Android i iOS su ranjiviji nego što mislite: 9 korisnih saveta koji će vam pomoći da zaštitite telefon od prevaranata | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Android i iOS su ranjiviji nego što mislite: 9 korisnih saveta koji će vam pomoći da zaštitite telefon od prevaranata

Predstavljamo devet efikasnih strategija za jačanje vašeg telefona za odbranu od napada prevaranata, hakera i drugih pretnji sajber bezbednosti – i na Android i na iOS platformi

 Zaštita telefona od virusa, hakera i krađe Izvor: Shutterstock

I pored toga što su se dugo vremena smatrali sigurnijim od operativnih sistema za desktop računare, mobilni operativni sistemi su postajali sve ranjiviji a hakeri sve pametniji u pronalaženju načina da zgrabe osetljive podatke njihovih korisnika.

Zbog toga, predstavljamo devet efikasnih strategija za odbranu vašeg pametnog telefona od napada prevaranata, hakera i drugih pretnji sajber bezbednosti – i na Android i na iOS platformi.

1. Oprezno sa lozinkama

Jedan od najosnovnijih koraka u obezbeđivanju vašeg telefona je korišćenje jakih, jedinstvenih lozinki za sve vaše naloge.

Odbacite naviku ponovnog korišćenja lozinki na više platformi. Umesto toga, odlučite se za nasumične nizove znakova, uključujući kombinaciju različitih slova (velikih i malih), brojeva i simbola.

2. Koristite pristupne ključeve

Bolje od lozinki? Passkeys! Ovaj metod autentifikacije koristi biometrijske podatke, kao što su otisci prstiju ili prepoznavanje lica, za verifikaciju identiteta korisnika.

"Pristupni ključevi" su praktično imuni na phishing napade, jer se ne mogu deliti ili ukrasti kao tradicionalne lozinke. Sa pristupnim ključevima, deo lozinki se bezbedno čuva na vašem uređaju ili menadžeru lozinki, dok je druga polovina kod provajdera usluga, što hakerima onemogućava da ih presretnu.

 Lozinka telefon kreditna kartica
Lozinka
Izvor: Smart Life/ Pexels/ Mikhail Nilov

 3. Koristite VPN na javnim Wi-Fi mrežama

Ovo ste verovatno čuli bezbroj puta. Kada se povezujete na javne Wi-Fi pristupne tačke, od suštinskog značaja je da koristite virtuelnu privatnu mrežu (VPN) da biste šifrovali svoje podatke i sakrili svoje aktivnosti na mreži od znatiželjnih očiju.

VPN ne samo da štiti podatke u tranzitu, već njegovim korišćenjem digitalni otisak korisnika postaje anoniman, što otežava ulazak u trag njegovim aktivnostima. Neki od boljih VPN-ova koje možete isprobati su Windscribe i Bitdefender.

4. Izbegavajte otključavanje prepoznavanjem lica

I pored toga što prepoznavanje lica može biti zgodan način za otključavanje vašeg uređaja, generalno je manje bezbedno od korišćenja otiska prsta ili lozinke – sa jednim značajnim izuzetkom: iPhone telefoni. Kod drugih uređaja, najbolje je osloniti se na robusnije metode autentifikacije kao što je otisak prsta.

 haker telefon Izvor: Smartlife / Unsplash

5. "Higijena" aplikacije je važna

Odvojite trenutak za reviziju aplikacija instaliranih na vašem telefonu. Izbrišite sve nekorišćene ili zastarele aplikacije, zajedno sa povezanim nalozima i podacima.

Svaka aplikacija predstavlja potencijalni bezbednosni rizik, jer može sadržati ranjivosti ili zahtevati ažuriranja za rešavanje poznatih problema. Za aplikacije koje odlučite da zadržite, omogućite automatska ažuriranja kako biste bili sigurni da uvek koristite najnoviju, odnosno najbezbedniju verziju.

6. Koristite aplikacija za blokiranje poziva

Takozvani "robopozivi" i telefonske prevare mogu biti više od smetnji – takođe mogu ugroziti vaše lične podatke. Aplikacije za blokiranje poziva, kao što je npr. Truecaller, mogu pomoći u identifikaciji i blokiranju zlonamernih poziva pre nego što stignu do vašeg telefona.

Iako nisu savršene, ove aplikacije mogu da pruže dodatni sloj zaštite od potencijalnih prevara. Ako dođe do poziva i posumnjate da je reč o prevari, najbolje je da uopšte ne odgovarate na njega kako biste izbegli podsticanje prevaranta da ponovo pozove, možda sa drugog broja.

 Vpn.jpg
Vpn
Izvor: Smart Life/Unsplash

7. Koristite zvanične aplikacije

Aplikacije trećih strana koje objedinjuju različite usluge (društvene mreže, na primer) u jednu platformu, mogu predstavljati bezbednosni rizik potencijalnim davanjem neovlašćenog pristupa vašim nalozima.

Da biste zaštitili svoje osetljive informacije, uvek koristite zvanične aplikacije koje pružaju sami provajderi usluga. Na taj način možete biti sigurni da vaši akreditivi za prijavu i podaci nisu kompromitovani od strane nepouzdanih izvora.

8. Napravite rezervnu kopiju

Redovno pravljenje rezervnih kopija podataka vašeg telefona je pametna praksa. To pojednostavljuje proces prelaska na novi uređaj i omogućava korisniku da lako prenesete svoje podatke.

Što je još važnije, obezbeđuje bezbedno čuvanje podataka u oblaku, čak i ako je vaš telefon izgubljen ili ukraden. I iOS i Android uređaji nude jednostavna rešenja za pravljenje rezervnih kopija – iCloud i Google Drive. Zato nema izgovora da ne koristite tu vrstu zaštitite za svoje vredne podatke.

 iCloud
iCloud
Izvor: iCloud.com/screenshot

9. Naučite da zaključate telefon ili da obrišete podatke na daljinu

U najgorem slučaju, ako vaš telefon bude izgubljen ili ukraden, mogućnost daljinskog zaključavanja ili brisanja podataka sa njega može biti spas. Zaključavanjem telefona sprečavate neovlašćeni pristup vašim podacima.

Ako je to potrebno, možete preduzeti i drastičniji korak – daljinsko brisanja svih podataka sa uređaja. To je potez koji postaje manje zastrašujući kada imate nedavnu rezervnu kopiju bezbedno uskladištenu u oblaku. Tako na Android-u, na primer, možete da koristite aplikaciju Find Device da biste zaštitili ili izbrisali podatke telefona.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

03:33
OVO JE JEDINI NAČIN DA SE DRŽAVA ZAŠTITI OD HAKERA! Petrovski: Moramo ozbiljno da shvatimo pretnju Anonimusa upućenu Vučiću
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(SmartLife/Kurir)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA