iPhone ili Android, koji telefoni su sigurniji? Konačno smo dobili odgovor! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

iPhone ili Android, koji telefoni su sigurniji? Konačno smo dobili odgovor!

Autor Ilija Baošić

Da li smo konačno stavili tačku na raspravu koja je podelila ljubitelje telefona?

 iPhone ili Android koji telefon je sigurniji Izvor: Shutterstock / PixieMe

Koji telefoni su sigurniji, iPhone ili Android, je tema o kojem se često raspravlja - kako uživo, tako i na brojnim forumima koji okupljaju entuzijaste. Želeći da stavi tačku na ovu raspravu, novinar Ernestas Napris, koji piše za Cybernews, sproveo je eksperiment, a rezultati do kojih je došao su veoma interesantni.

Eksperiment je izgledao ovako: Napris je jedan iPhone i jedan Android telefon vratio na fabrička podešavanja, a zatim instalirao 100 najpopularnijih aplikacija sa App Store i Google Play prodavnica. Nakon toga je ostavio telefone da "miruju" i pomno pratio koje će sve servere telefoni kontaktirati dok nisu u upotrebi.

 CAD render iPhone 16 Pro telefona Izvor: 91mobiles, Unsplash

Tokom narednih pet dana, Napris je pratio "svaku odlaznu konekciju koju je iPhone uspostavio sa eksternim serverima". Prema dobijenim rezultatima, Apple uređaj je u proseku slao čak 3.308 upita na dan, znatno više od 2.323 upita koje je slao neaktivni Android.

Međutim, iako je broj konekcija koje je uspostavio iPhone bio veći, Cybernews je dao sledeći zaključak: "U poređenju sa eksperimentom sa Android-om, broj upita iPhone-a ka neprijateljskim zemljama je mali".

 Samsung Galaxy S24 Ultra Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Ispostavilo se da je 60% odlaznih zahteva koje je uputio iPhone poslato Apple-u kao deo standardnih operativnih procedure, dok je samo 24% zahteva koje uputio Android bilo usmereno ka Google-u. Na primer, dok je iPhone u proseku jednom dnevno kontaktirao ruski server koji pripada kineskoj kompaniji Alibaba, Android uređaj je "pingovao" server u Rusiji 13 puta češće. Takođe, dok iPhone nije kontaktirao kineske servere, Android telefon je to činio u proseku pet puta dnevno.

Ističe se i da je iPhone kontaktirao servere društvenih mreža mnogo ređe nego Android. Apple uređaj je kontaktirao Facebook, TikTok i Snapchat ukupno 156 puta na dan, dok je Android to činio preko 1.000 puta.

Naprisov zaključak je da iPhone kontaktira manje sumnjivih servera nego što je to slučaj sa Android-om, te da strane vlade imaju teži posao ukoliko žele da pristupe podacima korisnika Apple uređaja. "Ako vaši podaci završe na serveru u Rusuji, postoji rizik da im pristupe vlasti ili čak komercijalne organizacije koje se ne pridržavaju zakona o zaštiti podataka i privatnosti", piše Cybernews.

Koje je vaše mišljenje o rezultatima eksperimenta? Recite nam u komentarima.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 6

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mr. X

Dakle, iPhone koji vise puta kontaktira servere u odnosu na Android je sigurniji samo zato sto manje kontaktira servere "neprijateljskih" zemalja, tj. zemlje koje nisu u NATO, dok Android je nesiguran jer kontaktira servere zemalja koje nisu u NATO. Dakle za nas u Srbiji je onda najnebezbedniji telefon iPhone po toj logici gledanja.

Mrcela

Cekajte, to nije stvar do samog uredjaja, ni operativnog sitema, stvar je do programa (aplikacije), ona bira koliko ce puta traziti od sistema da joj omoguci odlaznu konekciju. Sistem to ne odlucuje, sistem samo omogucuje programu, da preko odredjenog protokola koristi funkcije hardvera i radi jos neke stvari koje nisu bitne za ovu temu, ali eto, da stvorimo neku predstavu sta jos radi, to je da vodi racuna koji program je sta trazio, pa koji socket u tom program je trazio izlaz, preko kog porta je trazio izlaz, timer (thread) ukoliko je do predugackog vremenskg, neuspesnog slanja ili ocekivanja i jos dosta stvari, kompleksno je. Kada programer napise liniju koda: send(socket, data, lenght); mnogo se stvari desi u pozadini za koje programer nema ni prestavu, ajde C programer od prilike zna sta se desava, ali "programeri" skript jezika (PHP, C#, Python, Java, Javascript i ostalih), bukvalno veze nemaju, ali nazivaju se programerima. ;-)

...

@Mrcela C# и Java су "script" језици? Седи, један.