NEKOLIKO VRLO ČUDNIH ODLUKA KOMPANIJE APPLE: Zastrašivanja, sukobi sa zaposlenima i igranje policije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEKOLIKO VRLO ČUDNIH ODLUKA KOMPANIJE APPLE: Zastrašivanja, sukobi sa zaposlenima i igranje policije

Apple je ogromna kompanija koja deluje na mnogo frontova, pa ne čudi kada na nekoliko različitih strana treba doneti odluke u isto vreme. Međutim, deluje da trenutno Apple rukovodstvo ima vrlo strogu politiku i ne libi se da je primenjuje.

  Izvor: SMARTLife / Unsplash / Priscilla Du Preez

Hoćemo imena svih koji nisu bili dobri

Advokatska kancelarija koja zastupa Apple u Kini je poslala 18. juna pismo jednoj osobi sa zahtevom da prestane da prikuplja, reklamira i prodaje procurele Apple uređaje i zatražila od te iste osobe listu svih od kojih dobija uređaje i poverljive informacije. Ukratko, Apple želi da zapuši sve rupe i otkrije odakle cure informacije i novi uređaji van granica matične kompanije, a taktika je "idemo đonom".

Možda će vas zanimati

Kang, dobro poznati "leaker"

Osoba u pitanju je korisnik Weibo mreže pod nazivom Kang, dobro poznati korisnik koji vrlo često ima poverljive Apple informacije. On je dobio ovo obaveštenje treba da potpiše dokument u kojem obećava da će uraditi sve što se od njega traži u roku od 14 dana od prijema pisma.

 Apple znak na zgradi
Apple znak na zgradi
Izvor: YouTube/ Printscreen/ Tech Vision

U pismu se kaže: "Vi ste bez dozvole obelodanili veliku količinu informacija povezanih sa nepredstavljenim uređajima, što se kod nas definiše kao namerno kršenje Apple poslovnih tajni". Kang takođe poseduje radnju u kojoj prodaje i popravlja Apple uređaje i izjavio je da optužnica protiv njega nije istinita, jer nikada nije objavljivao slike uređaja koji nisu predstavljeni.

Nije ni Kang baš tako naivan

Sa druge strane ne treba zaboraviti da je Kang početkom oktobra objavio skoro sve informacije o celoj postavi Apple iPhone 12 telefona, sa detaljima o kameri, cenama i unapređenjima. Kang se pravdao da su ove informacije njegove pretpostavke, ali njegova tačnost informacija od 97% ipak govori da Kang ima drugare koji rade za Apple i koji mu šalju informacije koje ne bi smeli. Ipak, i da je tako, ova Apple taktika zastrašivanja nije nešto što odobravamo.

  Izvor: SMARTLife / Unsplash/ Daniel Romero

Asertivna komunikacija

Od početka pandemije, najveći broj Apple zaposlenih odlučio je da nastavi rad od kuće, što nikako ne odgovara razmišljanju Tima Kuka, prvog čoveka ove kompanije na tu temu. Prema informacijama koje je objavio The Verge, Apple je ugasio interne Slack kanale kako bi zabranio svojim zaposlenima da diskutuju o opcijama rada od kuće tokom trajanja pandemije.

Možda će vas zanimati

Kao i svaki poslodavac koji brine o svojim zaposlenima, i sluša njihove stavove, kako bi se oni harmonizovali sa politikom kompanije, Apple je odgovorio svojim zaposlenima sa velikim razumevanjem. Ili bi bar tako bilo u zemlji Nedođiji. U stvarnosti Apple menadžment je odlučio da zaposlenima iseče način komunikacije, gaseći Slack kanale na kojima se diskutovalo o opcijama rada od kuće.

 Zaposleni pričaju
Zaposleni pričaju
Izvor: SmartLife / Unsplash / Brooke Cagle

Slack - omiljeni alat za komunikaciju u poslovnom okruženju

Za one koji ne znaju Slack je popularna aplikacija za razmenu poruka i fajlova, koja se najviše koristi u firmama za komunikaciju zaposlenih i važne objave na nivou kompanije ili grupa. Pored ličnih, Slack koristi i takozvane kanale, na kojima se nalaze bitne objave ili se diskutuje o bitnim stvarima na određenim projektima ili stvari od značaja za kompaniju, poput rada od kuće.

Možda će vas zanimati

Ukinuto sve što nema direktne veze s poslom

Apple je ukinuo kanale za aktivnosti i hobije koji nisu u direktnoj vezi sa projektima ili deo zvaničnih grupa zaposlenih. U dva otvorena pisma menadžmentu kompanije, Apple zaposleni su tražili fleksibilnije uslove rada, a nedavno je podeljena peticija na internom Apple Slack kanalu sa preko 6000 potpisa zaposlenih koji traže opcije kada je u pitanju rad od kuće.

Pored toga, postoji evidentan odliv zaposlenih iz kompanije Apple, upravo zbog rigidne politike rada od kuće tokom pandemije.

 Zaposleni rade iz kafića
Zaposleni rade iz kafića
Izvor: SmartLife / Unsplash / Pejmon Hodaee

Mi odlučujemo da li su vaša dokumenta prava ili ne

Još jedna bizarna situacija desila se nedavno kada je neko u kompaniji Apple odlučio da pre nego što sačuvate sliku svoje lične karte u Apple Wallet aplikaciji, morate da verifikujete njenu validnost. Ovo znači da Apple softverski eksperti proveravaju da li je vaša lična karta zaista vaša i da li se slika na njoj podudara sa vašim izgledom.

Možda će vas zanimati

Dodajte tome istoriju loših fotografija na ličnim kartama širom sveta i eto ozbiljnog problema za korisnike koji žele da sačuvaju svoju ličnu kartu u Apple Wallet aplikaciji. Izgleda da je neko iz kompanije Apple pomislio da neki korisnik u svojoj Wallet aplikaciji može da sačuva tuđe lične karte i da se tako bavi mutnim radnjama, pa su uveli novi sistem koji će to da predupredi. Ili su barem mislili da će u tome uspeti.

 McLOVIN lična karta
McLOVIN lična karta
Izvor: SmartLife / YouTube / CineClips / Printscreen

Apple validacija

Da biste ubacili ličnu kartu u Apple Wallet, morate da prođete kroz bizaran proces validacije koji zahteva da se slikate kako bi se slika uporedila sa onom na ličnoj karti. Nakon toga potrebno je da se slikate sa zatvorenim očima (!) dok iPhone ne zavibrira, a onda i sa otvorenim ustima i podignutim obrvama. Čemu sve služe ove slike nije nam baš najjasnije, ali verujemo da neko u Apple ima dobar razlog za to. Šalimo se, potpuno je uvrnuto, i ne biste trebali da se ponižavate ovakvim stvarima.

Možda će vas zanimati

Posle ovoga Apple bi trebao da vam omogući ili onemogući dodavanje lične karte u Wallet aplikaciju. Sa druge strane, Apple nije najavio korišćenje veštačke inteligencije i nekog naprednog softvera koji će se baviti verifikacijom vašeg lika i slike, pa verujemo da će ova procedura izazvati lavinu nezadovoljstva kod oba korisnika koji žele da dodaju svoju ličnu kartu u Wallet, i da će Apple odustati od svoje nove ideje.

 Veštačka inteligencija
Veštačka inteligencija
Izvor: MONDO / PixaBay

Još uvek u beta fazi

Srećom, ova opcija je još uvek u fazi beta testiranja i od srca joj želimo da nikada ne izađe iz nje. Uostalom, kako da ne verujemo kompaniji koja je napisala softver za sat, koji ne prati letnje i zimsko računanje vremena, da će savršeno da uporedi vaše lice sa slikom na izlizanoj plastičnoj ličnoj karti veličine 2x2 cm slikano kamerom od 0,3 MP pre deset godina.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 5

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ja

Ne nego su trebali da poklone dotičnom pola kompanije da ne objavljuje informacije. Onda bi on bio u ulozi "zastrašivača".

njoka

Ogromna firma, normalno da se dešavaju ovakve stvari.

Beogradska seljačina

Svaka velika firma je država na pustom ostrvu, gotovo sve zavisi od većinske populacije, koja je bukvalno uvek bolničkog karaktera. Čovek kao stvor nema sposobnost da bude u realnom kontaktu sa preko 120-150 osoba, zato prema masama sve ide tako površno i mehanički.