TELEFON VAS PRISLUŠKUJE I UVEK ZNA GDE SE NALAZITE: Prigušite svetla i ugasite zvuk, ili prosto ispratite ove savete! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TELEFON VAS PRISLUŠKUJE I UVEK ZNA GDE SE NALAZITE: Prigušite svetla i ugasite zvuk, ili prosto ispratite ove savete!

Sedam koraka posle kojih nećete morati da brinete toliko o vašoj privatnosti.

  Izvor: Mondo / YouTube/ Printscreen/ BRIGHT SIDE

I sami razumete da pametni telefoni znaju o vama mnogo više nego neki najbliži prijatelji.

To je zato što neke stvari koje podelimo sa telefonom, ne delimo sa prijateljima, kao na primer tačnu lokaciju na kojoj se nalazite.

Možda će vas zanimati:

Ukoliko pratite MobIT duže vreme, onda sigurno znate kako GPS funkcioniše, kako vas Facebook i Google maltretiraju sa reklamama, te da vas pojedine aplikacije prisluškuju bez vašeg znanja i dozvole. Mnoge kompanije se međusobno takmiče i to samo kako bi vam predstavili neki novi proizvod putem tih ciljanih reklama, pojedinim firmama je to čak i primarni poslovni model.

Na sreću ne morate da trpite takvo ponašanje, iako je njihova taktika na neku ruku legitimna (sve zavisi i gde živite) vi možete da sprečite da vas te kompanije ciljaju. Nije prvi put, a ni poslednji da pišemo na ovu temu, pošto ne znaju svi kako da prilagode podešavanja da im se tako nešto što manje dešava.

Prva stanica - podešavanja

Možete da sprečite da vas vaš iOS ili Android uređaj prati, ali kompanije to ne olakšavaju. Uglavnom su ta podešavanja "zakopana" iza brojnih drugih opcija privatnosti, a svakodnevno one prave popis o vama. Jedna takva opcija je Frequent Locations koja prati korisnika gde je bio i koliko tamo je dugo ostao. Shodno tome zna gde živite i radite na osnovu toga koliko često posećujete to mesto i koliko ste tamo.

Ukoliko vam to izaziva nervozu, možete da isključite tu opciju, u zavisnosti od telefona, modela i operativnog sistema, put do te opcije može da se razlikuje.

Apple uređaji
- Settings
- Privacy
- Location Services
- System Services
- Potom izaberite Significant Locations kako biste videli izveštaj gde ste sve bili i isključite ga.

U poslednjoj opciji možete da izbrišete i istoriju klikom na opciju Clear History.

Android uređaji
- Settings
- Location
- Use Location ili Access my location treba da vam budu isključeni

U tim opcijama možete da vidite i koje aplikacije traže od vas da im predate podatke o vašoj lokacije. Pojedine aplikacije to zahtevaju sve vreme, dok druge traže pristup vašoj lokaciji samo kada uđete u nju. Uzmite u obzir da pojedinim aplikacijama trebaju ti podaci kako bi one funkcionisale, kao na primer vremenska prognoza, prenosi Komando.

Drugi korak - limitiranje reklama

Možda vam zvuči previše ekstremno ukidanje pristupa lokaciji, zbog čega bi možda više voleli da se sami izborite sa reklamama. Srećom, iOS i Android imaju ugrađene opcije koje limitiraju ograničavanje praćenja oglasa. Te opcije neće u potpunosti sprečiti kompanije da prate aktivnost vašeg telefona i neće ograničiti broj reklama na koje naletite, ali će vam omogućiti da restartujete vaš ID oglašavanja i prekinuće vezu sa bilo kojim ciljanim profilima oglašavanja povezanim sa vašim uređajima.

iOS
- Settings
- Privacy
- Apple Advertising
Isključite Personalized Ads

Android
- Settings
- Google
- Ads
Uključite Opt out of ads personalization

Postoji i opcija da potpuno izbrišete vaš identifikacion kod, kako biste dobijali drugačije personalizovane reklame. Ta opcija se zove Reset advertising ID,a nalazi se u istom prozoru kao i Opt out.

Treći korak - Google

Nebrojano puta smo istakli da servisi i usluge Google kompanije skupljaju podatke svojih korisnika. Dobro je početi i od pretrage vašeg imena i prezimena na Google Search Engine-u. Svesni ste i sami da ta kompanija drži monopol u svojim rukama, te da profitira od reklamiranja i podataka svojih korisnika. Zbog svega toga bi trebalo da izbrišete sve što Google zna o vama!

Kada već pričamo o privatnosti i o kompaniji Google, poželjno je i da proverite koje sve njihove aplikacije vas prisluškuju, to jest njihove usluge koje imaju pristup vašem mikrofonu, kameri, porukama, itd...

Četvrti korak - korišćenje drugog internet pregledača

Najpopularniji internet pregledač je definitivno Chrome koji je u vlasništvu kompanije Google. Iako on poseduje Incognito režim koji sprečava Google da pamti vašu aktivnost, nema garancije da se svaki vaš klik ne beleži, u prilog tome idu i te sporne reklame. Zbog toga bi trebalo da se odlučite za alternativu.

U Google Play Store prodavnici aplikacija ćete naći veliki broj internet pregledača, tu su Mozilla FireFox, DuckDuckGo i mnogi drugi, ukoliko se odlučite za neku alternativu, obratite pažnju na verodostojnost tog browser-a, pročitajte pozitivne, ali i negativne recenzije, pa tek nakon provere donesite konačnu odluku. Isto to važi i za internet pretraživač, pogledajte šest alternativa koje smo izdvojili za vas.

Peti korak - provera vaših naloga

Trenutak kada kreirate nalog na nekoj društvenoj mreži, platformi, itd, vi počinjete da hranite velike kompanije (Google, Apple, Facebook..,) sa vašim ličnim podacima. Njihovi algoritmi prate svaki vaši klik i taj podatak će se koristiti za ciljane reklame koje mogu biti relevantne sa nekom objavom koju ste lajkovali.

Srećom, te kompanije daju opcije da isključite to praćenje. Na primer, Google i Microsoft poseduju kontrolnu tablu naloga za kontrolu privatnosti i za proveru onogo šta znaju o vama. Ukoliko ste ispratili treći korak, vi ste već isključili da vas Google prati i cilja reklamama. Kompanija Facebook isto poseduje slične opcije, njih ćemo ostaviti za neki drugi put. Svakako možete proveriti i skinuti šta sve Facebook i ostale njihove aplikacije znaju i poseduju o vama.

Šesti korak - virtuelni asistenti

Pametni telefoni se više ne koriste samo za pozive i poruke, oni su postali vaši asistenti, a kompanije kao što su Apple, Amazon i Google žele da njihovi asistenti pomažu vama. Zanimljivo da se oni automatski aktiviraju uz pomoć izgovorenih reči, samo je potrebno da pogodite/izgovorite reč koja je "okidač", a jednom kada su upaljene ti asistenti vas slušaju.

Sedmi korak - aplikacije i dozvola

Pre nego što instalirate aplikacije sa Play Store ili AppStore prodavnica, potrebno je da vidite šta one zahtevaju od vas i vašeg telefona kako bi uopšte bile funkcionalne. Apple će vam automatski pokazati šta sve aplikacija traži od vas, dok će Android telefoni zahtevati od vas da omogućite dozvolu za korišćenje mikrofona, lokacije, fotografija, i drugih podataka jednom kada startujete aplikaciju. Možete i u Play Store prodavnici proveriti šta aplikacija zahteva od vas, pogledajte u našoj galeriji kako to da vidite!

Ponekad traže više nego što im je potrebno, pa te informacije završavaju kod ljudi koji nemaju pristup toj aplikaciji. Zato je poželjno da vodite računa i šta dozvoljavate aplikacijama da rade vašem telefonu, one u većini slučajeva mogu da funkcionišu i u pozadini, a da to ni ne primetite. Srećom, proveravanje aplikacija i dozvola ništa nije komplikovano, u šta možete da se uverite i sami!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA