INTERNET SLOBODA U SVETU: Srbiji 71 bod, među boljima u svetu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

INTERNET SLOBODA U SVETU: Srbiji 71 bod, među boljima u svetu

Ne znamo kako će na kraju ove godine izgledati stanje u svetu, ali do promene će, čini nam se tako, svakako doći…

 Internet sloboda grafik 2021 Freedom House 1.jpeg Izvor: Freedom House

Iako su sve oči sveta u ovom trenutku usmerene na pregledače interneta s vestima iz Ukrajine i Rusije, najveća država na svetu tokom 2021. godine nije bila čak ni blizu vrha zemalja u kojima su vlade stavile svoje prste na internet slobodu.

Prema indeksu istraživanja Freedom on the Net iz 2021. (objavljuje ga Freedom House, a prenosi Statista), Kina je bila zemlja s najviše kontrolisanim internetom od 70 procenjenih zemalja, postigavši samo 10 od 100 mogućih indeksnih bodova.

Možda će vas zanimati

Neke od ostalih najmanje slobodnih zemalja na internetu su restriktivni režimi poput Irana (16 bodova), Mjanmar ili nekadašnja Burma (17 bodova) i Kube (21 bod).

Srbija jedina iz regiona

U našoj zemlji, koja je jedina iz regiona obuhvaćena istraživanjem, internet se smatra slobodnim, ali smo od 100 bodova osvojili samo 71.

Razloga za samo 71 bod, ali i dalje dovoljno da ostanemo na listi zelenih zemalja tj. onih u kojima je internet i dalje slobodan, je nekoliko. U Srbiji postoje internet botovi, odnosno grupe ili pojedinci koji na internetu propagiraju državnu politiku i onemogućavaju internet dijalog. Dalje, kod nas je došlo do privođenja ili zatvaranja nekog od internet korisnika ili influensera i poznatih ličnosti, koji je govorio protiv vlasti i ne kraju desili su se i napadi na internet subjekte koji su u nekom trenutku bili protiv vladajućeg režima.

Srbija stoji tako, kao slobodna internet zemlja, uz Kanadu, Argentinu, Australiju, SAD, Italiju, Francusku, Nemačku, Mađarsku, Estoniju i tek još nekoliko zemalja od 70-ak, koliko ih je obuhvaćeno ovim istraživanjem. Za razliku od Srbije, Freedom House iz različitih razloga izveštaj nije napravio u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Albaniji, Rumuniji, Bugarskoj, Grčkoj, Sloveniji, Republici Severnoj Makedoniji i mnogim drugim evropskim i svetskim zemljama.

Evo kako je Srbija procenjena u izveštaju za 2021. godinu:

Zemlje u kojima je internet "zarobljen"

Vijetnam na 5. mestu ove neslavne liste s 22 indeksna boda preuzima načine na koji to radi njegov bliski saveznik Kina, koja sprovodi internet kontrolu putem takozvanog Great Firewall-a, pomoću kojeg kontroliše sav internet saobraćaj koji ulazi i izlazi iz zemlje, omogućavajući kineskoj vladi konstantan i maksimalan nadzor svega.

Iran i Sjeverna Koreja, takođe koriste ovu metodu. Ideja je postala popularna među zemljama jugoistočne Azije, a Kambodža i Tajland od nedavno razmišljaju o uvođenju ove drakonske mere kontrole interneta. Internet kontrola je uobičajena na Bliskom istoku i u Severnoj Africi, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskoj Arabiji, Egiptu i Bahreinu.

Rusija je u 2021. godini zauzela 11. mesto od 70 zemalja na listi, sa samo 30 indeksnih bodova od 100 mogućih, a Ukrajina je, kao i Južna Koreja, označena kao delimično slobodna zemlja na internetu. U izveštaju se navodi da se u Rusiji događa blokiranje sadržaja i platformi, sprovode se kampanje dezinformacijama, cyber napadi i progon korisnika kao i pooštravanje nekih internet zakona.

Sve su glasnije i priče da će Rusija dobiti svoj internet, nezavistan od svetskog, koji svi koristimo.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Usput

Ako se Amerika smatra slobodnom,pored svih cenzura koje se sad najbolje primećuju prevashodno na mrežama poput Twitter, FB itd. Onda nemam razlog da me zanima njihovo mišljenje gde se nalazi Srbija