ŠTA JE FIREFOX REALITY? Mozilla poklanja svoj VR internet pregledač | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA JE FIREFOX REALITY? Mozilla poklanja svoj VR internet pregledač

Firefox Reality će narednih nedelja biti uklonjen iz svih online prodavnica, a Wolvic će po ugledu na njega primenjivati WebXR standard, kako bi korisnicima omogućio VR i AR iskustvo na web sajtovima.

 Firefox Reality Izvor: Smart Life/ Firefox Reality

Javnost jedva da je i čula za Firefox Reality, a Mozilla već odustaje od njega – VR internet pregledač se pojavio pre samo godinu dana, ali mu je već došao kraj.

Kraj ipak nije pravi kraj, budući da projekat preuzima španska kompanija Igalia, pa će izvorni kod Firefox Reality pregledača ubaciti u sopstveni projekat po imenu Wolvic.

Možda će vas zanimati

Iz kompanije kažu da na ovaj način nije sve izgubljeno i da će nastaviti baš tamo gde je VR pregledač kompanije Mozilla stao.

Firefox Reality će narednih nedelja biti uklonjen iz svih online prodavnica, a Wolvic će po ugledu na njega primenjivati WebXR standard, kako bi korisnicima omogućio VR i AR iskustvo na web sajtovima.

Pretpostavlja se da Mozilla od VR pregledača odustaje zato što se radi o proizvodu koji još uvek ne privlači dovoljno pažnje – VR uređaji i dalje nisu uobičajena pojava u prosečnim domaćinstvima. Ipak, ne dešava se često da kompanija pokloni proizvod od kojeg odustaje, umesto da ga jednostavno ugasi i zauvek zaboravi na njega.

Istina je da je Mozilla od 2020. godine pretrpela određene gubitke i smanjila broj radnih mesta, pa verovatno zbog toga mora da se fokusira na one proizvode koji će privući najveću pažnju. I Firefox već neko vreme gubi na popularnosti – prema poslednjim istraživanjima drži tek 9% računara, što je manje nego na primer 2010. kada je to bilo 32%, ali više nego 2021. kada je mogao da se pohvali sa 7%.

Firefox Reality
Izvor: Smart Life/ @Mozilla Hubs

Kompanija ima i neke uspešne proizvode, na primer Mozilla VPN, Pocket i servis za forvardovanje mejlova – Firefox Relay. Očekuje se i određeno povećanje prihoda tokom 2022. godine, ali ne dovoljno da se stekne potpuna nezavisnost od kompanija kao što je Google.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA