UČETVOROSTRUČIĆE PROIZVODNJU ČIPOVA: EU odlučna da stane na kraj nestašici komponenti | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UČETVOROSTRUČIĆE PROIZVODNJU ČIPOVA: EU odlučna da stane na kraj nestašici komponenti

Evropu čeka vrlo težak put do prave proizvodnje čipova kakvu Unija želi, ali prvi koraci su napravljeni.

 TSMC poluprovodnici i čipsetovi proizvodnja 5.jpg Izvor: SmartLife / Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd.

Evropska komisija će nakon usvojene preporuke za jedan isti punjač za sve mobilne uređaje uskoro otkriti i svoj plan da učetvorostruči evropsku proizvodnju elektronskih čipova do 2030. godine i to će biti jedna od glavnih inicijativa evropske industrije, ključne i sa geopolitičkog gledišta.

"Želimo da do 2030. godine dostignemo 20 odsto svetske proizvodnje, znajući da bi tržište do tada trebalo da se udvostruči. Stoga je za Evropu pitanje da svoju sopstvenu proizvodnju pomnoži sa četiri", izjavio je evropski komesar za unutrašnju trgovinu Tijeri Breton za francuske medije.

Možda će vas zanimati

Globalna ekonomija sada se suočava sa nedostatkom poluprovodnika, dok je potražnja povećana zbog sve veće digitalizacije.

Novi projekat nazvan "Chips act" biće delimično finansiran iz evropskih fondova, rekao je Breton.

"Pomoć́ neće biti dodeljena samo za finansiranje povećanja trenutnih proizvodnih linija kako bi se izašlo na kraj sa trenutnim nedostatkom, već će podržati inovacije i proizvodnju čipova nove generacije", rekao je evropski komesar.

Za ovako nešto Evropa će morati da nabavi najmodernije mašine za proizvodnju i obradu čipova, što ima smisla samo ako se takve mašine naruče odmah, s obzirom na navedenu godinu.

Ovo uopšte nije nepoznato polje za evropske kompanije, sa i dalje aktivnim proizvođačima poluprovodnika: holandskim NXP Semiconductors i nemačkim Infineon Technologies. Na žalost, zbog smanjenja trškova i ove kompanije su pribegle outsource strategiji, pa im dobar deo komponenata proizvode drugi proizvođači.

Sa druge strane, pravljenje fabrike za proizvodnju poluprovodnika je veoma skup posao, sa cenom koštanja od oko 20 milijardi dolara za jednu fabriku, i bar nekoliko godina dok fabrika ne počne da generiše profit. Ne treba zaboraviti ni to da su sitniji, odnosno moderniji proizvodni procesi uvek skuplji za implementaciju, što je i evidentno kroz porast cene koštanja samih čipova svake godine.

Jedan od planova mogao bi i da uključi olakšice velikim proizvođačima kao što su Samsung, TSMC ili Global Foundries, kako bi oni jedan deo svojih fabrika napravili u Evropi, jer se ipak radi o velikim investicijama.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA