APPLE IZBIO 10 MILIJARDI DOLARA IZ DŽEPA DRUŠTVENIH MREŽA: Nova politika privatnosti uzima svoj danak | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

APPLE IZBIO 10 MILIJARDI DOLARA IZ DŽEPA DRUŠTVENIH MREŽA: Nova politika privatnosti uzima svoj danak

Najviše pogođeni Facebook, Snapchat, YouTube i Twitter.

 Apple konferencija Izvor: SmartLife / Apple

Krajem 2020. godine, Apple je najavio promene svoje politike privatnosti, tačnije u delu koji se zove Transparentnost praćenja aplikacija (ATT). Nakon usklađivanja, Apple je uveo nova pravila u aprilu 2021, a ona su omogućila korisnicima da kažu da ne žele da ih bilo ko prati, kroz aplikacije i sajtove.

Dozvole za praćenje

Suštinski, pravila su zahtevala od aplikacija da traže dozvolu korisnika za praćenje, što se inače radi da bi oglašivači bolje ciljali potencijalne kupce. Uz takve informacije o poseti sajtova, lokaciji, pregledanim proizvodima i slično, oglašivači mogu vrlo precizno da ciljaju potencijalne kupce. Bez njih, oglašavanje nije toliko efikasno, a kao što znate, oglašavanje je najbitniji izvor prihoda za sve društvene mreže.

Prema istraživanju koje je sproveo The Financial Times, četiri kompanije koje stoje iza društvenih mreža i servisa: Facebook, Snapchat, YouTube i Twitter pretrepele su ukupne gubitke u iznosu od blizu 10 milijardi dolara nakon što je Apple uveo novu politiku privatnosti.

Nije ovo svima palo isto

Neke od platformi pretrpele su velike gubitke kako zbog svoje veličine (Facebook), tako i zbog prirode uređaja na kojima se serviraju oglasi (Snapchat). Deo gubitaka kompanija ide i na konto prilagođavanja usluga koje nude nakon novih politika koje je uveo Apple i promena koje su morale da se implementiraju kako bi nova infrastruktura mogla da funkcioniše. To znači prilagođavanje starih i razvoj novih alata, njihovo testiranje u novim uslovima i optimizacija prema velikom broju korisnika.

Možda će vas zanimati

Nova politika privatnosti koju je Apple uveo naterala je društvene mreže da budu kreativnije kada su u pitanju oglasi. Bilo da to znači veći fokus na Android uređaje ili investiranje u Apple platformu za oglašavanje - ostaje na njima, ali praćenje korisnika preko njihovih iOS uređaja više nije opcija na koju mogu da se oslone.

Privacy on iPhone
Izvor: Apple

Apple ne igra fer

Napomenućemo i da je bilo dosta kontroverznih informacija kada je izašao iOS 15, jer je Apple do tada korisnicima servirao oglase na osnovu analize onoga što čitaju, kupuju i pretražuju na svom uređaju, da bi sa iOS 15 od korisnika tražio dozvolu za to. Ono što je problematično je što Apple zahteva od drugih aplikacija na AppStore da pitaju korisnike za dozvolu za “praćenje” zarad ciljanih reklama, dok je pitanje u iOS 15: “Da li hoćete da uključite personalizovane reklame”, što zvuči manje loše. Složićete se da ova dva pitanja ne nose sa sobom istu konotaciju.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA