Spremni za ratove budućnosti: Kineski AI komandant odlučno vodi vojsku kroz najopasnije situacije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spremni za ratove budućnosti: Kineski AI komandant odlučno vodi vojsku kroz najopasnije situacije

Autor Miloš B. Jovanović

Veštačka inteligencija je programira da popuni prazninu u komandnom lancu sa kojom se suočava kineska armija tokom izvođenja ratnih simulacija, zbog nedostatka iskusnih komandanata na višim pozicijama

 Vojnici _ Foto Pixabay.jpg Izvor: Pixabay

Kina je razvila virtuelnog vojnog komandanta, veštačku inteligenciju sposobnu da deluje u različitim ratnim scenarijima bez ikakve ljudske intervencije, čime je uspela da napravi veliki korak u razvoju sopstvene vojne tehnologije.

Virtuelni komandant trenutno prolazi rigoroznu obuku u kineskim vojnim IT laboratorijama, gde ga stručnjaci kineske armije obučavaju za učešće u virtuelnim ratovima oponašajući ljudsko ponašanje i ljudske greške u ratnim sukobima.

AI komandanti su programirani tako da popune prazninu u komandnom lancu sa kojom je suočena kineska Narodnooslobodilačka armija tokom izvođenja ratnih simulacija, zbog nedostatka iskusnih komandanata na višim pozicijama.

A upravo to je i njihova namena, da AI komandanti stupaju "u akciju" u vežbama različitih ratnih scenarija velikih razmera, kada pravi oficiri nisu dostupni.

 Vojska _ helikopter _ Foto Pixabay.jpg Izvor: Pixabay

Fino podešavanje ličnosti

Za razliku od tradicionalnih sistema veštačke inteligencije koji se oslanjaju na analizu, AI komandant koristi empirijsko znanje, slično ljudskom pamćenju, zamenjujući pritom zastarele informacije novim podacima.

"Ličnost" AI komandanta se može detaljno i fino podešavati, prema potrebi zadataka, objavio je vodeći kineski časopis za nauku i tehnologiju na engleskom jeziku Common Control & Simulation.

AI komandant je sposoban da identifikuje pretnje, pravi planove i donosi optimalne odluke na osnovu ukupne situacije na terenu, pritom učeći iz pobeda i poraza. Ovaj proces se odvija bez ikakve ljudske intervencije, uz visoku efikasnost i mogućnost ponovljenog eksperimentisanja.

 Kineska vojska _ Foto Wikimedia Public domain.jpg Izvor: Wikimedia / Public domain

Partija iznad AI-ja

Međutim, uprkos značajnom napretku u primeni tehnologije veštačke inteligencije, novi sistem se u potpunosti pridržava doktrinarnih principa Narodnooslobodilačke armije: "Partija komanduje oružjem!".

To znači da će kontrola nad primenom veštačke inteligencije u vojne svrhe ostati u rukama pojedinaca određenih od strane Komunističke partije Kine, obezbeđujući tako maksimalni ljudski nadzor nad upotrebom AI-ja.

Razvoj ovakvih AI sistema predstavlja revolucionarni korak u vojnoj strategiji, koji naglašava posvećenost Kine integraciji napredne tehnologije u svoje odbrambene sisteme, ali i težnju za održavanjem stroge kontrole nad njenom upotebom.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:07
Vojni avioni lete iznad Skupstine
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

beogradska seljačina

Svejedno je, da neće možda neko da utvrdi da negde fali 10.000 Kineza.

Sofronije

@beogradska seljačina Sa jedne strane AI, šljašteći veliki gradovi, sa druge strane silna sirotinja, i redovi ispred stranih ambasada gde ljudi čekaju na strane vize da bi pobegli iz bede.Tu mračniju stranu kinezi kriju kao zmija noge.