Koristite WhatsApp i Facebook Messenger? Uskoro ćete moći da se dopisujete i sa korsnicima drugih čet aplikacija | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koristite WhatsApp i Facebook Messenger? Uskoro ćete moći da se dopisujete i sa korsnicima drugih čet aplikacija

Popularne aplikacije za dopisivanje kompanije Meta sada u Evropi postaju "interoperabilne sa aplikacijama za slanje poruka trećih strana", pa će korinici će uskoro moći da primaju i sa njih šalju poruke na druge aplikacije

 WhatsApp, aplikacija Izvor: Pixabay

Velike tehnološke kompanije aktivno rade na usaglašavanju sa evropskim Zakonom o digitalnim tržištima.

Nova pravila tržišne utakmice stupila su na snagu 6. marta, praćena objavama kompanija Google i Meta u kojima one saopštavaju da planiraju da ih se pridržavaju i objašnjavaju šta se menja za krajnje korisnike njihovih servisa i usluga.

Popularne čet aplikacije WhatsApp i Messenger sada u Evropi postaju "interoperabilne sa aplikacijama za slanje poruka trećih strana". Zahvaljujući toj promeni, evropski korinici će uskoro moći da na WhatsApp i Messenger primaju i da sa njih šalju poruke na druge čet aplikacije koje budu podržavale interoperabilnost.

"Zahtev za narednih godinu dana je '1:1' razmena tekstualnih poruka između pojedinačnih krajnjih korisnika različith aplikacija, kao i mogućnost deljenja slika, glasovnih poruka, video zapisa i drugih fajlova. U budućnosti, spisak zahteva će biti proširen na grupne funkcionalnosti i pozive", saopštila je Meta.

Tu, međutim, postoji "kvaka". WhatsApp i Messenger će međusobno moći da komuniciraju sa drugim aplikacijama samo ukoliko one usvoje Signal protokol "end-to-end" enkiripcije konverzacije između korisnika različitih aplikacija, što Metine platforme već koriste.

I pored toga što tvrde da sami preferiraju Signal protokol, iz Mete potvrđuju da će dozvoliti i upotrebu kompatabilnih bezbednosnih protokola trećih strana "ukoliko su u mogućnosti da dokažu isti nivo bezbednosnih garancija kao Signal".

Kod slanja različitih vrsta fajlova, kao što su fotografije/slike, video zapisi i drugu mediji, Meta će platforme trećih strana smatrati odgovornima za hostovanje fajlova koje njhovi korisnici šalju korisnicima WhatsApp-a ili Messenger-a.

Koje aplikcija za slanje poruka će se "kvalifikovati" za buduću međusobnu komunikaciju sa WhatsApp-om i Messenger-om još uvek nije zvanično saopšteno.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:40
ROBOT IZ NIŠA MOŽE DA ČUVA 620 OVACA! Posle srpskih livada, tvorci bi da ga lansiraju i u druge zemlje (KURIR TELEVIZIJA)
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA