NOVA VRSTA PUNJAČA: USB Type-C od 240 W za punjenje svih laptop računara i mobilnih telefona | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVA VRSTA PUNJAČA: USB Type-C od 240 W za punjenje svih laptop računara i mobilnih telefona

USB Type-C od 240 vati mogao bi da znači da će uskoro svaki laptop punjač biti univerzalan.

  Izvor: Mondo

Ako EU komisija ima pravo da od proizvođača mobilnih telefona i mobilnih uređaja uopšte zahteva da svi imaju isti - univerzalni - punjač, zašto bi sa laptop računarima bilo drugačije?

Ako USB Type-C zaista bude u stanju da isporuči 240 vati kroz svoje žice to bi moglo da znači ne samo da će gejming i svi drugi laptop računari uskoro moći da se napajaju istim punjačem, nego i da će kabasti i teški punjači moćnijih računara najzad biti deo prošlosti (svako ko ima gejming računar zna da je ionako težak laptop drastično teži sa punjačem)!

Možda će vas zanimati

Pomenutih 240 W je više nego dovoljno da isporuči dovoljno “snage“ i za najzahtevnije gejming zverke, a nove USB Type-C 2.1 specifikacije pominju nešto upravo takvo.

Do sada smo preko ovog tipa veze dobijali 20 V na 5A, što znači da je maksimum bio oko 100 vati, a sada bi trebalo da dobijemo značajno unapređenje - 48 volti na 5 ampera.

To povećava dotok snage kroz kabl na oko 240 vati što znači da bi kroz gotovo univerzalan kabl mogao da se napaja bilo koji laptop računar, uključujući i najjače modele čak i kad su oni pod punim opterećenjem.

Naravno, govorimo o opcionom poboljšanju USB Type-C kabla i niko proizvođače trenutno ne obavezuje da koriste novi Extended Power Range (EPR) tip kabla umesto Standard Power Range (SPR), koji je danas svuda u upotrebi. Prema dosadašnjem iskustvu, proći će još neko vreme dok EPR tip kabla ne zameni SPR, čak i onda kad EPR bude široko prihvaćen, jer nije potrebna svim laptop računarima tolika snaga. Ipak, u dogledno vreme izvesno je da će EPR biti standard, čak i ako EK (Evropska komisija) ne odluči da krene putem odluke za mobilne uređaje.

Ono što je zgodno u celoj ovoj priči jeste da bi, kad bi laptop računari zaista prešli na punjače putem nekog od USB Type-C kablova to u najvećem broju slučajeva rešilo i punjač za mobilni, jer gotovo svi moderni Android telefoni koriste taj tip punjača. Takođe, ovakvi punjači su obično i brzi punjači, koji bi i telefon mogli da pune brzo, a ne bi bilo potrebe za kupovinom dva punjača. To automatski smanjuje težinu torbe koju bismo nosili, olakšava punjenje dva uređaja i smanjuje količinu elektronskog otpada.

Proizvođači koji inače proizvode telefone, a onda su se upustili i u proizvodnju računara, a ima ih već dosta - HONOR, Huawei, Xiaomi, Realme… - već koriste ovaj princip i to funkcioniše vrlo dobro, u šta smo se uverili i u praksi.

I svi zadovoljni, osim kompanije Apple, naravno...

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dušan

Samo 240W? Pa to je slabo! Ništa bez 2KW sa kablom od 2,5mm2. Ujedno će mobilni služiti i kao grejalica za onanje prostorije. Dva mobilna kao TA peć!

Elektro

@Dušan Oni samo povećavaju napon za te punjače, ima sve da pršti uskoro i to bukvalno!