Koje vrste Mastercard kartica postoje i kako da ih pravilno koristite | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koje vrste Mastercard kartica postoje i kako da ih pravilno koristite

Autor Marko Čavić Izvor Izvor Promo

Ovo bi svakako trebalo da znate o platnoj kartici da biste je pametnije koristili!

 Mastercard kreditne i debitne platne kartice uputstvo (1).png Izvor: Mastercard

Studije pokazuju da se u skoro svakom novčaniku nalazi barem jedna debitna kartica, a građani se neretko opredeljuju i za više njih, kako bi na što bolji način zadovoljili različite finansijske potrebe.

Platne kartice su siguran način da svojim sredstvima možete pristupiti bilo kad i bilo gde, što ih čini idealnim "partnerom" za svakodnevne aktivnosti.

Kartice vam osiguravaju da jednostavno plaćate u radnjama i u jednom koraku završite svoje obaveze, umesto da vreme provodite u traženju bankomata i menjačnica, pri čemu uvek imate mogućnost da svojom Mastercard karticom plaćate i u inostranstvu ili na internetu.

Kako biste bili sigurni da ćete svoju karticu iskoristiti na najbolji mogući način, važno je pre svega da je upoznate, odnosno da znate koje sve mogućnosti vam "plastika" u vašem novčaniku otvara.

Za svakodnevne aktivnosti debitne kartice su dobar i siguran izbor, jer vam pružaju direktan pristup sredstvima koja već imate na svom računu. Ukoliko želite da obavite kupovinu u većem iznosu, za koju vam odgovara da je podelite na rate, ili vam je prosto neophodan pristup dodatnim sredstvima, kreditna kartica predstavlja odlično rešenje.

Pre korišćenja, predlažemo da se informišete o mehanizmima otplate kako biste adekvatno upravljali svojim finansijskim obavezama u neposrednoj budućnosti. Sama kreditna kartica nije dobar izbor za povlačenje sredstava sa bankomata.

Savremene platne kartice su bazirane na čip tehnologiji i omogućavaju beskontaktna plaćanja koja se obavljaju prislanjanjem kartice na jasno označeni, gornji deo terminala, u kome se nalazi antena. Ovakva plaćanja je sada moguće obavljati skoro svuda - na 96% svih POS terminala u Srbiji, uključujući tu i validatore u javnom prevozu ili aparate za naplatu parkinga.

Po istom principu funkcioniše i mobilno plaćanje, pri čemu umesto plastične kartice na terminal prislanjate mobilni telefon u kome se nalazi digitalizovana verzija vaše kartice, sigurno sačuvana kao zamenski token u aplikaciji mobilnog novčanika.

Razlika između standardnog plaćanja ubacivanjem kartice u terminal i beskontaktnog plaćanja je i u autorizaciji - kod standardnih plaćanja, svaki put kada plaćate morate uneti svoj PIN kod, a kod beskontaktnih plaćanja ćete PIN unositi za iznose preko 4.000 dinara. Kod nekih mobilnih novčanika, vi sami ste autorizacija za svoja plaćanja - radi se o tome da se mobilna plaćanja potvrđuju biometrijski, očitavanjem lica ili otiska prsta, pri čemu se taj korak često obavlja prilikom otključavanja telefona tako da se sam čin plaćanja svede samo na prislanjanje telefona, a sigurne tehnologije sve ostalo ’odrade’ za vas.

Nikada nije bilo svejedno koju karticu koristite. Ukoliko na svojoj Mastercard kartici vidite još i oznake Gold, Platinum, World Elite ili World Business, znajte da vas očekuje i set pažljivo osmišljenih i vama prilagođenih usluga i pogodnosti i prednosti uz koje će vam svakodnevica, a posebno putovanja, biti lepši, praktičniji i udobniji.

Od usluge Brzi prolaz aerodromskih kontrola uz koju možete skratiti vreme čekanja na različite aerodromske kontrole, do besplatnog pristupa Biznis klubu aerodroma, gde se uz brz internet, televiziju, hranu i piće, možete opustiti dok čekate na svoj let.

Od PressReader usluge koja u vaš telefon potpuno besplatno smešta hiljade izdanja najkvalitetnijih svetskih magazina za fantastično opuštanje, do Digital Bodyguard usluge uz koju ćete se osećati sigurno jer o vašoj sigurnosti brine lični, digitalni telohranitelj

Na kraju, sve do Mastercard Travel Rewards, programa jedinstvenih benefita i automatskog keš-beka kod luksuznih i prestižnih svetskih trgovaca - mogućnosti su ogromne, a izbor lakši nego ikada jer su za Mastercard Premium korisnike, odabrane usluge potpuno besplatne do kraja godine.

Zato, naučite sve o svojim karticama kako bi one još bolje radite za vas!

Mastercard Keš-bek VIDEO
Izvor: I&F Grupa

/PROMO TEKST/

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bankar Kohen

Djavolja rabota.