DŽEJMS VEB TELESKOP SE USPEŠNO PROBIJA KROZ SVEMIR: Svi važni delovi rasklopljeni bez problema | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DŽEJMS VEB TELESKOP SE USPEŠNO PROBIJA KROZ SVEMIR: Svi važni delovi rasklopljeni bez problema

Nova faza puta podrazumeva pokretanje pojedinačnih segmenata ogledala, kako bi se postavili u odgovarajući položaj koji će im omogućiti da projektuju sliku na sekundarno ogledalo koje će je potom usmeravati ka instrumentima u telu teleskopa.

 Džejms Veb teleskop Izvor: NASA

Moćni teleskop agencije NASA uspešno je lansiran 25. decembra 2021. iz Južne Amerike, a u tome je pomogla raketa Ariane 5.

U pitanju je Džejms Veb svemirski teleskop (JWST), a njegovo lansiranje označilo je početak misije na koju se čekalo decenijama.

Možda će vas zanimati

Eksperti su prilikom lansiranja istakli da je teleskop počeo putovanje „natrag u prošlost“, do samog rođenja univerzuma.

Prvo lansiranje je bilo zakazano za mart 2021. godine, ali je otkazano zbog problema s imenom – Džejms Veb je bio odgovoran za diskriminaciju zaposlenih u agenciji NASA pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, na šta se danas gleda s neodobravanjem.

Ime je ostalo, a Džejms Veb vredi skoro 10 milijardi dolara. Zadatak mu je da posmatra naš solarni sistem i tumači misterije postanka univerzuma. Zahvaljujući tome što može da detektuje infracrveno zračenje od najudaljenijih zvezda i galaksija, Džejms Veb teleskop će moći da „vidi“ bolje od svojih prethodnika. U pitanju je zajednički projekat agencije NASA, Evropske svemirske agencije, Kanadske svemirske agencije i Space telescope instituta, koji će zahvaljujući infracrvenoj kameri i spektografu moći da pruži više informacija o ranim fazama univerzuma.

Nakon dve nedelje teleskop je uspešno obavio rasklapanje „krila“ glavnog ogledala i time okončao prvu osetljivu fazu. Uređaj se nalazi na oko milion kilometara od Zemlje, a sad je dobio svoj konačni oblik: toplotni štit je rastegnut, ogledala su rasklopljena, a 18 šestougaonih objekata zajedno čini jedno najveće ogledalo koje je ikada lansirano u kosmos.

Pred teleskopom je još oko pola miliona kilometara puta do Lagranžove tačke (naziv za pet tačaka u orbitalnoj konfiguraciji gde malo telo na koje deluje samo gravitacija može da bude nepokretno u odnosu na dva veća tela – na primer veštački satelit u odnosu na Zemlju i Mesec) gde će se zaustaviti.

Džejms Veb ušao u novu fazu
Izvor: Smart Life/ @CNN

Nova faza puta podrazumeva pokretanje pojedinačnih segmenata ogledala, kako bi se postavili u odgovarajući položaj koji će im omogućiti da projektuju sliku na sekundarno ogledalo koje će je potom usmeravati ka instrumentima u telu teleskopa.

Na kraju da podsetimo da zainteresovani teleskop mogu da prate uživo.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bojan

A, kako resavaju udarce od kamencica? Prodje li nekad, kroz neku, ogromnu radijaciju? Nije moguce, da su uslovi, bas toliko idealni. Slike koji oni daju, ove kante izgledaju kao igracke oko kojih je namotana folija. Konkretno ovo mi deluje, kao da stoji na nekom plasticnom duseku. Ako ovo leti ili lebdi po kosmosu, ja ne znam...