Objavljeno skoro 10 milijardi lozinki u najvećem curenju ikad - da li je i vaša među njima? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Objavljeno skoro 10 milijardi lozinki u najvećem curenju ikad - da li je i vaša među njima?

Autor Ilija Baošić

Vreme je da promenite svoju lozinku, pogotovo ako istu koristite za više naloga.

 Lozinka Izvor: Shutterstock

Rekordna kompilacija lozinki objavljena je 4. jula 2024. na internetu u najvećem curenju do sada. Dostupna na jednom popularnom hakerskom forumu, ova lista sadrži skoro 10 milijardi lozinki i predstavlja ogroman bezbednosti rizik za milione korisnika širom sveta.

Kompilacija je objavljena od strane korisnika ObamaCare u formi ".txt" fajla i nazvana RockYou2024 kao omaž rekordnom curenju iz 2021. godine, kada se u fajlu "rockyou2021.txt", veličine 100 GB, našlo 8,4 milijardi lozinki korisnika.

 RockYou2024 objava na hakerskom forumu
RockYou2024 objava na hakerskom forumu
Izvor: Cybernews

Kako prenosi Cybernews, koji je uporedio ova dva rekordna curenja, RockYou2024 kombinuje prethodnu kompilaciju i dodaje 1,5 milijardi lozinki prikupljenih između 2021. i 2024. godine.

Cybernews tim upozorava da će hakeri nesumnjivo iskoristiti ovu listu kako bi pristupili nalozima miliona korisnika širom sveta, kao i da bi to moglo da dovede do brojnih finansijskih prevara i krađa identiteta.

Da li je i vaša lozinka dostupna hakerima?

 Lozinka ilustracija Izvor: Shutterstock

Kako biste bili sigurni da vaša lozinka nije kompromitovana, savetuje se da bar jednom mesečno posećujete sajt Have I Been Pwned? i to proverite. Čak i da nije, trudite se da redovno menjate svoje lozinke, kao i da iste ne upotrebljavate za više naloga.

Cybernews savetuje da obavezno koristite dvostruku autentifikaciju (2FA) kada god je to moguće, jer je ona poslednja linija odbrane u slučaju da napadači znaju vašu lozinku.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nikola

Upiši svoju lozinku da proveriš. Ok, ostavio si nam lozinku da ne mora da iscuri, al ti si proverio xD

Mrčela

Ja nikada nisam imao problema sa lozinkama, moje lozinke su izuzerno kompleksne, ali su lagane za mene. Kako ja štitim svoj kućnu infrastrukturicu, mislim ništa veliko i posebno ali je moje. Hostujem sve što mogu sam, a mogu skoro sve. Imam nekoliko sajtova (onako za svoju dušu), za sververe koristim Windows Server 2022, za linux koristim isključivo Debian server (po meni najbolji), koristim i FreeBSD, odnosno koristim sve da bi ostao u formi. Hostujem i svoje email servere (nikako ne preporučujem, nije vredno, a muka ogromna), imam svoj git server, imam Microsoft Teams ali to lagano izbacujem, ma imam sve, nema da nemam i celu svoju, kućnu infrastrukturicu štitim na sledeći način: Nemam mnogo otvorenih portova, koristim CloudflareD tunnels (opasna stvar), a da bi uopšte pristupio lan mreži sve prvo ide preko Wireguard vpn-a, pa tek onda LAN, a i tu je sve zaključano, tako da iako bi neko uspeo da se dočepa Wireguard pristupa opet ga čeka sve pod lozinkom, tako da praktično nije moguće upasti u moju skromnu (ali moju) infrastrukturicu. Sve vortuelne masine imaju različite subnet-ove, imam i vlanove, a Wireguard je monstrumčina kako može da se podesi, a jednostvano, a brzina kao da nije vpn. Što se tiče kućnog/firminog vpn servera, ako bam mreža nije prilično poznata preporučujem da kupite Cisco VPN hardver. Malo je skuplje (za kućne potrebe) ali ne postoji bolje rešenje, jedino ako znate šta radite onda Wireguard i ništa više! Eto, malo sam odužio, ali voleo bi da čujem i drugo mišljenje i kako to drugi rade.

beogradska seljačina

Ukucaj da "poboljšamo algoritam"