AMAZON ALEXA IDE NA MESEC: Kad virtuelni asistenti postanu kosmonauti | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AMAZON ALEXA IDE NA MESEC: Kad virtuelni asistenti postanu kosmonauti

SpaceX lander će biti ključni deo Artemis programa, koji bi trebalo da bude prva misija do Meseca s ljudskom posadom u 21. veku.

 Alexa leti na Mesec Izvor: Smart Life/ @Amazon News

Virtuelni asistent kompanije Amazon u 2022. godini prelazi uobičajene granice – Alexa se sprema za put na Mesec.

Radi se o tome da će se jedna verzija ovog glasovnog asistenta naći u sklopu misije Artemis I agencije NASA.

Možda će vas zanimati

NASA već neko vreme planira povratak čoveka na Mesec, a ti planovi sada uključuju i glasovnog asistenta.

Agencija je početkom prošle godine objavila da je SpaceX dobio ugovor vredan 2,89 milijardi dolara, u okviru kojeg će privatna kompanija biti zadužena za razvijanje novog landera.

Misija bi do Meseca trebalo da ponese višečlanu posadu, a put bi trebalo da započnu uz pomoć moćne rakete Space Launch System (SLS) i Orion letelice koja kruži oko Zemljinog satelita. Dvoje astronauta će se tek u poslednjoj fazi premestiti u sistem za sletanje kompanije SpaceX, uz pomoć kojeg će se spustiti na Mesec.

SpaceX lander će biti ključni deo Artemis programa, koji bi trebalo da bude prva misija do Meseca s ljudskom posadom u 21. veku. Očekuje se da kosmonauti do ovog nebeskog tela stignu 2024. godine, a ističe se da će to biti veoma važan korak u daljim kosmičkim istraživanjima.

U program se uključio i asistent Alexa, a grupa eksperata je kreirala naprednu verziju čiji je cilj da utvrdi da li će i koliko ovakva tehnologija biti korisna u budućim svemirskim misijama.

Za letelicu Orion je zadužen Lockheed Martin, koja se udružio s kompanijama Amazon i Cisco, pa su zajedničkim snagama napravili Callisto – interfejs u koji je ušao i zvučnik s asistentom Alexa, koji se aktivira uz pomoć glasovnih komandi.

Alexa leti na Mesec
Izvor: Smart Life/ @Amazon News

Ovaj momenta podseća na kosmičke brodove koji u filmovima imaju sopstvene glasove, a eksperti tvrde da će to biti veliki korak za letelicu Orion, ali i za virtuelnog asistenta, te buduće svemirske misije. Zanimljivo je da asistentu neće biti potreban internet da bi odgovarao na postavljena pitanja, već će informacije pronalaziti u unapred programiranim odgovorima i komandama.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA