SKRIVENA OPCIJA ZA PRAĆENJE PREKO GOOGLE MAPA - koristite je odgovorno, uputstvo je pred vama! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SKRIVENA OPCIJA ZA PRAĆENJE PREKO GOOGLE MAPA - koristite je odgovorno, uputstvo je pred vama!

Moguće je pratiti nekog putem Google Maps aplikacije, ali NE bez znanja i pristanka tog nekog!

 google-mape.jpg Izvor: SmartLife / Google

Pisali smo o tome kako da proverite šta sve Google zna o vama u svega par klikova i kako da izbrišete to što on zna.

Sada je vreme da vam pokažemo kako da koristite popularnu aplikaciju Google Maps za nadgledanje lokacija vaših prijatelja, članova porodice i slično.

Možda će vas zanimati

Ova opciona alatka će svakako obavestiti tu drugu stranu, te će vam biti potrebno njihovo odobrenje kako biste na vašim mapama mogli da vidite gde se oni tačno nalaze u realnom vremenu. Na sreću, nije moguće da pratite nekog putem Google Maps aplikacije bez njihovog znanja i pristanka!

Osoba koju želite da pratite mora da osposobi lokaciju pre nego što vam da dozvolu. Vi ne morate da podelite svoju lokaciju ukoliko pratite tu osobu, ali treba da napomenete toj osobi da uključi lokaciju što će najlakše uraditi ako prevuče početni ekran nadole i prosto osposobi opciju Location.

Kako pratiti nekog na Google mapama

 1. Uključite tu aplikaciju na vašem Android ili iPhone telefonu
 2. Kliknite na vašu ikonicu, odnosno avatar koji se nalazi u gornjem desnom uglu
 3. Otvoriće se novi prozor i tu nađite i kliknite na opciju Location sharing
 4. Pojaviće vam se lista kontakta koji su već podelili lokaciju, ali i lista korisnika sa kojima ste prethodno razmenili lokaciju, kao i kontakti sa vaše mejl adrese i
 5. Kliknite Request na kontakt koji želite da pratite (Vaša elektronska adresa će biti podeljena sa tom osobom).

Jednom kada odradite te korake, morate da sačekate drugu stranu da potvrdi dozvolu i odredi vremenski pristup te dozvole.

Kako da podelite lokaciju na Google mapama

 1. Ponovite prva tri koraka iz prethodnog uputstva
 2. Izaberite kontakt sa kojim želite da podelite vašu lokaciju i podesite koliko će ta dozvola trajati (Postoji dve opcije, da se sama ugasi posle određenog vremena, ili druga da vi sami ugasite tu dozvolu) i
 3. Kliknite na Share.

Uspešno ste podelili lokaciju sa drugom osobom.

Google će vas posle određenog vremena pitati da li želite da onesposobite pristup vašoj lokaciji ukoliko ste zaboravili da ste istu omogućili Treba napomenuti da ćete dobijati i mejlove svaki put kada dobijete zahtev za deljenje lokacije. Jednom kada sa nekim podelite lokaciju, ta osoba ima mogućnost da zatraži od Google-a smer kako da dođe do vas zahvaljujući opciji Direction

Kako da zaustavite deljenje lokacije na Google mapama 

 1. Ukoliko želite da onemogućite deljenje lokacije nakon što ste već dozvolili pristup, pratite sledeće korake
 2. Ponovite prva tri koraka iz prethodnog uputstva
 3. Na dnu ekrana će vam se pojaviti kontakt sa kojim ste podelili lokaciju, kliknite na njega i
 4. Pojaviće vam se dve opcije, prva je da zatražite njihovu lokaciju, dok je druga da zaustavite deljenje vaše lokacije.

Uvek možete i da blokirate taj kontakt tako što kliknete na tri tačke koje će se pojaviti pored imena korisnika. Kako ove opcije izgledaju i kako da ih aktivirate, možete pogledati i u našoj galeriji.

U galeriji ispod možete da vidite kako sve da podesite korak po korak.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Biciklista

Pa ja to pokusavam da koristim ali bulazni bez veze kao da se vracam avionom to je - za sada jako jako daleko od nekog prefesionalnog trekera

Nada

Uglavnom postavljam fotke sa mesta na kojima sam bila,sada vec ne jer mi je radijus kretanja suzen.

Dušan

Dobra stvar sa ocenom 3. Odavno koristim tj. nisam isključivao. Čak sam se pomučio da vratim praćenje, kada sam nenamerno isključio. Ocena 3 zato što prikazuje da idem, tj putujem preko njiva a ne putem ili ulicama. Ne mogu da nateram aplikaciju gde je moja kuća! Mlad sused je izgleda slikao kuću i stavio na g. Mape, pa registruje da krećem iz moje garaže, a sa njegove adrese. Moju adresu NEĆE, da prihvati ili ja ne znam da ga nateram!?. GPS mu pokazuje gde sam, ali je on uporan da kreće iz kuće iza ugla, a udaraju nam placevi jedan u drugi od nazad pod 90 st. Prikazuje da sam bio negde, ali pogrešno rezonuje, jer sam bio u prodavnici pored, a ubeđuje me da sam bio u pogrešnoj. Sem toga, prošao sam pored hotela, gde je naveo, i prikazao sobu, da sam bio tamo i čak prenoćio. Ujedno sam bio užasnut, a i bilo mi je smešno. Pokazao sa suprugi, i rekao da sam bio tamo , naravno sa mladom ..i da sam proveo super noć! Zamislite da je to istina, a da je ona idiot, pa da rondla po mom telefonu!!!??? Kako bih mogao da joj dokažem da to nije tačno??? Morali bi zajedno da odemo u dotični hotel i zatražimo podatak, da li sam ja tamo boravio!!!

Najnovije

Uređaji

Testovi