GODINA KADA SU MILIJARDERI OTIŠLI U SVEMIR: Kosmički turizam ili veliki ego? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GODINA KADA SU MILIJARDERI OTIŠLI U SVEMIR: Kosmički turizam ili veliki ego?

Ovakva putovanja će biti moguća samo za one koji mogu da izdvoje velike sume novca, ali bi kasnije kosmičke ture mogle da budu moguće i za one koji nisu milioneri. Ipak, dok ne uvedu ekonomsku klasu, bogataši će ostati glavne mušterije.

Ova 2021. godina će između ostalog ostati poznata i po tome što su civili poleteli u svemir – bogati civili.

Sve se češće tvrdi da je kosmički turizam industrija budućnosti, pa se planiraju svemirski hoteli, privatne svemirske stanice i druge konstrukcije koje bi mogle da omoguće malo duži ostanak u svemiru.

Možda će vas zanimati

NewSpace industrija ovakav turizam vidi kao važnu industrijsku granu budućnosti, pa se očekuje da do 2030. dostigne vrednost od oko tri milijarde dolara.

Kompanije kao što su SpaceX, Virgin Galactic i Blue Origin već testiraju letelice koje će moći da se koriste više puta, zahvaljujući čemu će putovanja u kosmos imati povoljnije cene za one koji nisu kosmonauti.

Ovakva putovanja će nadalje biti moguća samo za one koji mogu da izdvoje velike sume novca, ali bi kasnije kosmičke ture mogle da budu moguće i za one koji nisu milioneri. Ipak, dok ne uvedu ekonomsku klasu, bogataši će ostati glavne mušterije.

Upravo će po tome ostati upamćena i 2021. godina, jer su vlasnici privatnih svemirskih kompanija uspeli da put kosmosa pošalju civile, astronaute, bogataše, ali i sebe.

SpaceX je čitave godine vredno radio na Starship raketi koja može da ponese do 100 putnika, ali je sve ostalo na test letovima. Uprkos tome NASA je s kompanijom u martu sklopila ugovor vredan 331,8 miliona dolara, a ova se obavezala da novu Gateway stanicu otpremi u Mesečevu orbitu. SpaceX je od agencije u aprilu dobio još 2,9 milijarde dolara, da Artemis lender otpremi do Meseca.

Blue Origin je podigao glas protiv Artemis ugovora, a Džef Bezos je agenciji NASA ponudio dve milijarde dolara da projekat prepusti njegovoj kompaniji. Tako je počeo sukob između dva najbogatija čoveka na Zemlji – Maska i Bezosa, te se proširio i na druge projekte, najviše Starlink.

SpaceX let s ljudskom posadom
Izvor: Smart Life/ @Verge Science

Godina je pored svih peripetija uspela da iznedri još nešto – svemirska putovanja za „običan narod“. Dobro, ne baš običan – za narod s dubokim džepom. SpaceX je pre toga uspeo da na Internacionalnu svemirsku stanicu pošalje astronaute, da bi u septembru sličnim stopama krenuli i civili.

Turistička SpaceX misija Inspiration4 je prvi let koji je u kosmos poveo grupu astronauta amatera. Putovanje nije služilo samo za zadovoljstvo bogatih, već i kao eksperiment. Misija se završila nakon tri dana, a četvoro putnika se uspešno spustilo natrag na Zemlju.

Svemirski turisti su se nakon istorijskog leta prizemljili bez posledica, a zainteresovani su mogli da prate njihov put, te da ih vide kako gledaju filmove. Letelica se kretala potpuno autonomno, a eksperti su najviše strahovali tokom povrataka u Zemljinu atmosferu. Sve je proteklo bez problema, pa se prvih četvoro svemirskih putnika 19. septembra vratilo na Zemlju.Misija kruženja oko planete, a bez ijednog profesionalnog astronauta u letelici, protekla je bez teškoća.

Prvi Blue Origin let s putnicima
Izvor: Smart Life/ @Blue Origin

Bezos je potom napravio sledeći korak i sebe spakovao u jednu od svojih New Shepard raketa. S njim je poleteo i njegov brat, ali i mladi Oliver Dajmen čiji su roditelji na taj put potrošili 28 miliona dolara.

Tu je i Virgin Galactic, koja od 2019. najavljuje da želi da postane prva kosmička turistička agencija kojom će se javno trgovati, budući da bi Social Capital Hedosophia Holdings Corp trebalo da otkupi 49% kompanije koju je Ričard Brenson osnovao još 2004. godine. Dogovor uključuje i investiciju od skoro 800 miliona dolara, koja će poslužiti za finansiranje kosmičkih letelica sve dok letovi ne budu počeli da donose profit. Uprkos tome narod još uvek nije poleteo put svemira, budući da su svi testovi bili neuspešni.

Virgin Galactic planovi za letove u svemir
Izvor: Smart Life/ @Virgin Galactic

Eksperti ipak ističu da kosmički turizam neće bitno napredovati pre početka sledeće decenije, a na to ukazuje i cena za buduće Virgin Galactic letove – sa 250 je skočila na čak 450 hiljada dolara, što znači da nema dovoljno putnika koji mogu da izdvoje četvrt miliona dolara za egzotična putovanja.

Za kraj da spomenemo još ovo – Ilon Mask se nije našao ni na jednom od svojih letova, ali je rezervisao kartu za buduću Virgin Galactic turu. Zdrava konkurencija.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bojan

Da imam mogucnosti i ja bi otisao da vidim. Neka prica ko sta hoce, ne zanima me.