Moćno oružje velikih dubina: Nepredvidiva dron podmornica seje smrt kad se neprijatelj najmanje nada | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moćno oružje velikih dubina: Nepredvidiva dron podmornica seje smrt kad se neprijatelj najmanje nada

Autor Miloš B. Jovanović

Projektovana za uništavanje neprijateljskih podmornica i drugih ciljeva u moru, Manta Ray može da bude opremljena različitim borbenim sredstvima i senzorima i poslata najrazličitije misije na velikim dubinama

 Manta Ray _ podvodni dron _ Foto Northrop Grumman (1).jpg Izvor: Northrop Grumman

Tehnološki gigant američke odbrambene industrije, kompanija Northrop Grumman objavila je fotografiju jednog od svojih najnovijih projekta – podvodnog drona "Manta Ray". Neobično plovilo veoma podseća na svog okeanskog imenjaka – mantu, velikog rođaka morskih raža, a ustvari je "elegantno" dizajnirana niskoprofilna podvodna jedrilica.

Prototip "bezposadnog podvodnog vozila pune veličine" (engl. full-size uncrewed underwater vehicle – UUV) razvijen je 2020. godine u saradnji sa Agencijom za napredne istraživačke odbrambene projekte, poznatom po skraćenici DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency).

Zagonetno plovilo je u stanju da samostalno manevriše neprijateljskim vodama, ali i da se usidri na morskom dnu i tamo hibernira neko vreme, a potom vrati u akciju kada to bude potrebno.

"Manta Ray" – vojni multifunkcionalni podvodni dron
Izvor: YouTube / Northrop Grumman

Mašina je primarno projektovana za uništavanje neprijateljskih podmornica, i drugih pretnji i ciljeva u moru, ali takođe može da bude opremljena različitim senzorima i poslata u podvodne izviđačke i misije druge vrste.

Ni Northrop Grumman, ni DARPA, međutim, nisu određeni kada je o primarnoj nameni platforme Manta Ray reč.

Manta je, prema Northrop-u, "ekstra velika jedrilica" projektovana da pomaže tokom "dugotrajnih podvodnih misija velikog dometa, sposobna za nošenje tereta bez potrebe za ljudskom logistikom", što je opis koji ostavlja dosta prostora za različita tumačenja.

DARPA navodi da Manta kao "samostalna u odnosu ostala plovila od trenutka kada krene u akciju", služi da komandantima borbenih operacija omogući povećanje borbenih kapaciteta bez ometanja operacija koje su u toku.

Ona bi, takođe, mogla da obavlja misije "podvodnog otkrivanja i klasifikacije podvodnih opasnosti" ili ometanja pretnji protiv takve detekcije. Drugim rečima, Manta bi mogla da bude opremljena ometačima radio signala i uptrebljena protiv neprijatljskih telekomunikacionih veza, ali i za detekciju mina i njihovu eliminaciju.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:54
EVO KAKO JE UNIŠTEN BROD RUSKE CRNOMORSKE FLOTE KOD KRIMA: Pojavio se snimak napada ukrajinskih pomorskih dronova
Izvor: Društvene mreže
Izvor: Društvene mreže

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nemke

Da li je to model sa 2 veslača ili sa 4 veslača?

Aleksa

Vise odgovara ime mantra za ovu kompjutersku animaciju. Posejdon je u funkciji i malo je veci i mocniji od ovog virtuelnog drona!

Vaske

To verovatno postoji u planu Nortropa, i verovatno ce ga konstruisati ali za jedno 50-100 godina. Inace i ovom trenutku je za amere to nemoguca misija.