PARANOJA NA ZIMSKIM OLIMPIJSKIM IGRAMA U PEKINGU: Američkim sportistima preporučeno da koriste burner telefone | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PARANOJA NA ZIMSKIM OLIMPIJSKIM IGRAMA U PEKINGU: Američkim sportistima preporučeno da koriste burner telefone

Američki olimpijski i paraolimpijski komitet još od prošle godine upozorava na opasnosti od digitalne prismotre u Kini, pa se još tada isticalo da bi vlasti u ovoj zemlji mogle da prate svaku transakciju, online aktivnost, te telefonski razgovor učesnika.

 Skijanje skok Izvor: Smart Life/ Pexels/ Todd Trapani

Telefone za jednokratnu upotrebu, takozvane „burner“ uređaje, obično dovodimo u vezu s dilerima opojnih supstanci, jer smo navikli da ih obilato koriste u filmovima i serijama.

Ove sprave se ipak koriste i u stvarnom životu, a izgleda da su svoje mesto pronašle i na zimskim Olimpijskim igrama – američkim sportistima se preporučuje da svoje telefone ostave kod kuće, a da u Kinu koja igre organizuje ponesu uređaje koji se bacaju.

Možda će vas zanimati

Američki olimpijski i paraolimpijski komitet još od prošle godine upozorava na opasnosti od digitalne prismotre u Kini, pa se još tada isticalo da bi vlasti u ovoj zemlji mogle da prate svaku transakciju, online aktivnost, te telefonski razgovor američkih učesnika na Olimpijskim igrama.

Upozorava se da bi telefoni sportista iz Sjedinjenih Američkih Država mogli da budu ugroženi na razne načine, na primer preko malicioznih softvera, a svoje učesnike su upozorile i druge zemlje – među njima i Kanada, Velika Britanija i Holandija.

Stručnjaci kažu da ovi strahovi nisu samo stvar paranoje, te da za njih ima osnova – još je 2019. godine otkriveno da Kina instalira spyware na telefone posetilaca iz pokrajine Sinđan. Sukob sa stanovnicima ove kineske oblasti traje već neko vreme, budući da Kina progoni Ujgure koji žive u tom delu zemlje.

Tu su i problemi s aplikacijom My2022 Olympic, budući da je prepuna bezbednosnih propusta. Od posetilaca će se tražiti da je instaliraju, pa je i to put ka hakerskim napadima, curenju podataka i drugim bezbednosnim ujudurmama.

Američka bezbednosna agencija je slična upozorenja izdavala i 2008. godine, tokom letnjih Olimpijskih igara koje su se takođe održavale u Pekingu. Stvari su ovog puta malo drugačije, jer je Kina zabranila prisustvo gledalaca iz stranih zemalja, a zbog pandemije korona virusa, pa se upozorenja odnose samo na sportiste.

Preporuke
Izvor: Smart Life/ @Asia Radar

Jasno je da se bez mobilnih telefona ne može, a oni za jednokratnu upotrebu prave probleme, jer dolaze s nizom ograničenja koja se odnose na pozive i poruke. Tu je i problem s internetom – Kina je 2008. godine obećala neograničen pristup, što je velika stvar za zemlju koja je zabranila veliki broj popularnih web sajtova, na primer Google, YouTube, Twitter, Facebook, Netflix, te druge. Novinari ipak nisu mogli da pristupe mnogim online lokacijama, pa se očekuje da tako bude i ove godine – iako su vlasti ponovo obećale neograničen pristup.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Robert

Pa šta ima da se čuje kad pričaju dve klizačice na ledu? Boles'

Beogradska seljačina

Mi bismo im izvadili utičnice i odneli bojlere, čuj telefon koji baciš...