Vodič za prvo plaćanje mobilnim novčanikom | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vodič za prvo plaćanje mobilnim novčanikom

Još uvek izbegavate plaćanje telefonom jer ne znate kako? Samo ispratite vodič i sve će vam biti jasno.

 Šta je mobilni novčanik i kako plaćati telefonom vodič Izvor: Mastercard

Sve češće možete videti kako u prodavnici umesto platne kartice, kupac ispred vas prislanja pametni telefon i račun plaća na taj način. Ako ste se pitali šta se tu dešava i možete li i vi tako da plaćate, ovaj tekst će vam pomoći da otklonite sve nedoumice pre nego što se i sami priključite ovom praktičnom i sigurnom platnom trendu.

Mobilna plaćanja su zapravo plaćanja mobilnim novčanicima. To znači da korisnik u svom mobilnom telefonu ima instaliranu aplikaciju mobilnog novčanika i u tom "digitalnom" novčaniku se nalazi kartica kojom se plaća.

Korisnik koji želi da koristi mobilni novčanik ne dobija novu karticu od banke, već u svoj mobilni novčanik unosi već postojeću. Sam proces izgleda ovako:

  • Prvo proverite da li je vaša banka među onima koje su već omogućile mobilna plaćanja putem mobilnih novčanika. Za korisnike Mastercard kartica, to su za sada: Baca Intesa, Banka Poštanska štedionica, NLB Komercijalna banka, OTP banka, ProCredit banka, Raiffeisen banka, Unicredit banka i Halkbanka
  • Zatim na svoj telefon ’skidate’ aplikaciju novčanika, a u zavisnosti od operativnog sistema vašeg uređaja, to mogu biti Apple Pay, Google Wallet (novčanik koji podržava Google Pay) ili novčanik same banke
  • Otvorite aplikaciju novčanika, kliknete na "+" ili "Add to wallet" i zatim dodate svoju karticu, bilo da je slikate ili ručno unosite potrebne podatke
  • Aplikacija dalje odradi tehnički deo za vas, što znači da se u aplikaciji novčanika kreira zamenska kartica koja ne sadrži podatke sa vaše prave kartice, što znači da dok plaćate tom zamenskom karticom iz aplikacije novčanika, vaši pravi podaci se ne dele sa trgovcem

Što se tiče samog procesa plaćanja mobilnim novčanicima on je identičan beskontaktnom plaćanju karticom, odnosno obavlja se prislanjanjem na POS terminal na kasi.

Potvrda plaćanja se vrši u zavisnosti od vrste novčanika. Kod Google Pay plaćanja, iznose do 4.000 dinara plaćate tako što samo osvetlite ekran telefona, bez otključavanja i moguće je napraviti 3 takva plaćanja pre nego što će novčanik tražiti biometrijsku ili potvrdu ukucavanjem šifre. Sva Google Pay plaćanja iznad 4.000 dinara se obavljaju tako što novčanik otključa, bilo biometrijski ili ukucavanjem šifre. Kod Apple Pay novčanika, plaćanja se mogu obavljati samo posle prepoznavanja lica ili skeniranjem otiska prsta na samom telefonu.

Sigurnost i privatnost

Sigurnost i privatnost predstavljaju srž poslovanja kako kompanije Mastercard i zato uvek kada se koristi Mastercard debitna ili kreditna karticu u okviru mobilnog novčanika, na uređaju, kao ni na Apple i Google serverima, se ne čuva stvarni broj vaše kartice, već se za dati uređaj dodeljuje jedinstveni broj koji je enkriptovan i bezbedno sačuvan u sigurnom elementu na uređaju na sertifikovanom čipu koji je kreiran da bezbedno čuva informacije na uređaju, što predstavlja zlatni standard platne industrije.

Poverljive podatke sa kartice štiti i Mastercard MDES tehnologija koja svaku fizičku karticu pretvara u digitalizovani jedinstvenim token kojim se štite transakcije prilikom plaćanja.

Biometrija

Biometrija je sigurnosna tehnologija koja omogućava autentifikaciju, tj. potvrdu plaćanja na osnovu fizičkih karakteristika korisnika. Najčešći oblici biometrije sa kojima se susrećemo su prepoznavanje lica ili otiska prsta, i to su već uobičajeni formati biometrije koji se koriste za otključavanje pametnih telefona.

Dodatna prednost biometrije je praktičnost, jer se za prepoznavanje koristi nešto što korisnik jeste, a ne ono što zna, kao što su šifre koje vrlo često zaboravljamo.

Bilo da koristite iPhone ili Android uređaj, postoji mobilni novčanik za vas. U Srbiji su dostupni Google Pay i Apple Pay novčanici, kao globalna rešenja koja je Mastercard doveo na tržište, kao i novčanici banaka, a na vama je da izaberete rešenje po svojoj meri. Banke koje su omogućile ovaj savremeni način plaćanja su: Banca Intesa, Banka Poštanska štedionica, NLB Komercijalna banka, OTP Banka, ProCredit banka, Raiffeisen banka, UniCredit banka i Halkbank.

/PROMO TEKST/

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bojan

A Dina kartica možda u nekom drugom životu.

Max

Stalno plaćam telefonom. Više ne znam ni koji mi je pin, pošto se ovde sve biometrijski rešava.

Ja

Mastercard? A Visa? Ipak mnogo više nas koristi Visu.