Prva beta verzija Androida 15 najavljuje ozbiljna bezbednosna poboljšanja i veću privatnost korisnika | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prva beta verzija Androida 15 najavljuje ozbiljna bezbednosna poboljšanja i veću privatnost korisnika

Objavljivanje prve beta verzije donosi prvi pregled noviteta bismo mogli očekivati od operativnog sistem Android 15 kada se konačno nađe na našim telefonima

 Android 15 _ Google.jpg Izvor: Google

Google je 11. aprila objavio prvu beta verziju (Beta 1) dolazećeg operativnog sistema Android 15, čija se konačno i zvanično izdanje namenjeno korisnicima očekuje u trećem kvartalu ove godine.

Na osnovu onoga što je do sada poznato, kao i onoga što donosi upavo objavljena beta, sajt 9 to 5 Google je objavio prvi pregled noviteta koje bismo mogli očekivati ovoga leta li u ranu jesen, kada se Android 15 konačno nađe na našim telefonima.

Zaštita privatnosti na Wi-Fi mrežama

Jedan od prvih noviteta odnosi se na korišćenje interneta putem Wi-Fi signala. Android 15 donosi promene podešavanja privatnosti – opcija Privacy, smeštene na stranici Network details.

Kod dosadašnjih verzija, tapkanje prstom na tu opciju otvorilo bi pop-up prozor koji korisniku nudi da izabere da li želi da deli MAC adresu svog telefona ili tableta, ili novu nasumično generisanu.

Vlasnik javne Wi-Fi mreže na koju se povezuje uređaj mogao bi da iskoristi tu adresu za praćenje aktivnosti korisnika povezanog uređaja, dok je upotreba nenasumične adrese dobra za povezivanje na kućnu mrežu.

Kod novog Androida, Wi-Fi Privacy dobija kompletan novi meni sa podešavanjima, sa novim "Send device name" tasterom. Ukoliko se ta opcija isključi, povezani uređaj ostaje anoniman na mreži.

 Android 14 _ Foto Android.jpg Izvor: Android

Zaštitu privatnosti na mobilnim mrežama

Sa novom verzijom operativnog sistema, Google uvodi i nekoliko novih funkcija za zaštitu privatnosti na mobilnim mrežama. One su smeštene u meniju podašavanja: - Settings > Security & privacy > More security & privacy > Cellular network security.

Opcija – Security notifications manje je restriktivna nego do sada. Nakon što je korisnik aktivira, Android će ga obavestiti kada se poveže na mobilnu mrežu koja nije zaštićena enkripcijom ili koja pameti IMEI i IMSI brojeve uređaja.

Korisnik, takođe, može da odabere opciju – Require encryption. Ona će ga upozoriti da u nekim područjima možda neće moći pravilno da se poveže, ali bi upotreba telefona trebalo da ostane bezbedna.

Međutim, kako su ove nove bezbednosne postavke deo prve beta verzije budućeg Androida 15, ne može se sa sigurnošću tvrditi da će se navedene funkcije naći u konačnoj verziji operativnog sistema.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

04:34
Gemini - najnoviji AI model kompanije Google
Izvor: Google
Izvor: Google

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pu spas za sve nas

A ja eto sam otkrio jednu primitivnu foru za čuvanje živaca pri otvaranju Guglovog YT video zapisa sa reklamama kojima "nema kraja". Nakon pokretanja videa, brzo kliknete na bilo koji video sa spiska na desnoj strani a onda na dugme Back. I ... kreće video zapis bez reklama. Na svaki zapis ušteda po 20 sekundi života pa vi vidite.