APPLE MENJA KLJUČNO PRAVILO NA APP STORE: Odriču se dela zarade zbog tužbi koje se gomilaju | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

APPLE MENJA KLJUČNO PRAVILO NA APP STORE: Odriču se dela zarade zbog tužbi koje se gomilaju

Kako se suđenje sa Epic Games polako privodi kraju, sve je izvesnije da će Apple da plati pozamašnu naknadu, pa je ova kompanija odlučila da ranije sprema teren.

 Apple prodavnica, logo Izvor: SmartLife / Unsplash / Zhang Kalyv

Da ne grešimo dušu, ovu odluku je pogurala druga tužba koju su kolektivno podneli razvojni timovi iz SAD zbog procenta koji Apple uzima za svaku transakciju u igri. Otprilike, sve ono za šta ih Epic Games tuži, samo individualno.

Ključna promena

Apple je pristao na pogodbu kada je kolektivna tužba u pitanju, i isplatiće 100 miliona dolara tužiocima, ali što je mnogo bitnije, promeniće politiku plaćanja na App Store. Naime, za svaku transakciju bilo koje aplikacije za iOS, 30 odsto je išlo Apple, pa su se razvojni timovi pobunili i tužili za ilegalni monopol, koji ova kompanija sprovodi.

Možda će vas zanimati

Nova pravila igre omogućavaju onima koji razvijaju iOS aplikacije da obaveste svoje korisnike da plaćanje mogu da obave i eksterno, van App Store. Apple je već u junu promenio deo svojih pravila na App Store, pa su oni koji razvijaju aplikacije mogli da komuniciraju sa korisnicima van App Store, što pre nije bilo dozvoljeno. Sada je to samo prošireno na alternativne metode plaćanja.

Mali korak

Ova promena ipak nije baš sve za šta su se mnogo razvojni timovi borili sa kompanijom Apple, a to je da u samoj aplikaciji bude izlistano da se pored App Store plaćanje može obaviti i na drugi način. Kako sada stvari stoje, ovo se neće dešavati, nego će morati da pojedinačno obaveštavaju korisnike.

Možda će vas zanimati

Ako pitate Apple i njihovo zvanično saopštenje, oni su bili velikodušni i izašli u susret razvojnim timovima kako bi im omogućili veću fleksibilnost kada su njihovi korisnici u pitanju. Dozvoljeni kanali komunikacije kao što je email omogućavaju obaveštavanje i metodama plaćanja van iOS aplikacije.

Istorija App Store
Izvor: YouTube / Apple Explained

Apple neće naplaćivati takve transakcije, ali korisnici moraju da pristanu na komunikaciju sa kreatorima aplikacija i igara i imaju opciju da prestanu da primaju obaveštenja ukoliko to žele.

Nagodba koja je postignuta u pomenutoj kolektivnoj tužbi od 100 miliona dolara će biti podeljena među malim razvojnim timovima koji su zaradili 1 milion dolara ili manje za sve aplikacije od 4. juna 2015. do 26. aprila 2021. godine. Prema nagodbi minimalna isplata je 250, a maksimalna 30.000 dolara, što će zavisiti od toga koliko ljudi će se prijaviti, dok će ostatak, ukoliko ga bude bilo otići u neprofitnu organizaciju “Devojke koje kodiraju”.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA