GOOGLE PAY DOSTUPAN I U SRBIJI: Koristite mobilni telefon za plaćanje Mastercard karticom | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GOOGLE PAY DOSTUPAN I U SRBIJI: Koristite mobilni telefon za plaćanje Mastercard karticom

Autor Marko Čavić Izvor Izvor Promo

Usluga beskontaktnog plaćanja putem Google Wallet opcije konačno je dostupna i u Srbiji!

 Google Pay Mastercard kako se koristi u Srbiji 4.png Izvor: Promo

Google Pay je i zvanično dostupan u Srbiji i to je jedna od najznačajnijih vesti ove godine, a čekamo je već dugo - zvanično je Google Pay lansiran pre čak 11 godina!

Kompanija Google je u saradnji sa domaćim partnerima i bankama omogućila Android korisnicima pojedinih banaka u Srbiji da koriste beskontaktna plaćanja pametnim telefonima i WearOS uređajima tj. korisnicima pametnih satova i fitnes ručnih gedžeta.

Možda će vas zanimati

Google Pay omogućava da se Mastercard platna kartica, koja se u digitalnom formatu nalazi učitana u mobilnom telefonu, iskoristi kao sredstvo plaćanje pomoću NFC tehnologije, što znači da ne mogu svi Android telefoni biti korišćeni za plaćanje Google Pay-om, nego oni koji podržavaju pomenutu tehnologiju, a softverski je potrebno da telefon radi na Lollipop 5.0 ili novijoj verziji OS-a

Mogućnosti plaćanja su istovetne onim koje koristimo kada upotrebljavamo Mastercard karticu svakodnevno na svim mestima na kojima je podržano beskontaktno plaćanje.

Mobilni telefon i pametni sat ili fitnes narukvica ponašaju se isto kao i platna kartica koja se koristi za beskontaktno plaćanje, a lični podaci su tokenizovani, tako da se ne razmenjuju sa trgovcima.

Kako se Google Pay koristi

Google Pay je moguće koristiti isključivo ako ga podržava banka u kojoj korisnik ima izdatu Mastercard karticu, a u Srbiji će odmah biti dostupan u nekoliko banaka - OTP, ProCredit i Banka Poštanska štedionica. Važno je napomenuti da Google Pay nije moguće koristiti na iPhone, Apple Watch ili iPad uređajima jer za njih postoji slična usluga Apple kompanije.

Google Pay pretvara svaki Android i WearOS uređaj sa NFC podrškom u Mastercard platnu karticu za beskontaktno plaćanje

SmartLife

Korisnik usluge podatke o kartici čuva u digitalnom obliku u okviru Google Wallet digitalnog novčanika, a kad želi da plati neku stavku ili uslugu, telefon ili sat prisloni neposredno na POS terminal i izvršava plaćanje traženog iznosa.

Tehnički, signal šalje podatke o plaćanju sa telefona ili sata na POS terminal upravo putem NFC-a. Google Pay se može koristiti i na bankomatima sa NFC podrškom, pa su korisnici u mogućnosti da podignu novac sa računa i bez potrebe da vade karticu iz novčanika.

Šta Google Pay nije

Google Pay ne treba mešati sa sopstvenim rešenjima domaćih banaka za plaćanje mobilnim telefonom pomoću iste beskontaktne tehnologije, jer su to drugačiji servisi i zavise od aplikacije same banke.

Google Pay je globalno dostupan sistem, koji omogućava da se plaćanje vrši i bez instalirane aplikacije banke na svim mestima sa oznakom Google Pay i beskontaktnim plaćanjem.

Preuzmite prvo Google Wallet

Za plaćanje pomoću Google Pay usluge biće vam potrebna nova Google Wallet aplikacija u kojoj se čuvaju platne kartice, ali u zavisnosti od tržišta, postoji mogućnost da se u okviru Wallet aplikacije čuvaju i drugi važni lični dokumenti (Google Wallet služi i kao skladište za Covid sertifikate, recimo).

Google Wallet ćete morati da preuzmete sa Google Play prodavnice zato što u Srbiju još uvek ne stižu telefoni sa unapred učitanom aplikacijom, jer nismo bili podržan region do ovog trenutka, ali nakon preuzimanja aplikacije proces registracije kartice je veoma lak. Otvorite Google Wallet aplikaciju i skenirajte karticu kamerom ili podatke o Mastercard kartici unesite ručno – i spremni ste za svoje prvo Google Pay plaćanje mobilnim telefonom!

Mobilna plaćanja su značajan trend u platnoj industriji širom sveta, a poslednjih godina sve je veći broj servisa i rešenja za mobilna plaćanja koja se nude i građanima Srbije. Ipak, Google Pay posebno ima na umu korisnike Android i WearOS sistema, što znači da ima najširi doseg imajući u vidu veliki udeo Android platforme na tržištu Srbije. To znači da će veliki broj nas plaćati i brže i lakše - mobilnim telefonom!

Google Wallet i Google Pay u Srbiji VIDEO
Izvor: Google

/PROMO TEKST/

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 13

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Žvala

Google Pay iliti Google Wallet takođe mogu koristiti i korisnici Bivše MTS Banke, naravno.. samo uz Mastercard

Ligma balls

@Žvala Jedino što nemaju podršku za Apple Pay, Ali otom potom, biće i toga

Sreten

Banca Intesa - Visa kartice mogu da se dodaju, Master još uvek ne.