KAKO BRZO PUNJENJE UTIČE NA ŽIVOTNI VEK BATERIJE: Kada da očekujete pad performansi | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO BRZO PUNJENJE UTIČE NA ŽIVOTNI VEK BATERIJE: Kada da očekujete pad performansi

Poznati proizvođač telefona je napravio jedan od najbržih punjača na svetu, pa je potom odgovorio na pitanja koja se tiču baterije.

Brzina punjenja baterije pametnih telefona se znatno povećala poslednjih godina, a mnoge kompanije pomeraju limite punjenja uređaja.

Tako je kompanija Xiaomi predstavila punjač HyperCharge 200W koji za svega osam minuta može da napuni bateriju kapaciteta 4.000 mAh.

Možda će vas zanimati:

Smanjivanje vreme punjenja je jedan od načina kako proizvođači pametnih telefona pokušavaju da se izbore sa time što ti uređaji ne mogu da potraju ceo dan. Poznati proizvođači telefona kao što su OnePlus, Xiaomi, Oppo, Huawei i mnogi drugi, uveliko rade na unapređivanju takve tehnologije. Kako bi smanjili vreme punjenja, oni se odlučuju da povećaju brzinu punjenja baterije. Iako zvuči više nego primamljivo da se telefoni i ostali uređaji u potpunosti napune za deset i manje minuta, veća brzina punjenja ima i negativne posledice na bateriju.

Ovakav vid punjenja može da ubrza degradaciju baterije, što znači da će životni ciklus iste biti znatno manji. To bi mogao da bude kompromis koji bi pojedini korisnici pametnih telefona rado prihvatili, ali među njima se ne nalaze oni koji bi hteli da zadrže svoj uređaj nekoliko godina, pošto postoji bojaznost oko toga kakva će baterija biti posle učestale upotrebe takvih punjača.

Povodom toga je Xiaomi odlučio da objasni šta se događa kada punite često svoj telefon uz brz punjač od 200 W. Kako prenosi BGR, HyperCharge tehnologiji je potrebno propratna oprema, kao i uređaj koji može da podnese tu dodatnu energiju. To znači da ne mogu svi Xiaomi telefoni da iskoriste prednosti te brzine. Čak i kada su u pitanju noviji uređaji, na korisniku je odluka da li će da koristi običan ili punjač od 200 vati. 

Xiaomi je upitan na društvenim mrežama kako nova brzina punjenja utiče na "zdravlje" baterije. Proizvođač telefona je odgovorio da nakon 800 punjenja sa HyperCharge punjačem, kapacitet baterije padne na 80%. To je više nego dovoljno da vam uređaj potraje dve godine, ukoliko ga punite svakog dana i ako nećete zameniti bateriju.

Bez obzira da li koristite punjač od 5 vati ili od 200 vati, baterija telefona će se pogoršati posle 800 ciklusa punjenja, a najveći krivac za tako nešto je vrućina koja nastaje prilikom punjenja uređaja, prenosi GSM Arena. Telefon sa baterijom kapaciteta od 5.000 mAh će posle dve godine korišćenja i punjenja sa brzinom od 200 vati imati bateriju kapaciteta od 4.000 mAh, ističe njihov izveštaj. 

Iz te kompanije su istakli da je u pitanju znatno bolji rezultat nego što regulatorna tela u Kini zahtevaju (nakon 400 ciklusa, baterija degradira na 60%). Kompanija Oppo je potvrdila da njihova tehnologija punjenja od 40 W smanjuje kapacitet baterije na 70%, posle istog broja punjenja kao kada punjač od 15 vati smanji kapacitet baterije do 90%.

Anketa

Kakvo bi punjenje pre izabrali?

  • Da životni vek baterije duže traje, ali da se sporije puni uređaj.

    48.08% (150)

  • Balans - Prosečno punjene i životni vek baterije.

    43.27% (135)

  • Da se baterija veoma brzo napuni, ali i da brže degradira.

    8.65% (27)

Kakvo bi punjenje pre izabrali?

Rezultati

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 5

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Prof. dr Slavko Radosavljevic, dipl. ing

Ostvario sam svojom metodom punjenja brzinu punjenja i do 12C odnosno i do 5 minuta 100% napunjenost. Bez zagrevanja baterije i bilo kakve deastrukcije.

Beogradska seljačina

Punio sam ovaj telefon bukvalno 1000x za godinu i kusur dana punjačem od 20w, 2-3x dnevno po 30-40%, sa prvobitnih 104% prema accubattery je dospeo na 101%. Toliko i "primećujem", da na 1h klepetanja po YT preko wifi, više ne opada 6-8% nego 7-9... A dogodine ko živ ko mrtav.

Nikl

Pa da. Puni za 8 minuta. I biće još brzi. Za pola godine 4 minuta, ali će kapacitet baterije da bude 2000mah