Privatni prostor i bolji multitasking: Stigao je Android 15 Beta 2, evo šta sve donosi | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Privatni prostor i bolji multitasking: Stigao je Android 15 Beta 2, evo šta sve donosi

Autor Miloš B. Jovanović

Private space korisnicima omogućava kreiranje posebnog prostora u kome je od očiju okoline moguće sakriti "osetljive aplikacije", on koristi poseban korisnički profil koji kada je zaključan, aplikacije nisu aktivne

 Android 15 _ Google.jpg Izvor: Google

Google je upravo objavio drugu Beta verziju operativnog sistema Android 15 koja je, osim redovnog izdanja za njihove Pixel modele, sada stiže i u verzijama za "pametne telefone, tablete i t telefone na preklop" brendova među kojima su Honor, iQOO, Lenovo, Nothing, OnePlus, Oppo, Realme, Sharp, Tecno, vivo i Xiaomi.

Prema planu koji je najavio Google, sledeća beta treba bi trebalo da se pojavi u junu, a poslednja u julu, posle koje će stići i poslednje zvanično izdanje "petnaestice".

Glavna karakteristika ove bete je nova opcija – Private space, koja korisnicima omogućava kreiranje posebnog prostora u kome je od očiju okoline moguće sakriti "osetljive aplikacije", što ste i do sada mogli da radite na nekima od brojnih interfejsova kojima proizvođači "presvlače" standardni Android.

 Android 15 Beta 2 Google.jpg Izvor: Google

Private space koristi poseban korisnički profil, koji se pauzira kada je zaključan, tako da aplikacije u njemu tada nisu aktivne. Možete da odaberete da koristite zaključavanje uređaja ili posebno zaključavanje samo za "privatni prostor", dok će aplikacije biti prikazane u posebnom kontejneru u pokretaču ove opcije. Aplikacije će, takođe, ostati skrivene i od nedavnih prikaza, notifikacija, podešavanja i drugih aplikacija kada je privatni prostor zaključan.

Mediji i datoteke koje su korisnici generisali il preuzeli mogu da se razdvoje između privatnog i glavnog prostora na uređaju. Možete da koristite sistemsku listu za deljenje i birač fotografija, da biste aplikacijama omogućili pristup sadržajima u različitim delovma prostora. Sve to je dostupno samo kada je privatni prostor otključan.

Android 15 Beta 2
Izvor: YouTube / 9to5Google

Od ostalih novih opcija i noviteta Google ističe da Android 15 donosi bolje i brže tranzicije između menija, aplikacije neće moći da rade "u pozadini" duže od šest sati, kako bi se sprečila velika potrošnja baterije. Dodatno, tu je i bolja zaštitu od malicioznih pozadinskih aplikacija, koja ih sprečava da manipulišu drugim aplikacijama, menjaju njihove privilegije i "zloupotrebljavalju interakcije korisnika".

Ovim se softver uređaja štiti od zlonamernih aplikacija koje pokreću aktivnosti drugih aplikacija, stvarajući iluziju da pokrenuta aktivnost aplikacije nije zlonamerna. Nova verzija Androida bi korisnicima takođe trebalo da obezbedi lakši prelazak na režim "slike u slici".

Vidžeti će vam, pre nego što ih postavite, dati bolji pregled kako će izgledati kada ih dodate. Korisnici će moći sami da podese vibracije za dolazeće notifikacije a aplikacija Google Health Connect će dobiti podršku za još dve vrste podataka: temperaturu kože i planove treninga.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:38
Google Phone aplikcija – Audio Emoji
Izvor: 9to5google.com
Izvor: 9to5google.com

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA