APPLE IZBACIO JUBILARNU 30. ZAKRPU U 2021. GODINI: Ni iOS više nije ono što je nekada bio | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

APPLE IZBACIO JUBILARNU 30. ZAKRPU U 2021. GODINI: Ni iOS više nije ono što je nekada bio

Od početka ove godine do danas Apple je izbacio 30 bezbednosnih zakrpa za svoje operativne sistema, i sve rešavaju probleme koji su došli sa prvom verzijom novog softvera – takozvani "zero day" propusti.

  Izvor: SMARTLife / Unsplash/ Daniel Romero

Iako sve ove bezbednosne zakrpe doprinose sigurnijem operativnom sistemu, činjenica je da Apple operativni sistemi nisu bezbedni kao što su nekada bili. Ruku na srce, ove zakrpe sprečavaju probleme u iOS, iPadOS i macOS operativnim sistemima, ali se sve bave problemima koji su tu od samog starta. Nikada dosad se nije desilo da u toliko kratkom vremenskom periodu Apple ima potrebe da rešava toliko problema na svojim operativnim sistemima.

Bezbednost

Ovaj neslavni jubilej pokazuje koliko je super-kul i super-bezbedan Apple softver (primetite ironiju), u trenutku kada Windows predstavlja svoj novi OS, čija je jedna od glavnih karakteristika upravo unapređena bezbednost.

Možda će vas zanimati

Ažuriranja koja su stigla ni nedelju dana nakon predstavljanja iOS 14.7, iPadOS 14.7, i macOS Big Sur 11.5 javnosti rešavaju problem sa memorijom u komponenti IOMobileFrameBuffer, ekstenziji kernela koja upravlja frejm baferom ekrana. Ukoliko bi neko iskoristio ovaj propust, mogao bi da unese kod koji bi mu dozvolio pristup kernelu, a samim tim i čitavom uređaju.

U zvaničnoj Apple izjavi se kaže da je rešen problem sa memorijom, kao i da kompanija nema nikakvih informacija da je neko aktivno koristio ovu ranjivost u maliciozne svrhe. Apple nije objavio nikakve dodatne informacije oko ovog problem, kako bi se sprečilo moguće buduće korišćenje sličnih propusta za druge napade. Sa druge strane, ako je Apple rešio sve bezbednosne probleme, onda nema razloga da se bilo ko boji da će mu uređaj ili podaci biti kompromitovani, zar ne?

iOS 15 novosti
Izvor: YouTube / Marques Brownlee

Slučajnost?

Vreme ovih ažuriranja takođe postavlja pitanje da li je Pegasus softver NSO Grupe iskoristio neku drugu ranjivost Apple OS-a kada je spajver alat pretvorio telefone novinara i aktivista za ljudska prava u uređaje za prisluškivanje, dozvoljavajući im da pokupe sve osetljive informacije koje se nalaze na njima.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

iP

Ne znam kako je u stvarnosti, ali čini mi se da je manje ljudi počelo da testira beta verzije. Ili testiraju ljudi, ali ne šalju report. Ja sam prestao da testiram pre nekog vremena. Jednostavno sam se smorio, ali dok sam se igrao sa beta a, redovno sam slao prijave za sve i svašta, detaljno opisane itd

Razum

Ma da be Aplovi 30 ažuriranja naspram windosovih stotine 😂🤣😂

Beogradska seljačina

Šta mislite, čemu služe prepaid kartice i telefoni od 30€? Mnogo važna stvar ko ima koliko gigabajta u džepu...