6 NAJVEĆIH VPN ZABLUDA: Otkrivamo šta je istina, a šta nije i koliko vas zaista štiti i od čega | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 NAJVEĆIH VPN ZABLUDA: Otkrivamo šta je istina, a šta nije i koliko vas zaista štiti i od čega

Virtual private network (VPN) okružuju mnogi mitovi koje ćemo vam ovog puta razjasniti i pomoći vam u radu sa VPN-om.

  Izvor: MONDO portal/Kaspersky Lab

VPN je vrlo zgodna stvar koja vam može olakšati zaštitu privatnosti onlajn, a koju danas gotovo svaki sajt, servis ili aplikacija pokušava da razotkrije.

VPN se koristi i da se izbegnu geografska ograničenja (recimo, doskoro smo to koristili da slušamo Spotify u Srbiji), da prevaziđete internet zabrane (recimo da koristite Facebook u Kini), da imate bržu internet vezu na provajderima koji brzinu ograničavaju, ali i da se olakša komunikacija na internetu, koji je sve zagušeniji.

Možda će vas zanimati

Takođe, VPN se koristi za osiguravanje konekcije tj. veze tako da drugi ne mogu da “njuškaju“ šta ste na internetu tražili, gledali ili radili, kad i odakle i sve druge podatke o vama.

Shodno svemu ovome VPN je danas jako popularan, a kao takvog, prate ga različiti mitovi. Tačni ili netačni saznaćete upravo sad.

Ipak, pre nego što krenete valjalo bi i da se u potpunosti upoznate sa različitim VPN opcijama, kao i s time šta sve VPN može i ono najvažnije - koji VPN da odaberete i da li treba da ga platite ili ne. Naš VPN vodič će svima biti od koristi, sigurni smo!

VPN je samo za one koji znaju dosta o IT-ju

Korišćenje VPN-a, posebno razumevanje njegovog pravilnog podešavanja, može biti neprijatno iskustvo za početnike. Ipak, baš zbog ovog uverenja većina današnjih VPN programa ili aplikacija za telefone nudi vrlo jasan interfejs, lak za navigaciju i razumevanje, a sam VPN radi gotovo sve automatski.

Recimo, aplikacije NordVPN, IPVanish i ExpressVPN čak samostalno kače vaš sistem za najbrži mogući server automatski, bez potrebe da vi bilo šta menjate, tražite ili čak znate o tome.

- Dakle, VPN je za sve nas, bez obzira na nivo IT veštine!

Pogledajte interfejs jednog popularnog VPN-a:

Ne treba mi VPN, ako ne radim nešto loše

Potpuno pogrešan pristup, jer se VPN koristi za "mali milion" običnih stvari, koje nemaju veze sa piraterijom, torentima i sličnim stvarima. VPN može da vas zaštiti od nasrtljivih veb reklama, recimo. Da vas štiti dok čitate onlajn novine, da to ne bi saznao neko drugi. Da učini da imate bržu i stabilniju internet vezu. Takođe, VPN je moguće upotrebiti i za gledanje programa iz druge države, koji je svakako legalno onlajn, takođe bez kršenja zakona…

- Da, treba vam VPN čak i ako ne radite baš ništa loše.

Besplatan VPN je jednako dobar kao onaj koji se plaća

"Zašto bih nešto platio, kad mogu da ga koristim besplatno" je vrlo česta mantra mnogih nas. Nažalost, netačna i ovde, jer besplatan VPN je gotovo pa nemoguć - potrebno je platiti održavanje svih tih servera širom sveta, a to košta. Besplatni VPN programi koji tvrde da su potpuno besplatni verovatno lažu, jer nekako do novca moraju da dođu - ili plasiranjem reklama oko vas ili prodajom vaših podataka onome ko želi da ih kupi.

To ne znači da VPN servisi koje platite neće prodati vaše podatke ili da ih već ne prodaju, ali oni svakako imaju potrebu manje za tim. Takođe "No logs" VPN servisi su uglavnom premijum verzije besplatnih VPN-ova, koji čuvaju vaše podatke na svojim serverima.

- Dakle, ne, besplatan VPN nije isti kao i onaj koji se plaća!

Potpuno sam anoniman kad koristim VPN

Privatnost nije isto što i anonimnost na internetu. VPN radi tako što sprovodi vaše podatke enkriptovanim putem do servera koje koriste i svi drugi korisnici. Nakon što prođe ove servere podaci odlaze u slobodan internet. Ostajete delimično anonimni zahvaljujući deljenoj IP adresi, ali to vrlo lako može da se promeni.

Postoji taj mit, takođe, da hakeri samo aktiviraju VPN i vršljaju po internetu i ostaju nevidljivi. To je netačno, jer i pored VPN veze vaši postupci, ako zainteresuju nekog, i te kako mogu biti otkriveni. VPN posmatrajte kao alat protiv masovnog nadgledanja i prisluškivanja, odnosno alat koji će, uz vaše uzdržavanje, pomoći da zaštitite svoju privatnost.

- Nažalost, niste potpuno anonimni time što koristite VPN.

Pogledajte i kako se podešava pravilno VPN:

VPN usporava internet vezu

Ovo je delimično tačno. Delimično, jer VPN radi tako što usmerava vaš internet saobraćaj na posebne servere, pa jedan od rezultata toga može biti pad performansi interneta. Ali, to nije uvek slučaj. Poenta je pronaći dovoljno brz tj. najbrži mogući server koji neće usporiti internet vezu ni u kom slučaju. Sad se opet vratite na prvo pitanje i ona tri predloga VPN-ova koji to rade automatski :)

- I ovde nažalost da, ali VPN će usporiti internet vezu u nekim slučajevima.

Nema brige za privatnost dok je tu VPN

Vi ste kovač svojih pečata na internetu. Ako vi otkrivate previše u drugim sferama, one će lako ispričati priču o tome šta biste mogli da radite kad koristite VPN. Bez obzira na to koliko visoku ocenu VPN ima kad je zaštita privatnosti u pitanju, prvo na šta biste trebali da obratite pažnju jesu Politika korišćenja i Polisa privatnosti VPN klijenta koji instalirate! Čitajte sve, jer postoje VPN-ovi koji skupljaju i skladište vaše "logove", koji zadiru u vašu privatnost bespotrebno duboko i komuniciraju sa "resursima" u računaru ili telefonu koji im uopšte nisu potrebni.

Posebno je potrebno voditi računa o ovome kad koristite VPN koji se plaća - da li će pamtiti transakcije i sve ostalo u vezi sa tim, gde će i da li čuvati i koliko dugo.

- Dakle, pre svega brinite sami za svoju privatnost - vi birate šta će drugi videti!

Ukoliko vas još nešto zanima o VPN-u, imate savet, preporuku za neki dobar klijent i bilo šta u vezi sa ovom temom - komentari i društvene mreže su vaši!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Čičak za ludake

VPN je mamac za one koji imaju nešto da sakriju a dovoljno su glupi da preusmere svoje podatke na servere raznih "službi"...

Mrčela

VPN će uvek, ali uvek biti 50%-70% sporiji, jer vpn funkcionise drugacije. Da preciziram. Kod vpn-a je bitno da zaštićeni podaci stignu, ali nije bitno kuda putuju do cilja. E, sad jedan paket može da ode brzom putanjom, drugi može srednjom, a 596 paket može da ode najsporijom (najdaljom) putanjom. A, uglavnom idu delekim putanjama, bas iz razloga sigurnosti; nema pravila, bitno je samo da stigne. Nemojte bacati pare na vpm, zalupite cloud (vps), za par evra, najjeftiniji, instalirajte ppp (point to point protocol), odnosno za linux pptpd servis. Ima malo smatanja oko podesavanja, ali nije ekstremno komplikovano. Mozete i openvpn, ali za njega morate instalirati i client, a pptpd mozete koristiti na bilo kom uredjaju, bez dodatne instalacije nekog klijenta. Znam, recice da ppp vise nije bezbedan protokol, ali za vase potrebe jeste, verujte mi. Vpn je zamisljen da imate pristup, recimo u kancelariji smb protokolu, jer smb, ne dozvoljava public access. Nista više od toga. Ali, sada više nema potrebe za vpn-om, tu je sftp (over ssh), mnogo bolje rešenje i nema gubljenja brzine, a enkripcija je dobra i jaka. Predlazem svima da ispitaju sftp! Windows jos ne podrzava sftp, pa morate instalirati klijent, ali sigurno hoce. Kako stvari stoje sftp ce postati novi lan i public lan.

Nele

Ne samo da ne štite i naplaćuju, već i uzimaju podatke, dovoljno što sam windows priiazuje lažnu lokaciju, samo se ne treba prijavljivati na browser, to je najbolja zaštita i još besplatna