APPLE PLAĆA 30 MILIONA ZA MALTRETIRANJE RADNIKA: Svakodnevno pretresanje zaposlenih u radnjama | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

APPLE PLAĆA 30 MILIONA ZA MALTRETIRANJE RADNIKA: Svakodnevno pretresanje zaposlenih u radnjama

Iako radnici u Apple prodavnicama deluju srećno i nasmejano, presuda koju je nedavno doneo Vrhovni sud Kalifornije govori o drugoj strani medalje.

 Obezbeđenje Izvor: SmartLife / Unsplash / Flex Point Security

Jedno od maltretiranja kroz koje je svaki zaposleni u Apple radnji morao da prođe svakodnevno je obavezna provera torbi i Apple uređaja na izlasku iz radnje. Iako je ova praksa ukinuta 2015. godine veliki broj sadašnjih i bivših zaposlenih, njih 14.683 je podnelo zajedničku tužbu za naknadu vremena, jer je pretresanje uvek obavljano van radnog vremena.

Možda će vas zanimati

Politika koju je Apple sprovodio bila je obavezna za sve zaposlene koji su nosili bilo kakvu torbu sa sobom. Svaki put kada biste napustili radnju, menadžer ili obezbeđenje bi morali da vam provere torbu, što je obično trajalo od 5 do 20 minuta, ali je tokom radne nedelje moglo da potraje i do 45 minuta.

Ako odbijete - otkaz

Za slučaj da je neko odbio pretresanje, protiv njega se podnosi disciplinska prijava ili dobija otkaz. Iako je odbrana kompanije Apple na sudu bila ta da niko nije terao zaposlene da donose svoje telefone i torbe na posao - što je jedna od sudija smatrala ironičnim. Zaposleni u torbama najčešće nose hranu, grickalice, vodu, ključeve, presvlaku i lekove, tako da mnogima i nije bila opcija da prosto ne nose torbu sa sobom na posao.

Možda će vas zanimati

Apple je u decembru 2015. godine prestao da sprovodi politiku obaveznog pretresanja. Prema sudskim dokumentima, naknada zaposlenima se izračunava na osnovu broja smena i godina u kojima su radili za Apple, tokom perioda od jula 2009. do decembra 2015. Advokati predviđaju da će prosečna naknada po zaposlenom biti oko 1.300 dolara.

Apple Kampus 2.0.
Izvor: Duncan Sinfield.

Nisu ubedili sudije

Iako je tužba podnesena 2015. godine, sam slučaj je prošao kroz jednu veselu vožnju gore-dole tokom ovih godina. Sudija je odbacio tužbu 2015. godine, da bi se 2020. godine slučaj vratio pred Deveti apelacioni sud SAD, a onda stigao i do Vrhovnog suda Kalifornije, koji je odlučio da Apple ipak mora da plati svojim zaposlenima za vreme koje su potrošili na svakodnevno pretresanje.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Seljaci američki jlm

Radio sam u velikoj firmi sa kapijom i portirima i nikad mi nisu pretresali torbu. Firma Apple je mučenje za sve proizvođače, konzumere, prodavce, dobavljače, servisere...

Beogradska seljačina

Kod nas to radi svaka veća firma već 20 godina, a i one manje se još manje stide. Pa svaka crkva i manastir pretresa torbe ženama koje kuvaju za slave i masovnije skupove. U kom filmu o slobodi tek mi živimo...

Tommy Gavin

@Beogradska seljačina U kojoj to ti jadnoj firmi radiš? Zašto da me pretresa, nisam lopov! Neka postave kamere i utvrde krivicu ako se desi krađa. Zna se ko je represivni aparat, a ko nije.