EPIC PROTIV APPLE: Sve tajne poslovanja giganata koje smo saznali na suđenju | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EPIC PROTIV APPLE: Sve tajne poslovanja giganata koje smo saznali na suđenju

U suđenju između dva tehnološka giganta velika količina prljavog veša je isplivala na površinu. Već prve nedelje suđenja rukavice su pale i na videlo su izašle dugo čuvane tajne.

  Izvor: SmartLife / Fortnite

Epic Games je tužio Apple zbog načina na koji vodi svoj App Store. Epic kaže da Apple drži monopol u svojoj prodavnici i naplaćuje velike nadoknade za igre kao što je Fortnite koji je u vlasništvu Epic Games. Apple naplaćuje 30% od svake transakcije u igri. Epic je zbog toga napravio sistem kojim se zaobilazi naknada koja se plaća App Store, pa je Apple blokirao igru na svojoj prodavnici. Epic je nakon toga podneo tužbu, a Apple kontra tužbu zbog toga što je Epic prekršio dogovor. Suđenje je počelo 3. maja.

Epic je istog dana podneo i tužbu protiv Google, zbog sličnih razloga na Play Store na Android telefonima, jer je i Google povukao Fortnite nakon ažuriranja koje sve kupovine preusmerava na Epic store.

Možda će vas zanimati

Sve strane su iznele svoje argumente, saslušani su svedoci i sada je ostalo da sudija donese odluku. Obe strane su iskoristile suđenje da iznesu stvari koje nemaju direktne veze sa temom tužbe, pa smo imali prilike da saznamo mnoge interesantne stvari tokom maja meseca. Suđenja su bila takva da ste bukvalno mogli da iskokate kokice i gledate kako se svedoci znoje, dok odgovaraju na nezgodna pitanja, posebno kada je krenulo češljanje Inbox dela Tim Kuka, CEO-a kompanije Apple.

Apple je zaključao iMessage kako bi prodavao više iPhone telefona

Apple već neko vreme trpi pritiske da iMessage omogući van iOS ekosistema, ali oni to uporno odbijaju. Na suđenju smo saznali da je Apple vrlo ozbiljno razmatrao razloge za i protiv za širenje iMessage van iOS-a. Interni mejlovi pokazuju inicijativu da aplikacija za dopisivanje iMessage proširi u platformu sličnu WhatsApp, kao i odgovore kojima se to odbija sa obrazloženjem da otvaranje iMessage van iOS ekosistema znači razlog manje da neko kupi iPhone.

 Adem AY
Adem AY
Izvor: SMARTLife/ Unsplash/ Adem AY

PlayStation dogovor oko Fortnite je još čudniji nego što smo mislili

I Sony je nevoljno postao deo suđenja, jer je ova kompanija omogućila takozvani „crossplay“ odnosno igranje ukrštanjem različitih konzolnih verzija igre Fortnite. Sony je crossplay video kao problem za svoje poslovanje i hteo je da ga usvoji samo ako Epic pristane na komplikovani sistem prihoda sa više platformi. U pitanju je jedinstveni ugovor na koji je Epic pristao jer je PlayStation platforma jedan od najvećih izvora prihoda ove igre.

Apple je uradio sve što je mogao da omogući da Netflix da prodaje svoju pretplatu na iPhone

Apple insistira da AppStore tretira sve razvojne timove podjednako, ali je jasno da veliki igrači kao što je Amazon imaju specijalni tretman zbog velikog broja korisnika. Tako su se odnedavno u Amazon Prime video aplikaciji pojavile opcije da kupite ili iznajmite filmove, iako Apple ima pravilo da se sve digitalne kupovine moraju obavljati preko Apple sistema plaćanja.

Možda će vas zanimati

Tokom suđenja su isplivali podaci da su se Apple zaposleni borili na sve načine da zadrže Netflix pretplatu preko iPhone. Naime, Netflix nije više želeo da plaća 30% naknade za pretplatu za nekoga koi se uloguje preko iOS, a ne preko browsera. Neko vreme je Apple bio spreman da uradi gotovo sve što je mogao samo da zadrži Netflix. Nudili su reklamiranje Netflix platforme u svojim maloprodajnim objektima, kao i da Netflix bude deo paketa sa drugim Apple servisima.

App Store zarađuje mnogo, ali Apple to ne želi da prizna

Jedna od smešnih stvari na suđenju je bilo to što je Apple insistirao da ne znaju koliki im je profit od App Store, jer „oni ne posmatraju svoje poslovanje na taj način“. Primera radi App Store je kompaniji doneo prihod veći od 60 milijardi dolara samo u 2020. godini što je velika količina novca koje kompanija nije svesna. I veliki Tim Kuk se pravio blesav, izjavivši da veruje da je App Store profitabilan, ali nikada nije računao koliko.

 novac, dolar, dolari, evro, evri, funta, funte Izvor: Mondo/Mario Milojević

Jedan od svedoka eksperata Epic Games je izjavio da je profitna margina App Store neverovatnih 78%, što znači da je čist profit za pomenutu 2020. godinu veći od 45 milijardi dolara. Naravno, Apple je negirao sve pomenute tvrdnje, govoreći da je računica eksperta pogrešna.

Xbox finansije su takođe čudne

Microsoft je kompanija koja nezvanično sedi pored Epic Games na suđenju, obezbeđujući direktore koji su svedočili na sudu u korist tužioca. Windows Store je u međuvremenu spustio svoje naknade kako bi Apple bio pod većim pritiskom. Najinteresantniji deo suđenja se desio kada je direktor Xbox poslovanja Lori Rajt izašla da svedoči, i kada je izjavila da Microsoft ne zarađuje novac prodajući Xbox konzole.

Možda će vas zanimati

Epic je hteo da na ovaj način pokaže da kompanije funkcionišu na različite načine. Microsoft ne zarađuje na konzolama, kako bi kreirao veći broj korisnika i samim tim ostvario veću zaradu kroz igre i softver. Sa druge strane Apple zarađuje i kroz prodaju svojih telefona i kasnije kroz softver. Kako je ovo prilično pogodilo Apple, njihovi advokati su insistirali da Microsoft objavi zvanične statistike i izjave oko Xbox poslovanja.

Epic plaća drugim kompanijama više nego daje Apple

Na suđenju je objavljeno da je Epic platio 237 miliona dolara Apple za Fortnite između januara 2017. i oktobra 2020. godine. Međutim, 2020. godine, Epic je platio 245 miliona dolara kompaniji Microsoft i čak 451 milion kompaniji Sony. Advokati kompanije Epic su se ovde „vadili“ govoreći da je to neophodno kako bi se nadoknadio gubitak od prodaje konzola.

Način na koji Epic Store posluje je još čudniji

U suđenju Epic je priznao da su potrošili stotine miliona dolara na platformu za PC gejming, i da je najveći deo toga otišao ka dogovorima koji treba da privuku razvojne studije i korisnike, uključujući i program besplatnih igara preko kojeg je Epic dobio milione novih korisnika nudeći razvojnim timovima nadoknadu za učešće. Najnoviji primer je besplatna igra Among US.

Možda će vas zanimati

Osnivač Epic Games i CEO, Tim Svini je izjavio da očekuje da Epic Store postane profitabilan oko 2024. godine, iako je Epic planirao nekoliko potencijalnih budućih načina poslovanja. Jedan je agresivni model koji je sličan ovom danas, sa velikim investicijama u ekskluzivne naslove kako bi se privlačili novi korisnici. Drugi je mnogo konzervativniji i u njemu se kompanija fokusira samo na minimalne garancije koje su obećane ekskluzivnim naslovima do 2021. godine.

 Fortnite na Epic Games
Fortnite na Epic Games
Izvor: SmartLife / Marko Nešović

Apple zarađuje jako mnogo zbog spore podrške za aplikacije kroz Safari

Teoretski, možete koristiti aplikacije na iPhone koje niste preuzeli preko App Store – jednostavno ih otvorite u browseru. Postoji veliki broj tehnologija koji omogućava korišćenje funkcionalnosti aplikacija kroz browser, ali Apple odugovlači sa njihovom implementacijom na svoj browser.

Iako to nije nigde jasno rečeno, Apple direktori su se vadilo da je bitno da Apple zaštiti svoje korisnike od loših aplikacija za Apple uređaje, insistirajući na bezbednosnim aspektima iOS ekosistema, koje ugrožavaju pomenute tehnologije.

Šta Epic dobija suđenjem?

Sve i da ne dobiju tužbu, Epic je uspeo da „istrese“ informacije od Apple direktora, i da pokaže da je sve ono što su tvrdili zaista tako, i da Apple zaista ima nejednake aršine za kompanije sa kojima sarađuje. Kao bonus je komično svedočenje Tim Kuka, koji se definitivno nije snašao, posebno na teška pitanja, na koje nije imao odgovore.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Beogradska seljačina

Trilijarderske muke pregovaračke… Sve poštenje do poštenja. Ponekad je zdravije biti golog*z.

Hogar

Jako me zanima kakva će biti presuda, JAKO!