija koja se zove Sangfor Technologies, i oni ne vide ništa loše u tome da špijuniraju sve vaše aktivnosti kako bi mogli da predvide kada imate nameru da potražite novi posao. Softver analizira sajtove koje najčešće posećujete, kao i koliko se vremena zadržavate na njima, posebno obraćajući pažnju na one na kojima se traže novi poslovi.

Možda će vas zanimati

Jedan od korisnika se požalio na društvenim mrežama jer je dobio otkaz zato što je njegov šef saznao da je poslao svoj CV na nekoliko različitih adresa, preneo je South Chine Morning Post. U postu se navodi da mu je šef rekao da zna šta je radio tokom radnog vremena i kada planira da promeni posao, nakon čega mu je uručio rešenje o prestanku radnog odnosa.

 Softver za praćenje zaposlenih
Softver za praćenje zaposlenih
Izvor: SmartLife / Weibo

#MeToo

On je uhvatio sliku ekrana softvera za koji tvrdi da prati aktivnosti zaposlenih, za koji se kasnije ispostavilo da je softver kompanije Sangfor Technologies. Nakon toga na najvećoj društvenoj mreži u Kini – Weibo, počele su da se pojavljuju slike sistema koji pravi profile radnika, uključujući sajtove koje posećuju, zajedno sa linkovima CV fajlova u PDF formatu koje su oni poslali kada su se prijavljivali za druge poslove.

Mnogo korisnika je prijavilo slične situacije u svojim kompanijama, a na društvenim mrežama se pojavio hashtag "nikada ne šalji CV preko Wi-Fi mreže firme" čija je popularnost brzo dostigla 1,3 miliona pregleda.

Možda će vas zanimati

Kompanija Sangfor Technologies je osnovana 2000. godine i 2018. je podnela zahtev za patentiranje sistema koji izračunava rizik zaposlenog da da otkaz, na osnovu online aktivnosti. Čuvena medijska kuća Nikkei objavila je perošle godine da je kompanija Sangfor Technologies kreirala softver koji prati online aktivnosti zaposlenih sa bilo kojeg uređaja dok koriste Wi-Fi na poslu, bez prethodnog pristanka zaposlenih.

Ozbiljni klijenti

Da stvar bude gora, kompanija Sangfor Technologies na svom sajtu navodi preko 100.000 klijenata, uključujući državnu Poresku upravu, tehnološke gigante kompanije Alibaba i Bytedance. Ruku na srce, nigde se ne navodi koji softver koriste ove kompanije, ali samo možemo da se nadamo da nije onaj za nadgledanje aktivnosti radnika.

Ne treba zaboraviti ni da Microsoft ima alatku koja prati produktivnost zaposlenih i izveštaje šalje nadređenima.

Na Istoku ništa novo

Interesantno je da ovo nije prvi put da se ovako nešto desilo u Kini, gde su softveri za nadgledanje aktivnosti radnika uobičajena praksa među poslodavcima.

U junu 2021. godine pisali smo da je jedna od kompanija u ovoj zemlji koristila sistem koji korišćenjem veštačke inteligencije prepoznaje izraze lica zaposlenih kako bi se "zadržala dobra atmosfera među radnicima". Nedugo posle toga Insider.com je pisao da su ovaj softver koristile i velike kompanije kao što su Huawei, China mobile, China Unicom i PetroChina.

Microsoft Productivity Score (MobIT)
Izvor: Microsoft Mechanics

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA