Veštačka inteligencija upravlja dronovima i dopunjava gorivo iz tankera u letu, a da čovek nema ništa s tim | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veštačka inteligencija upravlja dronovima i dopunjava gorivo iz tankera u letu, a da čovek nema ništa s tim

Napredna AI tehnologija je preuzela kontrolu nad dronovima, navodila ih do tankera, povezala na sondu i po završetku istakanja uspešno koordinirala bezbednim odvajanjem od aviona

 Airbus _ dronovi _ autonomno dopunjavanje goriva u vazduhu _ Foto Airbus.jpg Izvor: Airbus

Dronovi su već godinama unazad sve više prisutni u različitim oblastima, dobijaju sve više namena i obavljaju sve više funkcija. Odavno se koriste za različite vrste snimanja, a od pandemije kovida 19 sve češće i za dostavu, a osim takvih namena, dronovi sve češću primeru nalaze i u ratnim sukobima.

I evropska vazduhoplovna korporacija Airbus dosta pažnje posvećuje ovom segmentu vojne avijacije. Drugi put ove godine, Airbus je sporveo testiranje kojim su ispitivane mogućnosti autonomnog sistema dopunjavanja goriva u letelice tokom leta, nazvanog Auto'Mate.

Tokom prvog testiranja, obavljenog u martu ove godine, vazdušni tanker A310 MRTT prvi put je uspešno autonomno upravljao dronovima, obavljao zadatke navigacije, komunikacije i kontrole iz svog komandnog centra. Taj test je predstavljao prvi korak ka ostvarivanju konačnog cilja – autonomnog pretakanja goriva u letu (engl. Autonomous Air-to-Air refuelling – A4R).

 Airbus _ dronovi _ autonomno dopunjavanje goriva u vazduhu _ Foto Airbus (3).jpg Izvor: Airbus

Drugo testiranje, obavljeno tokom ovog meseca, pokazalo se kao veoma uspešno. Vazdušni tanker je uspeo da preuzme simultanu kontrolu nad pet dronova Airbus DT-25 i potom uspešno izveo simulaciju koordiniranog punjenja bespilotnih letelica gorivom.

Napredna tehnologija, opremljena veštačkom inteligencijom (AI), potpuno je samostalno odradila sve poslove ljudskog operatera u vazdušnom tankeru.

Prvo je preuzela kontrolu nad dronovima udaljenima i po nekoliko kilometara i navodila ih do aviona. Zatim ih je postavila u pravilnu poziciju za sipanje goriva i sama ih povezala na sondu. Po završetku istakanja, AI je uspešno koordinirao završnom operacijom bezbednog odvajanja letelice od tankera.

 Airbus _ dronovi _ autonomno dopunjavanje goriva u vazduhu _ Foto Airbus (2).jpg Izvor: Airbus

Auto'Mate tehnologija otvara mogućnost za primenu autonomnog dosipanja goriva u letu kako u bespilotne letelice, tako i u borbene i civilne avione, poručuju iz Airbusa nakon uspešno izvedenog testiranja.

Prvu primenu će, međutim, najverovatnije naći u okviru programa "Loyal Wingman", delu evropskog projekta odbrane budućnosti "Future Combat Air System", u okviru koga bi u bliskoj budućnosti Auto'Mate trebalo da postane logistički deo borbenih misija kao autonomna pratnja vojnih aviona i dronova.

BONUS VIDEO:

REGENT Seaglider – Prvi let električne letelice
Izvor: YouTube / REGENT Craft

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA