Borbeni let uspešno izveden: Veštačka inteligencija prvi put za komandama vojnog aviona | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borbeni let uspešno izveden: Veštačka inteligencija prvi put za komandama vojnog aviona

Autor Miloš B. Jovanović

Eksperimentalni avion X-62A sa "veštačkim" pilotom, u simulaciji vazdušnog duela se suprotstavio lovcu F-16 kojim je upravljao pilot, približivši mu se na samo 600 metara pri brzini većoj od 1.930 km/h

 borbeni avion _ veštačka inteligencija _ Foto U.S. Air Force Kyle Brasier.jpg Izvor: U.S. Air Force / Kyle Brasier

Vazduhoplovne snage američke vojske uspešno su izvele testirnje veštačke inteligencije (AI) u ulozi pilota borbenog aviona. Lovac kojim je upravljao AI sistem uspešno je obavio zadatak u simulaciji vazdušne borbe sa drugim avionom za čijim komandama se nalazio "pravi" pilot.

Simulacija duela u vazduhu obavljena je prošle godine, saopštila je Agencija za napredne odbrambene istraživačke projekte – DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency).

Eksperimente sa veštačkom inteligencijom za komandama borbenog aviona DARPA je započela još u decembru 2022. godine, u okviru razvojnog programa sistema borbene avijacije – Air Combat Evolution (ACE). Cilj tog projekta je razvoj AI sistema sposobnog da samostalno upravlja borbenim avionom, istovremeno poštujući bezbednosne protokole američkog vazduhoplovstva.

Nakon prethodno obavljenih simulacija vazdušnih borbi sa AI pilotom, DARPA je sistem veštačke inteligencije instalirala eksperimentalni avion X-62A (General Dynamics X-62 VISTA – eksperimentalna verzija aviona F-16D projektovana kao platforma za testiranje različitih borbenih sistema).

X-62A – prvi borbeni avion sa AI pilotom
Izvor: YouTube / DARPAtv

X-62A protiv F-16

Avion sa "veštačkim" pilotom za komandama poleteo je iz vazduhoplovne baze Edvards u Kaliforniji, gde je u septembru 2023. godine prvi put uspešno izveden test borbe protiv aviona sa "pravim" pilotom za komandama.

I pored toga što je njime upravljao kompjuter, u eksperimentalnom avionu su leteli i piloti koji su u svakom trenutku mogli da preuzmu kontrole od veštačke inteligencije, za slučaj da nešto krene mimo planiranog.

X-62A se u fiktivnom vazdušnom duelu suprotstavio lovcu F-16 kojim je isključivo upravljao pilot. Oba aviona su demonstrirala realnu blisku borbu, približivši se pritom jedan drugom na samo 600 metara razdaljine, i to pri brzini leta većoj od 1.930 km/h, prenosi The Verge.

Međutim, osim hvale za uspešno izveden borbeni let kojim je upravljao AI, DARPA nije saopštila ko je iz ove simulacije borbe izašao kao pobednik, veštačka ili ljudska inteligencija.

 eksperimentalni borbeni avion _ veštačka inteligencija _ Foto U.S. Air Force Alex R. Lloyd.jpg
X-62A – prvi borbeni avion sa AI pilotom
Izvor: U.S. Air Force / Alex R. Lloyd

Zabrinutost raste...

Nakon što je utvrđeno da je AI sistem sposoban da se upusti u borbu, testranja su nastavljena, pa je od prvog leta do danas X-62A ukupno poleteo 21 put. DARPA najavljuje da će se testovi biti nastavljeni i tokom ove godine.

Kako veoma brz napredak veštačke inteligencije u svim sferama života povećava zabrinutost zbog različitih mogućnosti njene upotrebe, ovde se sa pravom postavilo pitanje za šta bi sve ovakav AI sistem mogao da bude upotrebljen u vojne svrhe.

I dok vojska i DARPA, očekivano, ne daju konkretne odgovore, Wall Street Journal je još prošle godine objavio da Pentagon namerava da razvija sisteme veštačke inteligencije, kako za odbranu, tako i za unapređenje kontrole svoje flote vojnih dronova.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:07
Vojni avioni lete iznad Skupstine
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dotur Luigi(Hecim) V.A.Laki & AI

"Artificial Intelligence"("Вештачка Интелигенција") је још увек у дечијим ципелама, а кад ће да порасте, не зна нико сигурно да каже, осим "Вештачке Интелигенције", која о томе, још увек, ћути као заливена ! Али, време убрзано ради за њу !

Sima kosmos

Divno, sjajno. Sledeći put bombardovanje tih istih glupih ljudi. Ima jedan film od pre 40 godina kad je ista takva veštačka iteligencija preuzela komandu i uništila ljudski rod. Možda bi mogli da ga pogledate zove se terminator. Počinje baš isto ovako.

Nenad

Evo ima li kome da je ovo bilo cudno meni nije.