POTISNULI APPLE: Druga američka kompanija vredi najviše na svetu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POTISNULI APPLE: Druga američka kompanija vredi najviše na svetu

Microsoft preskočio Apple i postao najvrednija kompanija na planeti.

 Windows 11 Cover 1.jpg Izvor: SmartLife / Microsoft

Veliki biznis i veliki uspeh za kompaniju iz Redmonda - Microsoft.

Prvi put za više od 17 meseci Apple nije najvrednija kompanija na planeti i to je sada Microsoft, koji je u petak, 29. oktobra zvanično postao nova najvrednija kompanija globalno.

Možda će vas zanimati

Ova promena, smatraju stručnjaci, direktna je posledica toga što je Apple izgubio šest milijardi prihoda usled poteškoća sa iPhone i proizvodnjom drugih uređaja zbog razbijenog lanca snabdevanja, ali i činjenice da nije ispunio očekivanja Wall Street-a, koji je prognozirao prihod kompanije iznad 85 milijardi, a Apple je ostvario oko 83 milijarde tokom Q3 perioda.

Microsoft u ovom trenutku vredi 2,49 biliona dolara, dok je Apple procenjen na 2,46.

Ovo nije prvi put da se Microsoft i Apple smenjuju na prvom mestu najvrednije kompanije globalno - Microsoft je Apple smenjivao prvi put od 2010. godine negde u 2018, pa onda i u 2020. godini. Apple je pozicije smenjivao i sa Amazon kompanijom, ali i Alphabet i pojedinim naftnim kompanijama, koje nisu američke tokom poslednjih godina, ali se uvek i vraćao na broj jedan.

Apple je prva kompanija na planeti koja je dostigla vrednost od preko jednog, pa i dva biliona dolara (triliona po američkom engleskom).

Microsoft proboju na prvo mesto može da zahvali Cloud uslugama pre svega, ali i Office i Windows divizijama, a u periodu od jula do septembra dobro su poslovali i Surface hardverska linija i Xbox konzole, iako sputane prekinutim lancem isporuke i proizvodnje (kao i kod svih firmi uostalom).

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Šandu

10 hiljada milijardi