Lažne Android aplikacije nikada nisu izgledale ovako autentično: Fejs, Insta i WA kradu sve živo sa zaraženih telefona | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lažne Android aplikacije nikada nisu izgledale ovako autentično: Fejs, Insta i WA kradu sve živo sa zaraženih telefona

Kada ih korisnik instalira, lažne aplikacije od njega zahtevaju dozvole za pristup funkcijama i sadržaju uređaja, što im omogućava da preuzmu kontrolu nad uređajem, kradu podatake, instaliraju malware

 Apple dozvoljava brisanje 26 sistemske aplikacije na iOS 16 Izvor: Unsplash

Novi malware, koji koristi dobro poznate ikonice Android aplikacija, korisnike te platforme navodi da instaliraju zlonamerne aplikacije koje se predstavljaju kao Google, Instagram, Snapchat, WhatsApp i bivši Twitter, odnsno platfoma X.

One, na taj način, kradu lozinke korisnika sa pametnih telefona na kojima su instalirane, upozoravaju istraživači laboratorije za sajber bezbednost SonicWall Capture.

Kada su instalirane, aplikacije od korisnika zahtevaju dozvole za pristup funkcijama i sadržaju uređaja, kao i API-ju administratora. Ono što, međutim, nije jasno je kako se ove aplikacije distribuiraju. Davanje dozvola od strane korisnika lažnim aplikacijama omogućava da preuzmu kontrolu nad uređajem, krađu podataka, instaliranja (drugih) malware-a, a da to korisnici uređaja ne mogu da primete.

 Zaraženi telefon u ruci
Zaraženi telefon
Izvor: Shutterstock/Atstock Productions

Nakon instaliranja, malware se povezuje sa serverom za daljinski pristup i kontrolu (C2) kompromitovanim uređajima od koga dobija instrukcije. Nakon toga mu je omogućen pristup kontakatima, SMS porukama, listama poziva, instaliranim aplikacijama, slanju SMS poruka, otvaranju phishing stranica u web pretraživaču i uključivanju lampe (odnosno blica kamere).

Phishing URL adrese oponašaju sajtove za prijavljivanje na poznate internet platforme i servise kao što su Facebook, GitHub, Instagram, LinkedIn, Microsoft, Netflix, PayPal, Proton Mail, Snapchat, Tumblr, X, WordPress i Yahoo.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:27
"SVE ŠTO SE KAČI NA MREŽU, OSTAVLJA TRAG KOJI SE KASNIJE ANALIZIRA" Stručnjak za sajber bezbednosti: Ovo je bila KLJUČNA stvar
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA