ZVANIČNO NAJOPASNIJA ANDROID APLIKACIJA: WhatsApp na prvom mestu, slede ga Telegram i Viber | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZVANIČNO NAJOPASNIJA ANDROID APLIKACIJA: WhatsApp na prvom mestu, slede ga Telegram i Viber

Sajber kriminalci sve više koriste aplikacije za dopisivanje kako bi prevarili korisnike, a one su veoma popularne i u Srbiji.

 Izvor: SMARTLife / Unsplash / Priscilla Du Preez

Može se slobodno reći da su popularne aplikacije za dopisivanje u potpunosti zamenile korišćenje SMS poruka.

Takve aplikacije su znatno fleksibilnije, ne troše vaš kredit već koristite internet za razmenu poruka, a preko njih možete obavljati video i audio pozive, ali i mnogo toga drugog.

Možda će vas zanimati

Nebrojano puta smo pisali o takvim aplikacijama, čak smo vam sastavili i listu koja pokazuje šta sve one od ličnih podataka korisnika prikupljuju, a sada je novo istraživanje otkrilo koliko aplikacije za dopisivanje mogu da budu opasne po Android korisnike. Kako raste njihova popularnost, tako se povećava broj phishing (fišing) napada kojim se ciljaju upravo korisnici tih aplikacija.

Šta je fišing?

Fišing je sajber napad sa ciljem da zavara žrtve i uglavnom se širi tj. distribuira putem mejlova, navođenjem korisnika da kliknu na maliciozne linkove, preko kojih će im biti ukradeni lični podaci.

Stručnjaci kompanije Kaspersky su otkrili da su Android aplikacije za razmenu poruka izuzetno popularne kod sajber kriminalaca. Od svih fišing napada na Android platformama za dopisivanje u periodu od decembra 2020. do maja 2021. godine, WhatsApp je "predvodio" sve ostale aplikacije sa 89,6% uočenih napada, prenosi TechRepublic

Aplikacije za dopisivanje postaju popularnije i od društvenih mreža kada je u pitanju sredstvo komunikacije, a taj trend će se nastaviti i u narednim godinama.

Zato ne čudi da su sajber kriminalci sve više zainteresovani za takve platforme, a Tatjana Šerbakova iz te kompanije ističe da mnoge aplikacije za razmenu poruka imaju opcije gde je značajno olakšano sajber kriminalcima da izvrše fišing napad.

Kao što smo naveli, WhatsApp je neslavni pobednik u ovoj kategoriji, a potom slede Telegram sa 5,6%, Viber sa 4,7% i Google Hangouts sa manje od jednog procenta. Korisnici iz Rusije, Brazila i Indije su najčešće mete fišing napada. Tokom istraživanja zabeleženo je više od 90.000 takvih napada, a razlog zašto je WhatsApp ubedljivo prvi može da se nađe u činjenici da upravo ta aplikacija ima najviše korisnika.

Zanimljiv podatak je taj da je Telegram imao sličnu geografsku distribuciju fišing napada kao WhatsApp, dok su iz Rusije najviše stizali takvi pokušajevi kada je u pitanju Viber.

Anketa

Kojoj aplikaciji za dopisivanje vi najviše verujete?

 • Viber

  45.17% (1512)

 • WhatsApp

  15.63% (523)

 • Telegram

  12.94% (433)

 • Signal

  9.53% (319)

 • Messenger

  6.66% (223)

 • Nije na listi...

  2.93% (98)

 • iMessage

  2.09% (70)

 • Skype

  1.97% (66)

 • Wickr

  1.37% (46)

 • Threema

  0.63% (21)

 • Riot

  0.48% (16)

 • Wired

  0.33% (11)

 • Google Allo

  0.27% (9)

Kojoj aplikaciji za dopisivanje vi najviše verujete?

Rezultati

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 5

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Haha

Ako hoće da te prate pratiće te, ako hoće da znaju šta se sa kojim m dop i to će znati. Jednostavno imaš algoritam reči i ako upotrebiš neku od tih reči provere te, ako si sumnnjiv pod lupom si ja mislim da je to tako a šta vi kažete

Malisa

Ako mi do sad nisu ukradene informacije pa i preko fejsa i bilo cega vec sta koristim,onda nema sta da brinem hahah

Krek

Nisu problem sajber Kriminalci vec mi sami.Sam biras sta ces da im ponudis od informacija.