Telefon će vas ubuduće obaveštavati kada treba da ide na servis: Androd 15 prati životni vek hardvera uređaja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Telefon će vas ubuduće obaveštavati kada treba da ide na servis: Androd 15 prati životni vek hardvera uređaja

Nova "dijagnostika uređaja" će preostali radni vek memorijskog čipa prikazivati kao procenat, što će korisnicima pomoći da donesu odluku eventualnoj popravci

 Android 15 _ Google.jpg Izvor: Google

Google priprema novu funkciju za predstojeći Android 15 koja će korisnicima omogućiti uvid u životni vek hardvera telefona. Ta funkcija je deo širih napora Google-a na rešavanju problema sa životnim vekom hardvera.

Tako je prethodno, u Androidu 14, dodata informacije o zdravlju baterije, koja je potom u martu uklonjena sa ažuriranjem Android 14 KPR2.

Android 15 će, zahvaljujući novoj funkciji, moći da prati životni vek hardvera telefona, odnosno interne memorije, a "dijagnostika uređaja" će preostali radni vek memorijskog čipa prikazivati kao procenat. Takva vrsta monitoringa će korisnicima pomoći da donesu odluku o tome kada treba da zamene ili da poprave svoje uređaje.

Uvođenje ove funkcije u vezi je sa činjencom da su proizvođači originalne opreme za prvu ugradnju u pametne telefone ažurirali svoje politike održavanja, pa su tako postprodajni servis, zamenljivost delova i mogućnost samopopravke postali sve važniji prilikom kupovine novog telefona.

 Android 14 _ Foto Android.jpg Izvor: Android

Neće, međutim, svi uređaji moći da podrže prikaz stanja hardvera, odnosno memorijskog čipa. Uređaj mora da bude sposoban da prikuplja odgovarajuće informacije preko Health HAL sistema monitoringa zdravlja uređaja i omogući Androidu da ih pročita.

Funkcija samog API-ja (interfejs za komunikaciju ozmeđu aplikacija) je da prikaže preostali životni vek memorijskog čipa, dok Android prikuplja informacije koje su dostupne sistemskim aplikacijama.

Može se pretpostaviti da će Google nastaviti dalje da razvija ovu funkciju, kao i da bi dijagnostika u nekom sledećem izdanju Androida mogla da obuhvati veći broj hardverskih komponenti telefona.

BONUS VIDEO:

Android 14 – Nove funkcije i opcije
Izvor: YouTube / Android

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dušan

Bolje bi bilo da nas doktori zovu kući, i obaveste nas da MI treba da idemo na "servis", i da nam obezbede tačan termin "servisa", uz plaćene putle troškove, ili organizovani prevoz do "servisa" i nazad do kuće, ukoliko se doktori ne smiluju, i obezbede "generalku" u bolnici!

Mile

Znači nikako da ne prelazimo na android 15.