Ovih 10 zemalja sveta su najveće sile sajber kriminala, a jedna od njih je naš prvi komšija | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovih 10 zemalja sveta su najveće sile sajber kriminala, a jedna od njih je naš prvi komšija

Autor Miloš B. Jovanović

Države koja su se našle na ovoj listi rangirane su prema snazi i efektima sajber napada koji se u njima dašavaju i iz njih dolaze, kao i po profesionalizmu i tehnološkim veštinama kriminalaca

 Haker Izvor: Shutterstock

Nakon trogodišnjeg istraživanja stručnjaka britanskog Univerziteta u Oksfordu i Univerziteta Novog Južnog Velsa iz Kanbere, objavljena je lista Svetskog indeksa sajber kriminala (engl. World Cybercrime Index).

Rangiranje zemalja zasnovano je na prikupljanju podataka, tokom koga su istraživači anketirali stotinak eksperata za sajber kriminal sa svih strana sveta.

Anketirani stručnjaci su upitani da identifikuju najznačajnije izvore pet najvećih tipova sajber kriminala, i da zatim rangiraju države prema snazi i efektima sajber napada, kao i profesionalizmu i tehnološkim veštinama hakera, odnosno kriminalaca koji iz njih dolaze.

Rusija je, prema ovom istraživnaju, proglašena za svetsko žarište sajber kriminala, odnosno najznačajni i naveći izvor sajber pretnji na globalnom nivou, zbog čega se našla na prvom mestu liste.

Sledaća na listi je Ukrajina, ispod nje je Kina, potom Sjedinjene Američke Države, do na petom mestu afrički kontinent predstavlja Nigerija.

A odmah iza zemlje iz koje nam često u spam folder stižu mejlovi o nasleđenom bogatstvu, našao se istočni sused – Rumunija, čiji su sajber kriminalci prema svojim veštinama i "zaslugama" zauzeli šesto mesto na svetu.

Velika Britanija je zauzela osmu poziciju, i tako se našla samo jedno mesto niže od Severne Koreje.

Top listu zemalja rangiranih prema Svetskom indeksu sajber kriminala zaključuju Brazil na devetom i Indija na 10. mestu.

Rezultate istraživanja Svetskog indeksa sajber kriminala objavio je naučni poral PLOS One. Britanski i Australijski stručnjaci se nadaju da će proširiti svoje istraživanje kako bi ispitali različite nacionalne karakteristike sajber kriminala, kao što je uticaj nivoa obrazovanja, BDP-a ili stepena korupcije na količinu sajber kriminala koji dolazi iz neke zemlje.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

05:25
PAŽNJA, PAŽNJA, SAJBER OPASNOST! Srbija na meti hakera, a šteta može biti neprocenjiva! "ANONIMUSI" U SLUŽBI TAJNIH ORGANIZACIJA?!
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA