ŽIVOT BEZ DRUŠTVENIH MREŽA I MESSENGERA: Neverovatan je broj država u kojima su aktivne zabrane i ograničenja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŽIVOT BEZ DRUŠTVENIH MREŽA I MESSENGERA: Neverovatan je broj država u kojima su aktivne zabrane i ograničenja

Najčešće blokiran društvene mreže su Facebook i Twitter, a od messengera WhatsApp.

 Ljudi sa telefonima snimaju koncert Izvor: SmartLife / Unsplash / Gian Cescon

Od 2015. najmanje 71 država sveta blokirala je ili ograničila pristup društvenim mrežama. Ovo je rezultat istraživanja kompanije Surfshark za privatnost i sigurnost na internetu o 193 zemalja Ujedinjenih nacija. Ovo čini oko 2 odsto ukupnog broja zemalja na svetu koji aktivno blokiraju pristup društvenim mrežama i aplikacijama za komunikaciju.

Možda će vas zanimati

Neke od zemalja u Aziji koje blokiraju društvene mreže i aplikacije za komunikaciju su Kina, Severna Koreja, Turkmenistan i Iran. Blokirane su uglavnom strane društvene mreže: Twitter i Facebook, a treba napomenuti da Kina ima svoj nacionalni ekosistem društvenih mreža i aplikacija za dopisivanje.

Sa druge strane zemlje kao što su Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati ograničavaju korišćenje poziva preko interneta, odnosno aplikacije za IP glasovne pozive.

Prema analitičarima, takva ograničenja često su povezana s nedemokratskim vladama. Tako su afričke i azijske zemlje najčešće ograničavale pristup u poslednjih pet godina, ali su u većini slučajeva ograničenja privremena. Najnoviji primer koji navodi Statista je onaj iz Burkina Faso:

"Zabeleženi su značajni poremećaji interneta usred hapšenja povezanih s navodnom zaverom za državni udar. Incident je posmatran od popodneva 10. januara 2022., a od utorka 11. januara izveštaj upućuje na ograničenje društvene mreže Facebook i aplikacije za dopisivanje WhatsApp."

 Zabrane društvenih medija u svetu
Zabrane društvenih medija u svetu
Izvor: SmartLife / Statista

Nažalost, s obzirom na optužbe zbog kojih se kompanija Facebook našla pred sudom, a koje ih povezuju sa ignorisanjem govora mržnje, posebno u državama sa nestabilnom političkom situacijom, jasno je da se ovakve situacije dešavaju, i da će se dešavati. Nedavno je sud u Rusiji izrekao ozbiljne kazne za Facebook (Meta) i Google zbog nepoštovanja zakona ove zemlje u vezi sa zabranjenim sadržajem.

Privatnost podataka na društvenim mrežama
Izvor: YouTube / Technology Services at Illinois

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tradtra

A tek australija,demokratija izvire sa svakog coska,brinu se za ljude to je cudo jedno,jedan ministar ima neko diskreciono pravo da sjebe 1000+ godina prava,pravde,suda i sudija koji godinama idu u skolu da bi donosili odluke u skladu sa zakonom...

Razum

A amerika? Oni to rade na “demokratski” način. Samo izvrše pritisak na apple i google da izbace neku aplikaciju iz njihovih prodavnica i to je to😂🤣😂 Demokratski.