Želite da smršate u novoj godini? Evo kako vam tehnologija može pomoći | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Želite da smršate u novoj godini? Evo kako vam tehnologija može pomoći

Autor Ilija Baošić

Dijete svima padaju teško, ali tehnologija vam može olakšati proces gubitka kilograma

 Najbolji tehnološki uređaji za mršavljenje Izvor: Unsplash

Novogodišnja noć je pred vratima, a kao i mnogi, doneli ste novogodišnju rezoluciju da počnete dijetu i odbacite višak kilograma. Ovo je lakše reći nego uraditi, pa ćemo se u ovom tekstu baviti time kako vam tehnološki uređaji mogu olakšati taj proces.

Ne morate nam ništa objašnjavati, poznamo se u dušu, što bi se reklo. Već od 1. januara okrećete novi list, krećete da se hranite zdravo, postajete aktivniji, za mesec dana skidate minimum 20 kilograma i sledećeg leta ćete prošetati plažom svoje vitko telo na kojem mogu da vam pozavide grčka božanstva. To je bar teorija, a biće da je praksa nešto drugo.

Svi mi prolazimo ili smo prolazili kroz isto. Setimo se u zadnjem momentu da je možda bolje biti mršaviji i zdraviji, pokrenemo se, ali onda sve to padne u vodu na prvom iskušenju. Problem je taj što je motivacija odličan pokretač, ali nam za duge staze ipak treba disciplina.

Nema potrebe da se lažemo. Matematika jednostavno nije na našoj strani. Ne bi li skinuli 1 kg sala, potrebno je napraviti kalorijski minus od 7700 kalorija. Kako to postići? Postoje dva načina - manji unos hrane i veća fizička aktivnost. Dakle, jedite manje i krećite se više.

Koliko puta ste čuli tu frazu? Sigurno više puta nego što možete da izbrojite, ali nema sumnje da je tačna - problem je samo što ne znači ništa ako je ne kvantifikujete, pa hajde da to učinimo: Ukoliko prosečna osoba svojom aktivnošću i samim postojanjem troši 2000 kalorija na dan, to znači da je potrebno da u proseku jede istu količinu kalorija ne bi li zadržavala kilažu. Ukoliko odemo u krajnost, ukoliko takva osoba ne jede apsolutno ništa i trči po dva sata svakog dana, za mesec dana će skinuti oko 12 kilograma sala.

Nije realno da se ne jede ništa mesec dana, kao što nije realno da prosečna osoba trči po dva sata dnevno. Ono što jeste realno je da smanjite unos hrane i krenete sa onim što možete da radite.

Neka prihvaćena granica u kalorijskom unosu ispod koje ne bi trebalo da idete je 1200 kalorija za žene, odnosno 1600 kalorija za muškarce. Prosečna osoba će restriktivnom dijetom od 1400 kalorija i dnevnom šetnjom od dva sata za mesec dana izgubiti oko 5 kilograma. To možda ne zvuči primamljivo kao razne dijete koje obećavaju nerealne rezulte, ali je svakako odličan početak. Ukoliko ostanete disciplinovani, aa dva meseca je ta cifra već 10 kg, za tri meseca 15 kg, itd.

Ne, niste završili na Lepa i srećna sekciji Monda, ovo je i dalje Smartlife, a u tom duhu želimo da vam pokažemo kako možete iskoristiti tehnologiju u svoju korist i postignete zacrtan cilj. Ništa od ovoga što ćemo predložiti nije neophodno, ali je od velike pomoći. Hajde da počnemo!

Aplikacija za brojanje kalorija

Verujte nam na reč da "od oka" ne možete brojati kalorije. Čak ni zapreminski sistem koji Amerikanci koriste nije najsjajnije rešenje. Jedini pravilan sistem je merenje gramaže onoga što unosite.

Najčešći problem koji se može čuti jeste "brojim kalorije, ali kilogrami ne spadaju". Može se desiti da vaše telo zadržava više vode neko vreme i vaga pokazuje isti broj kilograma, ali se na duge staze ne može stagnirati ako ne grešite u načinu na koji brojite.

Ukoliko želite da brojite kalorije, onda to radite pravilno. Kupite kuhinjsku vagu, ukoliko je već nemate, i počnite da zapisujete sve što unosite u MyFitnessPal aplikaciju (Android, iOS) - bukvalno sve!

Možda će vas zanimati

Ova aplikacija je svoju popularnost stekla zahvaljujući tome što omogućava korisnicima da sami unose kalorijsku vrednost raznih proizvoda u svoju bazi, čime te podatke čine dostupnim svakom ko taj proizvod u budućnosti bude tražio, a srpska zajednica je veoma aktivna u aplikaciji i nećete imati problema da pronađete željene proizvode.

Sve što treba da uradite jeste da izmerite hranu koju ćete pojesti, pronađete je u bazi podataka i zapišete unetu količinu. Proizvode možete pretraživati i skeniranjem bar-koda.

Pametna vaga

Nekada kilogrami nisu jedini podatak koji želite da znate. Zato je tu pametna vaga, koja se putem Bluetooth veze povezuje sa vašim pametnim telefonom.

Ovakva vaga osim kilograma prikazuje i bazalni metabolizam, unutrašnje masti, BMI, procenat masti, mišićnu masu i količinu vode i proteina u telu, između ostalog.

Model koji mi preporučujemo je Xiaomi Mi Pametna vaga 2. Osim lepog dizajna i fantastične cene za ono što nudi, ova vaga je jedan od preciznijih uređaja ove vrste na tržištu. Takođe, ne morate se brinuti da li ćete je polomiti jer podržava težine do 150 kg. Povezivanje sa vašim telefonom se vrši putem Zepp Life aplikacije (nekadašnji MiFit) i tu se nalazi vaša celokupna istorija unosa, kao i uvid u sve parametre.

Fitnes narukvica ili pametan sat

Fitnes narukvice i pametni satovi će itekako kvantifikovati vaše aktivnosti. Osim što mogu da mere kvalitet vašeg sna, pokazuju notifikacije koje vam pristižu na telefon i prikazuju korisne podatke, ovi uređaji takođe prate vaše aktivnosti i podstiču vas da se krećete više.

Pomoću ovih uređaja možete meriti broj koraka koji ste prešli i takmičiti se sa drugim korisnicima putem raznih aplikacija.

Kako modeli dolaze u raznim oblicima i po raznim cenama, sve što vas možemo savetovati je da potražite modele koji vam se sviđaju i koji imaju GPS praćenje kako bi još preciznije pratili kretanje.

Takođe možete pronaći pametne satove koji mogu da se povezuju sa Bluetooth slušalicama i puštaju muziku, što nas dovodi do poslednje stavke...

Slušalice

Nema potrebe da se dosađujete za vreme fizičkih aktivnosti. Stavite slušalice, upalite omiljenu muziku, podcast ili audio knjigu i uživajte na svoj način tokom aktivnosti.

Postoji pregršt modela slušalica koje možete izabrati, ali za fizičke aktivnosti su vam potrebni vodootporni modeli kako ne bi prestale da rade zbog vašeg znoja ili iznenadne kiše.

Iako koštaju više, preporučujemo vam i da vaše slušalice budu bežične kako bi imali potpunu slobodu u svojim pokretima, bez bojazni da će vas kabl ometati.

Opet napominjemo da ništa od ovoga nije neophodno. Naše preporuke su tu samo da bi olakšale vaš put ka zdravijem životu. Na vama je samo da presečete i upustite se u avanturu. Želimo vam svu sreću, što manje povreda, kao i čeličnu disciplinu koja vam neće dozvoliti da odustanete od svog cilja.

Da li ste znali: 84% otopljenog sala napušta telo disanjem, a 16% se pretvara u vodu

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA