Kako da koristite mobilno plaćanje uz Google Pay i koliko je to bezbedno | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da koristite mobilno plaćanje uz Google Pay i koliko je to bezbedno

Autor Marko Čavić Izvor Promo

Sada kad je Google Pay konačno dostupan i kod nas vreme je da se osvrnemo na to kako se koristi i koliko je bezbedno plaćati mobilnim telefonom.

 Mastercard Cash Back u Srbiji vraća pare 3.jpg Izvor: Mastercard

Verovatno ste već čuli da od sada i u Srbiji imamo mogućnost da koristimo Android mobilni telefon ili pametne satove za mobilno plaćanje pomoću Google Pay usluge.

Mastercard i nekoliko domaćih banaka omogućile su još jedan vid beskontaktnog plaćanja i nama, i sada smo u prilici da sa sobom zaista ponesemo samo telefon, a da pritom obavimo sve što treba u prodavnicama ili na internetu brzo, praktično i bezbedno.

Upravo je bezbednost ono što neke od potencijalnih korisnika Google Pay usluge na Android telefonu ili WearOS uređaju brine, pa ćemo se ovog puta baviti isključivo tom “komponentom“ mobilnog plaćanja.

Mastercard i Google Pay mobilna plaćanja su brza, sigurna i beskontaktna, zbog čega ćemo krenuti od osnova kako biste svi koji ovo čitate razumeli o čemu se tu zapravo radi.

Google Pay mobilna plaćanja su trenutno dostupna korisnicima OTP Banke, ProCredit Banke i Banke Poštanska štedionica

Mastercard

Kako bi koristili Google Pay, korisnici Android uređaja sa Lollipop 5.0 ili novijom verzijom Android operativnog sistema treba da otvore aplikaciju digitalnog novčanika Google Wallet (Google Novčanik) koja je već integrisana u telefonu, dok je kod starijih verzija Android sistema potrebno da se ona preuzme sa Google Play prodavnice aplikacija.

Nakon što otvori aplikaciju, korisnik treba da klikne na opciju Add to Wallet i zatim doda svoju Mastercard karticu tako što će ili slikati karticu ili ručno uneti podatke sa kartice. Na kraju, možda će biti potrebna i verifikacija kartice upisivanjem koda koji stiže u SMS poruci, nakon čega vaš Android uređaj postaje spreman za plaćanja.

Samo plaćanje se obavlja tako što korisnik jednostavno prisloni svoj mobilni telefon na kome je aktivirana Google Wallet aplikacija na POS terminal. Beskontaktno mobilno plaćanje se obavlja bez potrage za novčanikom ili dodatnog unosa PIN koda, kao i bez internet konekcije.

Mastercard i Google Pay mobilna plaćanja moguće je obaviti svuda gde su omogućena beskontaktna plaćanja, kao što su supermarketi, butici, restorani ili javni prevoz, ili čak i jasno označeni trgovci na odabranim pijacama u Beogradu.

Bezbednost Google Pay usluge

Osim što je praktično za korišćenje, plaćanje putem Google Pay usluge sa povezanom Mastercard karticom donosi dodatni stepen bezbednosti zahvaljujući tehnologiji tokenizacije kompanije Mastercard. Ova tehnologija štiti informacije o korisniku kartice time što menja brojeve računa jedinstvenim zamenskim brojem ili tokenom. Tokenizacija smanjuje broj zloupotreba koje se mogu desiti kada su u pitanju digitalna plaćanja time što svakom plaćanju pridodaje dinamičku komponentu. Čak i kada bi neko presreo token, on ne bi mogao da se iskoristi na drugom mestu, servisu ili uređaju, jer predstavlja jedinstveni niz cifara koji nastaje pri svakoj transakciji.

Kada se prilikom transakcije koristi mobilni uređaj, sa trgovcem se deli token, a ne pravi broj kartice. Osim toga, iz ugla korisnika i trgovaca nema razlike u tome da li se kupovina obavlja fizičkom ili Mastercard karticom digitalizovanom u Google Pay servisu, jer su nivo sigurnosti transakcija i prednosti koje one pružaju - identični.

Dodatna sigurnost uz biometriju

Zaštitu plaćanja možete da učinite jačom i korišćenjem biometrije tj. nekog od tipova biometrijske autentifikacije dostupnog na mobilnom telefonu koji koristite. Biometrija se danas najčešće i vezuje upravo za mobilne telefone i mobilne mogućnosti plaćanja. Biometrijske provere plaćanja uključuju skeniranje lica ili otiska prsta, kroz skener na telefonu ili na ekranu mobilnog telefona. Vrlo je komforna, a samim tim i poželjna opcija za većinu korisnika, jer je brža za korišćenje u odnosu na PIN-ove i lozinke. Uz to, kao tehnologija je bezbednija i pritom je i dostupna na gotovo svakom iole modernom pametnom telefonu ili gedžetu.

Zbog ovoga se i kod nas sve češće prilikom plaćanja koriste skeniranje lica na Android telefonima, kao i skeniranje otiska prsta, a korisnik u zavisnosti od aplikacije i načina plaćanja ima mogućnost da bira način na koji će biometrijom izvršiti i/ili potvrditi svoje plaćanje.

Za sva dodatna pitanja i objašnjenja - komentari su vaši, rado ćemo odgovoriti na njih!

Google Wallet i Google Pay u Srbiji VIDEO
Izvor: Google

/PROMO TEKST/

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 15

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Војкан

Увек има оних који ће без оклевања ово користити.Глупост која ће нас много коштати

beogradska seljačina

Otvorite sedmoro očiju. Sve i da je bankarski elektronski sistem podešen "pod konac", sve je super dok ti neko ne vidi šifru, jer za razliku od kartice nijedan telefon nema pin blokadu na sume preko 20-30€ i uopšte ne pita ništa - samo štklira transakciju i ćao, ode lova. Drugo, svi telefoni po defaultu imaju uključenu opciju da su otključani dok su "uz telo", pa ko se seti, setio se. Treća stvar, jednom uključen NFC se ne gasi automatski ni kada je telefon zaključan, pogodili ste - default opcija.

Dok Holidej

@beogradska seljačina Zato na ApplePay transakcije overavaš sa otiskom prsta ili prepoznavanjem lica zavisno od modela. Bezbednije nego da nosiš karticu. Karticu ako ti mazne, ako ne provališ, on “na sitno” može ozbiljno da te “ojadi” dok ne blokiraš.