Google ima rešenje za izgubljene i ukradene telefone: Konačno aktivirana Find My Device mreža za Android | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google ima rešenje za izgubljene i ukradene telefone: Konačno aktivirana Find My Device mreža za Android

Autor Miloš B. Jovanović

Da bi mogli da koriste mrežu za lociranje telefona i tableta korisnici će morati da instaliraju aplikaciju iz koje je moguće aktivirati uređaje da zvone na komandu korisnika i pratiti njihovu lokaciju na mapi

 telefon _ mapa _ lupa _ Foto Pexels Monstera-Production.jpg Izvor: Pexels / Monstera Production

Kompanija Google zvanično je lansirala dugo očekivanu obnovljenu mrežu Find My Device za Android, koja sada može da radi i sa uređajima u oflajn statusu. Mreža će moći da radi na uređajima koji koriste Android 9 ili kasnije verzije operativnog sistema, i biće dostupna korisnicima u celom svetu, počevši od SAD i Kanade.

Procenjuje se da će Find My Device imati više od milijardu na nju povezanih uređaja, ali Google tvrdi da će i pored toga biti veoma jednostavno locirati svaki od njih čak i kada su potpuno isključeni.

Da bi mogli da koriste mrežu za lociranje Android telefona i tableta korisnici će morati prvo da instaliraju aplikaciju. Iz nje je moguće aktivirati uređaje da zvone na komandu korisnika, dok će se njihova lokacija pojaviti na mapi, čak i kada su uređaji oflajn.

 Google _ Find My Device _ Foto Google (1).jpg Izvor: Google

Poseban "bonus" dobijaju korisnici Pixel 8 i Pixel 8 Pro telefona, pošto će njihovi uređaji moći da budu locirani čak i kada je baterija potpuno ispražnjena i to zahvaljujući "specijalizovanom Pixel hardveru", ističe Google.

I tagovi za praćenje

Posebni bluetooth tagovi za praćenje (marki Chipolo i Pebblebee), namenski pravljeni za Find My Device mrežu, odnosno za lociranje različitih predmeta (ključeva, tašni, novčanika...) za koje su zakačeni, putem Find My Device aplikacije, biće dostupni od maja.

Ako se korisnik nalazi blizu izgubljenog uređaja ili predmeta, ali ne može da ga vidi, na njima će se javiti se taster "Find nearby" (srp. "Pronađi u blizini"), koji će mu pomoći da locira gde se tačno uređaj nalazi. Ta opcija će raditi od maja sa pomenutim novim bluetooth tagovima.

 Google _ Find My Device _ Foto Google (2).jpg Izvor: Google

Postoji i mogućnost deljenja lokacije predmeta sa drugim ljudima, pa će tako i prijatelj ili član porodice moći da prati i pronađe vaše izgubljene stvari.

Višeslojna zaštita

Google ističe da je u svojoj Find Mi Device mreži primenio "višeslojnu zaštitu" kako bi lični podaci i informacije korisnika ostali zaštićeni. Tako su, na primer, podaci o lokaciji zaštićeni end-to-end enkripcijom.

Takođe, buduća ažuriranja softvera za većinu modela pametnih slušalica (prvenstveno JBL i Sony, a kasnije i ostalih) dobiće mogućnost priključivanja na Google-ovu Find My Device mrežu.

Inače, na lansiranje mreže se čekalo meseceima kako bi Apple mogia da u svoj operativni sistem iOS implementira zaštitu od neželjenog praćenja, prenosi GSM Arena. To bi trebalo da se dogodi sa iOS 17.5 verzijom, čije se objavljivanje očekuje vrlo brzo, što je ujedno u razlog za aktiviranje Find My Device mreže.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:55
Google Pixel 8 i Pixel 8 Pro
Izvor: Google
Izvor: Google

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Perica

Kakve veze sada ima Apple sa Google-om? Ponovo mora da se ugura u tekst o Android telefonima. Baš je Google čekao na konkurenciju.

milo

Ali nece raditi ako je gps lokacija iskljucena