OD TELEFONA SE NE MOŽE SAKRITI: Tajna mapa koja beleži gde ste sve bili i to tačno u sekund (FOTO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti

OD TELEFONA SE NE MOŽE SAKRITI: Tajna mapa koja beleži gde ste sve bili i to tačno u sekund (FOTO)

Autor Miloš Delević
Autor Miloš Delević

Da li ste primetili kako vaš telefon zna kada se vraćate sa posla ili kada idete kući?

Izvor: YouTube/ Printscreen/ The Apple Circle

U ovom trenutku, ideja o privatnosti u digitalnom svetu mnogima verovatno zvuči kao farsa.

Kako zajedno sve više učimo o mobilnim telefonima i novim uređajima, to sve više uviđamo na koje sve načine proizvođači novih tehnologija prate svoje korisnike. 

Možda će vas zanimati:

U nekim slučajevima i sami ostanemo zabezeknuti, te nam ni na kraj pameti ne padne ideja kako se mobilni telefoni koriste "protiv" korisnika. Ni iPhone telefoni ništa nisu drugačiji, iako iz te kompanije propagiraju privatnost korisnika. Čak i bez aplikacija koje su poznate po prikupljanju podataka, "recimo Facebook", iPhone je i više nego dobar u praćenju aktivnosti korisnika.

Telefon kompanije Apple ima skrivenu mapu na kojoj beleži gde ste sve bili, a u nastavku teksta možete videti kako pristupiti istoj, dok su tu i dodatni koraci kako je isključiti!

Ne postoji tajna lokacija koju možete da sačuvate od iPhone telefona

Da li ste primetili kako iPhone automatski uključi upustva do vašeg posla kada uđete u svoje vozilo ili kako zna kada se vraćate kući?

Ukoliko ste pratili MobIT, a sada SMARTLIFE,onda možete da pretpostavite da je reč o lokaciji, to jest o takvim tipovima usluga. Ono što mnogi ne znaju je to da iPhone pored običnih lokacija ima posebnu i dublju (sa više vaših privatnih podatka) opciju koja se zove Significant Locations.

Kako pristupiti toj opciji?

  • Otvorite podešavanja vašeg iPhone uređaja
  • Kliknite na Privacy
  • Izaberite Location Services opciju
  • Tapnite (Kliknite) na System Services
  • Skrolujte dole dok ne nađete opciju Significant Locations,pa potom kliknite na nju

Kada unesete vašu šifru ili putem FaceIDbiometrijske zaštite pristupite toj opciji, videćete listu posećenih lokacija. Pojedine mogu da izgledaju čudno, ali to je zato što ne precizira uvek tačnu lokaciju, prenosi Komando. Kada uđete na neko mesto, otvoriće vam se stranica sa više detalja, uključujući mapu gde misli da ste bili. Čak i kada ne pogodi tačno u metar, obično bude to područje.

Možete da je isključite

Ponovite prethodni korak, a u opciji Significant Locations ćete primetiti novu opciju Clear History koja će izbrisati sve vaše "tragove". Ukoliko želite da izbrišete pojedinačne lokacije, primetićete u istom prozoru listu posećenih lokacija, potom izaberite onu koju želite da izbrišete (tu stoji i kada ste posetili to mesto, to jest tačno vreme). U gornjem desnom uglu se nalazi opcija Edit odakle možete da izbrišete tu lokaciju.

Možda će vas zanimati:

Zašto nas telefon ovako prati?

Kako sam Apple ističe, ova opcija postoji kako bi vaš uređaj naučio sva važna mesta koja posećujete, a sve da bi telefon pružio korisniku personalizovane usluge, poput prediktivnog usmeravanja saobraćaja i poboljšane Photo Memories opcije. Iako on nema lošu nameru, sigurno se čini kao narušavanje privatnosti, te možete da zamislite scenarije ukoliko neko pristupi tim podacima.

Ipak, Apple ističe da apsolutno niko ne može da pristupi tim podacima koji su povezani sa vašeg uređaja na njihov cloud sistem, pošto su ti podaci enkriptovani. To znači da ukoliko vam ne ukradu telefon i šifru, niko ne može da pristupi vašim sačuvanim lokacijama, što je olakašavajuća okolnost.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi