APPLE KRIV ZA SVE VIŠE REKLAMA NA ANDROID UREĐAJIMA: Naterali oglašivače da napuste iOS i pređu kod konkurencije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

APPLE KRIV ZA SVE VIŠE REKLAMA NA ANDROID UREĐAJIMA: Naterali oglašivače da napuste iOS i pređu kod konkurencije

Oglašivači napuštaju iOS platformu kako bi mogli da više reklamiraju svoje proizvode na Android uređajima.

  Izvor: YouTube/ Printscreen/ Pocketnow

Kada je početkom aprila kompanija Apple plasirala verziju operativnog sistema iOS 14.5, sve oči su bile uprte u opciju App Tracking Transparency (ATT).

Uz pomoć nje, korisnici iPhone telefona su konačno dobili priliku da sami odlučuju kojoj aplikaciji će dozvoliti pristup da skuplja podatke.

Možda će vas zanimati:

Ovakva odluka je najteže uticala na kompanije koje najviše zarađuju tako što prate aktivnost korisnika, pa im potom šalju personalizovane reklame. Takav poslovni model koristi i Facebook koji se najviše protivio što je Apple implementirao ATT. Nove opcije za privatnost korisnika su naterale brojne kompanije za oglašavanje da promene platformu koju koriste.

Kako tvrdi Post-IDFA Alliance (grupa kompanija za mobilno oglašavanje i adtech), dve nedelje nakon predstavljanja ATT, oglašivači su se prebacili na Android platformu.

The Wall Street Journal je preneo da su troškovi oglašavanja porasli na Android uređajima kako je došlo do migracije, dok je cena za reklame na iOS uređajima za 30% manja nego kod konkurencije. Digitalna agencija za oglašavanje Tinuiti je otkrila da je Facebook doživeo veliku promenu u fokusu oglašavanja jednom kada se pojavio ATT, prenosi 9To5Mac. U periodu od maja do juna ove 2021. godine je zabeležen porast od 18% u reklamiranju Facebook-ovih klijenata na Android uređajima, dok je sa druge strane broj klijenata na iOS platformi opao za 17% u istom vremenskom periodu.

Iako je Apple gotovo sigurno izgubio deo prihoda od oglašavanja, ne može da se ospori da je implementiranje opcije App Tracking Transparency bio odličan pogodak, pogotovo kada je u pitanju širenje reputacije da vode računa o privatnosti svojih korisnika. Kada na to dodate nešto fleksibilnija pravila kod Android operativnog sistema, sasvim je logično bilo da će se oglašivači odlučiti na tu platformu posle sve većeg broja iOS korisnika koji odbijaju da dozvole pristup aplikacijama da koriste njihove podatke u te svrhe.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 7

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Трагач

Скинеш Блокаду или DNS66 и све рекламе на Android-y укључујући и системске постају као руком одношене. То што има Apple Аndroid има годинама и ради све од верзије 4.1.

Dok Holidej

@Трагач Uopšte nije priča o tome. Ovde je priča o tome da Facebook i firme sa sličnim modelom žive od personalizovanih reklama. Obrati pažnju šta ti se reklamira na FB-u dok pregledaš postove. Ja sam u petak naručio frižider i sada ću narednih nekoliko nedelja dobijati reklame za frižidere i belu tehniku. Personalizacija reklama se ostvaruje, između ostalog tako što se prati kako surfuješ netom i pri tome se zabeleži ID uređaja na kom to radiš. Svi koji kupe te podatke, mogu na osnovu toga da upute ciljane reklame na tvoj uređaj. Apple je omogućio korisnicima da odluče da li će dozvoliti aplikaciji da dobije broj uređaja ili će prikupiti podatke o aktivnosti bez toga. Međutim, bez tog broja, targetirane reklame nemaju vrednost.

Трагач

@Трагач Android може одавно да уклони рекламе и све трекере. Ниједну да не видиш и то су програми који су "Open Source" a не као Apple на "мајке ми"