VEŠTAČKO SUNCE OBORILO JOŠ JEDAN REKORD: Reaktor deset puta vreliji od Sunčevog jezgra | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VEŠTAČKO SUNCE OBORILO JOŠ JEDAN REKORD: Reaktor deset puta vreliji od Sunčevog jezgra

Reaktor je oborio još jedan rekord, budući da je postigao temperaturu od 120 miliona stepeni Celzijusove skale, a uspeo je da je održi čak 1.056 sekundi.

 Veštačko Sunce Izvor: Smart Life/ @South China Morning Post

Kineski naučnici su još u novembru 2018. najavili Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) reaktor – poznatiji kao „veštačko Sunce“.

Kina je nuklearni reaktor testirala početkom 2019, a u pitanju je „Sunce“ koje bi Zemlji trebalo da obezbedi stalan izvor čiste energije.

Možda će vas zanimati

Zvaničnici su u martu 2019. objavili da će veštačko Sunce držati jedna mašina – HL-2M Tokamak – a reaktor služi da generiše energiju uz pomoć nuklearne fuzije u okviru koje će se morska voda i litijum zagrevati do temperature od 150 miliona stepeni Celzijusovih.

Reaktor, koji se nalazi u gradu Hefei, je još pre tri godine uspeo da proizvede temperaturu od preko 100 miliona stepeni, što je sedam puta više od jonske temperature koju generiše pravo Sunce.

Plazma veštačkog Sunca sastavljena je od jona i elektrona, a joni su ti koji generišu toplotu unutar reaktora. Tokom 2018. naučnici su objavili da su temperaturu od 100 miliona stepeni uspeli da održe 60 sekundi, te da im je sledeći cilj da je sačuvaju do hiljadu sekundi.

Tri godine kasnije reaktor je oborio još jedan rekord, budući da je postigao temperaturu od 120 miliona stepeni Celzijusove skale, a uspeo je da je održi čak 1.056 sekundi. Tako je rasturio sopstveni rekord od prošle godine, kada je temperatura opstala 101 sekundu.

Stari rekord
Izvor: Smart Life/ @South China Morning Post

Novi rekord je još jedan veliki korak za Sunce iz čovečije radionice, što je važno jer reaktor može da podražava prirodni proces nuklearne fuzije koji se odvija u običnim zvezdama. To znači da bi jednog dana mogao da postane pouzdan izvor čiste energije.

Ključno je da se vreme u okviru kojeg plazma meri visoke temperature produžava, te smo još uvek daleko od veštačkog Sunca na nebu. Ipak, ukoliko se projekat uspešno sprovede, ovo „Sunce“ bi moglo da posluži kao model za reaktore koji se oslanjaju na nuklearnu fuziju, što bi bilo konačno ostvarenje sna o neograničenim izvorima čiste, obnovljive energije.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Razum

Slepi mis je uso u tenak, bice katastrofe!