USVOJENA ODLUKA O PUNJAČIMA: Svi će morati da imaju isti punjač, ali punjači više neće biti deo obaveznog prodajnog pake | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

USVOJENA ODLUKA O PUNJAČIMA: Svi će morati da imaju isti punjač, ali punjači više neće biti deo obaveznog prodajnog pake

Univerzalni punjač sve bliži realnosti - novi zakon sve bliži, a otkriveni su i konkretniji detalji o vrsti punjača, brzini punjenja i još neki.

  Izvor: SMARTLife / Xiaomi

Zemlje EU usvojile su zajednički stav o predlogu o univerzalnom punjaču za (mobilne) elektronske uređaje, čiji je cilj između ostalog da se smanji količina elektronskog otpada.

Na sastanku stalnih predstavnika država članica 26. januara postignut je dogovor o pregovaračkom mandatu koji Savetu EU omogućava da počne pregovore sa Evropskim parlamentom, kada to zakonodavno telo usvoji svoj mandat, saopštio je Savet EU.

Možda će vas zanimati

Evropska komisija je u nacrtu zakona, predstavljenom u septembru, predložila da svi pametni telefoni, tableti, digitalne kamere, slušalice, prenosni zvučnici i konzole za video igre imaju zajednički, standardan priključak tako da ne bi morao da se kupuje punjač svaki put kada se kupuje novi uređaj.

U predlogu Komisije navedeno je da će USB Type-C postati standardni port za punjenje svih uređaja bez obzira na brend, kao i da će brzina punjenja biti ista za sve kompatibilne uređaje.

Novim zakonom bi prodaja punjača bila odvojena od prodaje elektronskih uređaja, tako da novi punjač ne bi bio nužno uključen u kupovinu uređaja. Time će se smanjiti količina elektronskog otpada povezanog s proizvodnjom, prevozom i odlaganjem punjača. Procenjuje se da bi se smanjenjem proizvodnje i odlaganja novih punjača količina elektronskog otpada smanjila za gotovo hiljadu tona godišnje.

Savet EU je u cilju bolje informisanosti potrošača predložio i stavljanje piktograma sa informacijom da li se uređaj nudi zajedno s punjačem, kao i oznake sa specifikacijama punjenja. Posle donošenja zakona, industrija će imati prelazni rok od dve godine da se prilagodi pre početka primene. U EU je 2020. godine prodato oko 420 miliona mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja.

Potrošači imaju u proseku oko tri punjača za mobilne telefone, od kojih dva koriste redovno. Uprkos tome, 38 odsto potrošača je izjavilo da su bar jednom imali problem da napune telefon jer dostupni punjači nisu bili kompatibilni. Potrošači godišnje potroše oko 2,4 milijarde evra na samostalne punjače koji ne dolaze s elektronskim uređajima. Procenjuje se da od odloženih i nekorišćenih punjača godišnje nastaje do 11.000 tona elektronskog otpada.

Apple nije zadovoljan

I dok većina Android proizvođača, ali i proizvođača dodatne opreme opisane u tekstu već koristi USB Type-C punjače, kompanija Apple još uvek se opire da na svoj iPhone stavi upravo taj tip priključka i stoji čvrsto pri svom stavu da je Lightning port stvar njihovog (boljeg) izbora, kao i pri stavu da će jedan isti priključak za punjač ubiti inovacije.

S druge strane, kompanija Apple prva je izbacila punjač ne samo iz iPhone paketa, nego i iz pratećih pakovanja svojih muzičkih plejera, tableta, ali i bežičnih punjača sa kojima isporučuje samo USB kabl, ne i zidni adapter, iako se uređaj zove - punjač.

Huawei već isporučuje

Proizvođači Android telefona izbacili su USB Type-C punjače polovično. Recimo Samsung i Nokia izbacuju punjače iz nekih svojih serija telefona dok ih isporučuju sa drugim. Xiaomi je pokušao da izbaci punjač sa svojom prošlogodišnjom serijom premijum telefona, ali je naišao na ogroman otpor potrošača, dok Huawei do sada nije spominjao takvu opciju i sa svojim telefonima pakuje isključivo punjače najveće brzine koju dati uređaj podržava.

Ipak, Huawei kompanija radi proaktivno na tome da jedan isti punjač bude namenjen svim uređajima, pa tako punjač najnovijeg laptopa MateBook 14S od 90 vati podržava brzo punjenje Huawei telefona, slušalica, tableta i drugih uređaja maksimalnom brzinom koju ti uređaji podržavaju. Verujemo da je ovakav pristup i bio cilj EU, a to osim što vas lišava kupovine više punjača omogućava i da nosite manje stvari sa sobom, jer - jedan punjač puni sve te uređaje.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Slavko Radosavljevic

Raspolazem sa super brzim punjacem za monitele koji moze da puni i do 5 minuta bez destrukcije celije baterije.