GOOGLE EARTH OMOGUĆAVA PUTOVANJE KROZ VREME: Okrenite sat 37 godina unazad | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GOOGLE EARTH OMOGUĆAVA PUTOVANJE KROZ VREME: Okrenite sat 37 godina unazad

Google Earth je predstavio novu opciju koja omogućava korisnicima da vrate vreme do 37 godina unazad i vide kako se svet promenio u poslednjih nekoliko decenija.

Google Earth timelapse video
Izvor: YouTube / Google

Sateliti su u Zemljinu orbitu poslati još sredinom prošlog veka, a nedugo zatim su lansirani i oni čiji je primarni cilj bio snimanje Zemlje iz njene orbite. Korišćenjem slika sa ovih i drugih satelita iz poslednjih 37 godina Google Earth omogućava svojim korisnicima da vrate vreme unazad i pogledaju kako se Zemlja sa svojim gradovima menjala kroz vreme.

Svest o globanom zagrevanju

Sa idejom da se podigne svest o globalnom zagrevanju Google ističe povlačenje glečera kao jedan od najimpresivnijih, ali i najstrašnijih snimaka koje ovako možete videti. Tu je i krčenje šuma u Amazonu, kao jedna od najvećih ekoloških katastrofa sveta, pomeranje peska u Kejp Kodu i isušivanje Aralskog mora u Kazahstanu, primeri umiranja predela i promene pejzaža. Za one koji žele atraktivnije lokacije, sa bitnim promenama, predlažemo ekspanziju Las Vegasa, kao i pravljenje veštačkih ostrva u Dubaiju.

Možda će vas zanimati

Google Earth omogućava svojim korisnicima da vrate vreme unazad

 Google ovo navodi kao najvećom promenom Google Earth servisa u poslednje četiri godine i veoma su ponosni na nju. Google Earth koristi tehnologiju kao onu koju koriste Google Mape, ali sa fokusom na geologiju i istraživanje u odnosu na javni transport i navigaciju, koje su ključne kod Mapa.

Browser ili aplikacija

Nove mogućnosti Google Earth su dostupne iz browsera i iz aplikacije na telefonu ili tabletu. U browseru je potrebno da otvorite adresu www.google.com/earth/, pokrenete Google Earth i odaberete opciju Voyager iz menija sa leve strane čija ikonica podseća na kormilo velikih starih brodova. Pojaviće vam se nekoliko različitih opcija među kojima ćete u drugom redu pronaći "Timelapse in Google Earth". Preko ove opcije možete otići na bilo koju lokaciju pomeranjem Zemlje dok ne dođee gde želite ili jednostavnim kucanjem lokacije u pretragu. Sa desne strane ćete dobiti liniju sa godinama koju možete pomerati levo-desno i pratiti promene kroz godine, odnosno pritisnuti Play da vidite timelapse video promena u poslednjih 37 godina.

Ako želite, Googl je već izdvojio nekoliko impresivnih delova Zemlje koji su se drastično menjali, poređani u kategorije:

  • Promene šuma
  • Krhka lepota
  • Izvori energije
  • Urbana ekspanzija
  • Zagrevanje planete

Možda će vas zanimati

Svaka od ovih kategorija nudi nekoliko lokacija koje možete menjati u dnu strane, pa je topla preporuka da ih sve pogledate.

Naravno, ako želite da pogledate svoju lokaciju, odaberite Timelapse in Google Earth, ukucajte grad ili državu u kojoj se nalazite u pretragu među Timelapse opcijama i vratite na godinu koja vam je interesantna. Najdalje možete ići do 1984. godine, pa će oni koji su rođeni pre toga biti pomalo razočarani.

Evo galerije slika kako je Beograd izgledao od 1984. godine do danas.

Impresivna biblioteka slika

Prema navodima matične kompanije, Google Earth koristi 24 miliona različitih satelitskih fotografija, od NASA, EU Copernicus projektai SAD Landsat projekta geološkog istraživanja. Google takođe navodi da ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez podataka koje je ova kompanija dobila od ovih agencija i projekata.

Možda će vas zanimati

 Google u svojim izjavma takođe kaže da je animirani timelapse video u stvari jedan ogroman mozaik, a korisnik bira samo jedan mali deo koji je njemu interesantan. Sve slike od 1984. godine do danas zauzimaju 20 petabajta, odnosno 20 miliona gigabajta podataka. Zajedno, one prave jedan video rezolucije 4,4 terapiksela, što Google naziva ekvivalentom više od pola miliona 4K videa zajedno.

Paradoks

Samo procesiranje ove količine podataka je zahtevalo preko 2 miliona radnih sati računara među hiljadama mašina koje su u vlasništvu kompanije Google. Ono što je paradoksalno je što svi ti računari korišćeni za ovaj proces zahtevaju masivno hlađenje i trošenje ogromne količine struje, što ima ogroman uticaj na okruženje, sve ono što Google želi da naglasi celim svojim projektom.

Koja lokacija je po vama prošla kroz najzanimljivije promene? Pišite nam u komentarima.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA